Among the Living har en fantastisk stemning og er en visuelt prangende gyserfilm, som vi kun kan anbefale.

Så er Alexandre Bustillo og Julien Maury tilbage med noget lækkert nyt til horror genren med Aux yeux des vivants, der har Among the Living som international titel. Makkerparret lagde stærkt ud med Inside i 2007 og fulgte op med Livid i 2011, som var visuelt fantastisk, men indholdsmæssigt ikke var i nærheden af Inside efter min mening.

Denne gang er vi i et helt andet univers, og man kan lynhurtigt se, hvorfor Blodig Weekends introduktion ved Filmskribenten.dk’s Bjarke – der både er meget kendt med genren og elsker den – nævner at man kunne tro, Spielberg var producer på filmen. Det er nemlig en vaskeægte Spielberg-stemning, da vi følger en gruppe drenge, der kommer fra meget forskellige bagrunde, men passer utrolig godt sammen – og ikke mindst passer godt på hinanden.

Men inden vi når så langt, får vi lige alletiders møglækre intro-segment, der i den grad får sat stemningen for filmen på plads. Bare lige så vi ved, hvor grimt det kan blive. Og så kommer vi i gang med selve historien, hvor vi altså følger tre drenge, der er lidt af nogle lømler, men sgu alligevel har hjertet på rette sted.

Det er altid et godt horror-trick at lade os opleve rædsler gennem et barns øjne, og netop det element er benyttet på den helt rigtige måde i plottet her – på endnu flere måder, end man lige indledningsvist når at fange.

Og netop de tre drenge i filmen er altså helt fantastiske i deres respektive roller. Vidt forskellige, men med samme barnlige uskyldighed (på trods af deres opvækst, der ikke altid er helt så uskyldig) og forskellige styrker og potentiale. Faktisk, så må jeg indrømme, at castet i det hele taget er helt fantastisk i hver eneste lille rolle, men der er nu noget særligt ved de tre børn i denne film, så derfor er de faktisk de eneste, jeg i den grad vil fremhæve som værende dem, der bærer og løftet filmen.

Som ved de to forrige film både skriver og instruerer Bustillo og Maury, så det er 100% deres vision, der kommer op på lærredet. Og selvom producenterne nok også har en del at skulle have sagt, så må man forvente, at de med denne – deres tredie film – har nok at skulle sige til, at filmen matcher deres ønsker. Og dette er absolut en stærk film.

For mig når den stadig ikke helt op på højde med debutfilmen Inside, men det skal nu ikke ligge dem til last, da dette altså er en meget vellykket film, hvis man ser på den uden at skæve til, hvad de tidligere har lavet. Stemningen i filmen kombineret med skuespillet og det visuelle lækre resultat gør, at vi ender på 5 flotte splatter til Among the Living.

Nu kommer vi desværre nok til at vente yderligere 3-4 år på næste film, men det skal ikke afholde mig fra allerede at glæde mig til næste værk fra deres hænder.

Fakta

Biografpremiere: Blodig weekend 2014
DVD-premiere: 16-10-2014
Genre: Horror, Thriller
Instruktør: Alexandre Bustillo, Julien Maury
Medvirkende: Béatrice Dalle, Nicolas Giraud, Anne Marivin m.fl.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.