FINAL CUT er en gyser-komedie fra Frankrig (org. titel Coupez!), der leger med publikum på flere måder. Remake af en japansk film, der tog filmfestival-publikummet med storm. Læs vores Final Cut anmeldelse her!

FINAL CUT er en gyser-komedie fra Frankrig (org. titel Coupez!), der fik premiere ved Cannes Film Festival i maj 2022. Herhjemme kan du nu være så heldig at se den, da den vises én enkelt gang i forbindelse med Franske Filmmandage den 24. oktober. Og det er i dén grad en film, der bør ses med et større publikum.

LÆS OGSÅ

Se gyserkomedien FINAL CUT i biografen 24. okt. >

Filmen er nemlig en remake af den japanske One Cut of the Dead, der tog filmfestivaler i hele verden med storm. Eller rettere, publikum, for den vandt flere publikumspriser. Selvom dette er en remake, så leger den også med – og anerkender på alle måder – dette.

Du kan læse videre på vores Final Cut-filmanmeldelse herunder.

Den mest overraskende zombiefilm

OBS! Der kan forekomme mindre spoilers i denne anmeldelse, da selve den officielle plot-beskrivelse indeholder spoilers. Vi afholder os dog fra at komme med yderligere spoilers.

Nu er jeg selv ret stor fan af gyserkomedier, så en film som Final Cut (eller Coupez! som den hedder på fransk) er lige noget for mig. Og eftersom jeg var meget glad for den originale japanske film, har jeg glædet mig til at se denne “remake”.

Og ja, nu siger jeg “remake” i fine anførselstegn, da det hele bliver lidt meta. Det er nemlig en del af Final Cut plottet, at den originale japanske film også eksisterer. Derfor kommer der lidt ekstra komedie-elementer ud af, at der nu skal laves en fransk remake.

LÆS OGSÅ

Vores anmeldelse af One Cut of the Dead her >

Derudover er Final Cut meget direkte bygget over One Cut of the Dead. Og ja, det er en film, man desværre kun kan opleve helt optimalt den første gang. Lidt ligesom med Den sjette sans. Når man kender plottwistet, ser man efterfølgende filmen med andre øjne.

Det betyder på ingen måde, at filmen bliver dårligere, da man bemærker andre ting. Man får bare ikke magien fra allerførste gennemsyn.

I dén forbindelse (altså, for førstegangsseere) er det rigtig vigtigt at vide, filmen har vundet mange publikumspriser. Når den begynder, så har man nemlig lyst til at opgive efter de første 10 minutter.

Hold ud! 

Der er en pointe med alt det mærkelige, og det gør kun resten af filmen endnu bedre. Ikke mindst, hvis du ser den i en biografsal med et veloplagt publikum. Det er så tydeligt, hvorfor den japanske film blev en fan-favorit ved filmfestivaler med det samme.

Final Cut / Coupez! – Anmeldelse

Se Final Cut i biografen, hvis du kan!

Michel Hazanavicius har instrueret Final Cut (eller Coupez!), som han også har skrevet manuskriptet til over den originale japanske One Cut of the Dead. Faktisk er Michel Hazanavicius også Oscar-vinder, da han vandt for bedste instruktion for The Artist (2011).

Det er en solid remake, hvor det dog er svært helt at opleve magien, når man har set den originale og kender det store twist.

Denne remake er også et kvarters tid (14 minutter, for at være helt præcis) længere end originalfilmen. Det skyldes især den tydelige kobling, der lige skal laves til originalfilmen. Dét kan jeg faktisk godt lide, men det gør ikke ligefrem filmen bedre som helhed.

Final Cut / Coupez! vises kun i biografen i forbindelse med Franske Filmmandage den 24. oktober 2022 kl. 19 i Grand Teatret (København) og Øst for Paradis (Aarhus).

Final Cut forventes at få VOD-premiere i starten af 2023, så hold dig fra spoilers, hvis du ikke får mulighed for at se den i biografen denne ene dag.

FAKTA

Instruktør: Michel Hazanavicius
Manuskript: Michel Hazanavicius
Medvirkende: Romain Duris, Bérénice Bejo, Matilda Anna Ingrid Lutz, Finnegan Oldfield, Grégory Gadebois, Finnegan Oldfield, Sébastien Chassagne, Lyès Salem, Jean-Pascal Zadi, Donguri, Raïka Hazanavicius

Plot

Det går virkelig skidt for et lille filmhold, der optager en zombiefilm med lavt budget, da de bliver angrebet af rigtige zombier.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg