THE STRANGER (2022) på Netflix er en ny krimi-thriller fra Australien med Joel Edgerton og Sean Harris. Den er baseret på en sand historie, hvor navnene er blevet ændret. Læs hele vores anmeldelse af The Stranger-filmen her!

THE STRANGER (2022) er på Netflix nu, og den australske krimi er virkelig spændende. Jeg følte, at jeg holdt vejret til tider, når tingene blev meget anspændte. Den er baseret på en sand historie, som kun får alt til at virke endnu mere intenst.

Og ja, der er allerede en miniserie på Netflix med samme titel, men de to har intet til fælles. Denne nye film har en spilletid på to timer, og den udnytter tiden ret perfekt.

LÆS OGSÅ

Vores anmeldelse af The Stranger-serien baseret på en Harlan Coben-roman > 

Læs videre på vores The Stranger-filmanmeldelse nedenfor. Filmen udkommer på Netflix den 19. oktober 2022.

Endnu en sand undercover historie

Selvom The Stranger-filmen fra 2022 ikke har noget at gøre med Netflix-miniserien med samme titel, er der en anden serie, denne mindede mig om. Apple TV+-serien Black Bird med Taron Egerton og Paul Walter Hauser i hovedrollerne.

Historien i Black Bird har intet at gøre med The Stranger. Begge er dog baseret på sande historier, men Black Bird er en true-crime-produktion med rigtige navne. I begge tilfælde fældes morderen også ved, at nogen går undercover for at få en tilståelse.

SE DENNE NYE FILM, HVIS DU KUNNE LIDE…

Black Bird miniserien på Apple TV+ 

Begge sager har også noget andet til fælles: Politiet havde desperat brug for oplysninger, da liget ikke var blevet fundet. Som sådan var begge sager teknisk set stadig “forsvunden person”-opgaver.

Den sande historie The Stranger Netflix-filmen er baseret på

I stedet for at lave en true crime-film er navnene i The Stranger blevet ændret for at skabe fiktive karakterer. Det er dog i høj grad baseret på en sand historie. Et udsagn filmen også åbner med.

The Stranger-filmen på Netflix er baseret på en af ​​de mest berygtede forbrydelser i australsk historie. Bortførelse, seksuelle overgreb og drab på den 13-årige dreng Daniel Morcombe fra Sunshine Coast i Queensland, Australien, tilbage i 2003.

Anholdelsen af Brett Peter Cowan (det rigtige navn på morderen) fandt – præcis som i filmen –først sted flere år efter, at Daniel Morcombe forsvandt. Sagen rykkede dog pludselig hurtigt, da “en mystisk informant i 2007” udpegede Brett Peter Cowan som gerningsmanden.

Det viste sig, at “informanten” i virkeligheden var resultatet af en kæmpe undercover-politioperation inspireret af politiets arbejde i Canada. Denne metode (kendt som Mr. Big) førte til, at Brett Peter Cowan indrømmede alt over for en, han stolede på (en undercover-betjent).

Daniel Morcombe lig (det, der var tilbage) blev opdaget få dage efter en anholdelse.

Læs mere om fakta og tidslinjen for Daniel Morcombe-sagen her >

Uden yderligere sammenligning er denne undercover-metode også brugt herhjemme i lille Danmark. Her resulterede det i, at man endelig (i maj 2022) kunne anholde en mand for mordet på den gravide 32-årige Louise Borglit. Hun blev dræbt i november 2016.

The Stranger (2022) – Anmeldelse | Netflix Thriller

To fantastiske præstationer

Selvom en hel del er blevet ændret – derfor nævnes “baseret på” snarere end “true crime” – gør mange elementer det indlysende, at vi stadig har at gøre med Daniel Morcombe-sagen.

Uanset om den er baseret på en sand historie eller ej, er denne sag stadig en, der lyder alt for velkendt. Og det bliver endnu mere virkeligt, når du får Joel Edgerton og Sean Harris til at levere fantastiske præstationer.

Det er ingen hemmelighed, at jeg ikke er den største fan af Sean Harris (Prometheus). Jeg synes,  han har en tendens til at spille den samme rolle igen og igen. Han gør skam et godt stykke arbejde, men det bliver lidt kedeligt og forudsigeligt. I The Stranger er han dog mere tilbagelænet og leverer en strålende skildring. Skræmmende som ind i helvede!

Joel Edgerton (It Comes at NightThe Gift) er en, jeg altid har kunnet lide – uanset om han spiller en helt, en skurk eller noget midt imellem de to. I denne australske film leverer han endnu en meget imponerende præstation.

Se The Stranger (2022) på Netflix!

Thomas M. Wright er forfatter og instruktør af filmen The Stranger fra 2022. Dette er kun den anden spillefilm fra Thomas M. Wright. Men det mærkes slet ikke.

Enhver, der er fascineret af true crime, bør se denne film. Personligt kunne jeg godt lide, at navnene blev ændret, da elementer er blevet fiktionaliseret. Jeg ville alligevel gerne have haft lidt mere information om den virkelige forbrydelse (og resultatet af retssagen), før rulleteksterne kommer på skærmen.

Jeg forstår dog også, at dette kan skabe mere forvirring. Når det er baseret på en sand historie, føler jeg bare, at der burde være en hyldest til dette ved at få fakta frem. Måske endda dedikere filmen til det virkelige offer for forbrydelsen. Men det er ikke noget, der skal ligge filmen til last.

The Stranger er ude på Netflix fra den 19. oktober 2022.

FAKTA

Instruktør: Thomas M. Wright
Manuskript: Thomas M. Wright
Medvirkende: Joel Edgerton, Sean Harris, Steve Mouzakis, Gary Waddell, Fletcher Humphrys, Matthew Sunderland, Ewen Leslie, Alan Dukes, Jada Alberts, Cormac Wright

Plot

En undercoverbetjent får et intenst og intimt forhold til en mordmistænkt under forsøget på at opnå hans tillid og presse en tilståelse ud af ham.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.