Wisting er en ny Viaplay serie. Denne gang udspiller historien sig i Norge, men vi er på jagt efter en amerikansk seriemorder. Derfor er Carrie-Anne Moss også med på rollelisten. Vi har set de fire første afsnit af Wisting og er godt tilfredse. Læs hvorfor i vores anmeldelse her!

Wisting er en ny Viaplay serie. Det er en krimi-thriller hybrid, der udspiller sig i Norge. Historien bliver dog hurtigt ret international, da betjentene i Larvik må indse, at de har ofre efter en amerikansk seriemorder.

Det internationale islæt betyder også, at Carrie Ann Moss og Richie Campbell er med på rollelisten og faktisk i ret store roller. Der tales derfor naturligvis både engelsk og norsk (samt lidt dansk, da der er en dansk betjent i Larvik).

Vi har set de fire første afsnit af sæson 1, der har i alt 10 afsnit, og vi er godt tilfredse. Læs hvorfor i vores anmeldelse af Wisting her!

En amerikansk seriemorder i Larvik

Det giver en ret skøn dynamik, at de amerikanske FBI agenter (spillet af Carrie-Anne Moss og Richie Campbell) kommer til lille Norge. Ikke mindst da de har et noget andet forhold til våben, hvor Norge minder ret meget om Danmark.

Amerikanerne har ret svært ved at forstå, politiet ikke har våbnet fremme hele tiden. De norske betjente forsøger (venligt) at minde amerikanerne om, at færre våben normalt betyder færre personer dræbt af et våben.

Helt generelt er det noget af et kulturchok for både de norske og amerikanske betjente. De to FBI agenter kigger naturligvis også lidt underligt, da en norsk betjent må gå midt i en briefing, fordi det er tid til at hente børn. Det giver et herligt ekstra lag til Wisting, som holder tonen let mellem de mere voldsomme øjeblikke.

Det er desuden møgkoldt i Norge, da historien udspiller sig omkring juletid. Så du skal altså lige tilbage til en snefyldt norsk vinter, der leder tankerne hen på Snemanden. Bare rolig, Wisting er mange gange bedre end den rædsel!

Andet relevant indhold: Anmeldelse af den hæslige seriemorderfilm Snemanden her >

Man kan undre sig lidt over, at Wisting får premiere omkring Påske, hvor foråret endelig er på vej til Skandinavien. Det ødelægger dog intet af selve serien.

Wisting – Sæson 1 [Viaplay] anmeldelse

Seriemorder-serier på Viaplay

Selve seriemorder-konceptet har Viaplay netop haft ret god succes med i den danske serie Den som dræber. Det kan derfor virke ret bekendt lige i starten, men Wisting byder på en ganske anden historie!

Læs også: Vores anmeldelse af Den som dræber – Fanget af mørket >

Endnu engang er det dog unge, lyshårede kvinder, der er seriemorderens præference. Men vores seriemorder har altså været på spil i USA, inden han tog afsted til Norge. Og bare rolig, der er naturligvis en fornuftig forklaring på, hvorfor det lige præcis er Norge, han er taget til.

I modsætning til Den som dræber, så byder Wisting på en seriemorder med en del flere lig i bagagen. For en god ordens skyld er navnet på serien blot hovedpersonens efternavn. Han er kriminalbetjent, og hans fulde navn er William Wisting. Det er i øvrigt en udsøgt fornøjelse at høre ham tale engelsk. Det bliver lidt “fornorsket”, men han formår at gøre sig helt fint forståelig.

Wisting – Sæson 1 [Viaplay] anmeldelse

Se Wisting på Viaplay 

Wisting består af 10 afsnit i sæson 1, og mon ikke der kommer flere sæsoner, hvis den klarer sig godt. Efter at have set de fire første afsnit, så glæder jeg mig i dér grad til at få slutningen med. Selve tonen og energien i serien giver mig bestemt også lyst til at se flere historier i dette univers.

Serien af skabt af Trygve Allister Diesen og Katarina Launing, der begge har både skrevet og instrueret afsnit af Wisting

Selvom du måske ikke normalt er til danske eller skandinaviske produktioner, så vil du nok kunne lide Wisting

Ikke mindst takket være Carrie-Anne Moss, der efterhånden også har lavet en del thrillere og horrorfilm som Memento og The Bye Bye Man. Foruden, naturligvis hendes rolle i sci-fi megahittet Matrix trilogien. Og så ej at forglemme Richie Campbell, der var med i The Frankenstein Chronicles.

Desuden er det en af Norges dyreste drama-produktioner nogensinde med et budget på 110 millioner norske kroner. Så der er virkelig satset på denne serie.

Wisting har premiere på Viaplay torsdag den 11. april 2019, hvor de to første afsnit frigives. Derefter kommer der et nyt afsnit hver torsdag!

FAKTA

Skabere: Trygve Allister Diesen, Katarina Launing
Medvirkende: Sven Nordin, Thea Green Lundberg, Carrie-Anne Moss, Mads Ousdal, Lars Berge, Richie Campbell, Ulrikke Hansen Døvigen, Gard B. Eidsvold

Plot

En mand bliver myrdet, og den norske kommissær Wisting kommer på sporet af en seriemorder, der har undgået FBI i 20 år. Samtidig arbejder hans datter på en artikel, som sætter hende i stor fare.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg