Den Som Dræber – Fanget af mørket er en ny serie på Viaplay. Det er reelt en reboot af serien kendt fra TV 2, men nu følger vi nye hovedpersoner og en sag, der er utrolig brutal. Vi har set første halvdel af den nye sæson, der får premiere 1. marts 2019.

Den Som Dræber – Fanget af mørket er en dyster satan af en serie på Viaplay. Hvis titlen lyder bekendt, er det fordi, denne 2019 serie reelt er en reboot af Den Som Dræber, der kørte på TV 2 fra 2011.

Derefter kom også filmen Den som dræber – Fortidens skygge i 2012. Både serien og filmen havde Jacob Cedergren (Den Skyldige) og Laura Bach i hovedrollerne.

Med denne nye sæson på Viaplay følger vi helt nye hovedpersoner og naturligvis også en ny sag – eller rettere, en ny seriemorder. Vi har set de første fire afsnit (ud af otte), og det er derfor første halvdel af sæsonen, vores anmeldelse er baseret på.

Og ja, den er naturligvis fri for spoilers!

Den nye profileringsekspert

I modsætning til det tidligere Den Som Dræber hold (fra Nordisk Film), har Misofilm og Viaplay med Den Som Dræber – Fanget af mørket byttet rundt på kønsrollerne. Det er derfor en mandlig betjent og en kvindelig profileringsekspert.

Betjenten er Jan Michelsen, der spilles af Kenneth M. Christensen, som mange nok vil genkende fra serierne Arvingerne (DR) og Gidselstagningen (Kanal 5). Han har en sag om en forsvundet pige og mistænker at en ny forsvindingssag hænger sammen med denne.

For at arbejde efter denne teori, skal en profileringsekspert (eller en “Profiler” om man vil) på banen. Hun hedder denne gang Louise Bergstein og spilles af Natalie Madueño. Hende kender de fleste nok fra tv-serien Bedrag (DR) eller mini-serien Kriger (TV 2).

Louise Bergstein er psykolog og har tidligere arbejdet som konsulent for politiet. Hun valgte dog at trække sig fra denne type opgaver og arbejder i stedet med støttegrupper for overgrebsofre. Egentlig skal hun kun se på fakta og hjælpe med at fastslå, om der kan være tale om en serie-forbryder. 

Det er dog ikke ligefrem nogen overraskelse (eller spoiler) at sige, hun bliver en del af opklaringsarbejdet efterfølgende. Det viser sig nemlig hurtigt, at hun har en ret god fornemmelse for, hvad gerningsmandens næste skridt er.

Den vrede hvide mand

Jeg blev desværre ret irriteret over Jan Michelsen (Kenneth M. Christensen) karakteren undervejs. Han har hele verdens byrder på sine brede skuldre og minder til tider om gerningsmanden. Ja, ham følger vi sideløbende, så parallellerne er åbenlyse og forhåbentlig intentionelle. Men jeg skal vel for fanden gerne holde med politiet?!

Der går simpelthen for meget Carl Mørck i den til min smag. Især i forhold til profileringseksperten, Louise Bergstein (Natalie Madueño). Lad os få nogle flere Assad på banen i stedet (for nu at blive ved referencer fra Afdeling Q universet).

Jeg er træt af disse bitre mænd, der straks skal svine nærmeste kvinde til, hvis hun konfronterer ham det mindste. Er vi ikke snart kommet videre? 

En af de helt store succes-elementer fra den ikoniske The X Files serie var netop det gode forhold mellem Dana Scully og Fox Mulder. De var ikke enige, men de kunne i det mindste respektere og kommunikere med hinanden.

Dét savner jeg altså i Den Som Dræber – Fanget af mørket. Måske bliver det bedre i sidste halvdel af denne sæson, men det ærgrer mig, at jeg skal blive så træt af ham, der (trods alt) kæmper de godes sag.

Den Som Dræber - Fanget af mørket – Anmeldelse (Viaplay)

Solid produktion og gode skuespillerpræstationer

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi kan have det ret stramt med danske serier, der imiterer amerikanske produktioner for meget. Det er heldigvis ikke noget, Den Som Dræber – Fanget af mørket lider synderligt under.

Bevares, der er nogle lidt friske scener, hvor politiet agerer på en noget alternativ måde. Eksempelvis ved at ransage et hus uden tilladelse og så bruge det, de finder, til at udspørge husets ejer. Den holder ikke helt, men det sikrer, at historien hurtigt kommer videre.

Det er dog i småtingsafdelingen, og generelt sikrer skuespillerne, at det hele virker troværdigt, så historien holder. Især de unge piger, der er ofre i denne historie spilles helt fantastisk. Her får vi mest at se til Tessa Hoder (Rita), der spiller Emma Holst. Der er sgu krummer i hende. 

Gerningsmanden møder vi også fra starten, og han hedder Anders Kjeldsen og spilles af Mads Riisom. Uha da, han er sateme en ubehagelig fyr. Det er lige præcis sådan en gut, man skifter plads i S-toget for, så man ikke er for tæt på. Han udstråler bare intet godt. 

Sammen med ham møder vi også Stine, der spilles af Signe Egholm Olsen (Nordkraft). De har et meget sygt forhold, men det er nok desværre ikke så usædvanligt. 

På politi-holdet har vi Peter Mygind som MT og Maibritt Saerens som Anette Karslund. Han er chef for de betjente, der arbejder på sagen, og hun er hans overordnede. Begge spiller deres karakterer præcis, som jeg kunne ønske det.

Greve og Vestsjælland?

Der er en utrolig mærkelig sætning i starten af serien – som endda også er med i visse trailere. Vi ved, at pigerne forsvinder i Greve, der ligger i Køge Bugt området, men hører til Midt- og Vestsjælland politikredsen. Den del er helt fin.

Men når man ikke vil gå ud til offentligheden med sin mistanke om en serieforbryder, for så vil “hele Vestsjælland” gå i panik. Ja, så er den altså helt gal med geografien. Man kan på ingen måde sige, at Greve ligger på Vestsjælland.

Bevares, det er en lille ting, men det er også en dum fejl, der absolut ikke giver mening. Præcis som da det tilsyneladende bare var en frisk lille tur at gå fra Ringsted til Københavns rådhusplads i The RainDen flyver over hovedet på et internationalt publikum, men de fleste danskere vil nok være noget forvirret over geografien. 

Desuden er Danmark så lille, at en seriemorder hurtigt vil få det meste af landet op ad stolen.

Den Som Dræber - Fanget af mørket – Anmeldelse (Viaplay)

Se Den Som Dræber – Fanget af mørket på Viaplay

Efter at have set første halvdel af Den Som Dræber – Fanget af mørket sæsonen (altså 4 ud af 8 afsnit), glæder os faktisk til at se sidste halvdel. Der kommer et par heftige twists allerede i løbet af første halvdel af sæsonen, som absolut sikrer publikums opmærksomhed.

Med andre ord er vi “hooked” og kan absolut anbefale fans af seriemorder-sager at få set Den Som Dræber – Fanget af mørket.

Hele sæsonen er skrevet af Ina Bruhn (Dicte) og instrueret af Carsten Myllerup, der stod bag den danske gyser Midsommer (2003). De har begge formået at skabe (og fastholde) en klar rød tråd gennem første halvdel af denne nye sæson.

Dette er en klassisk seriemorder-thriller, hvor vi både følger den skyldige og ser politiet jagte vedkommende. Og det er både spændende og overraskende undervejs, med kun få (i hvert fald efter fire afsnit) irritationsmomenter undervejs.

Den Som Dræber – Fanget af mørket starter på Viaplay 1. marts 2019.

FAKTA

Instruktør: Carsten Myllerup
Skuespillere: Kenneth M. Christensen, Natalie Madueño, Signe Egholm, Mads Riisom, Maibritt Saerens, Uffe Rørbæk, Peter Mygind, Tessa Hoder

Plot

Den 17-årige gymnasieelev Julie har været forsvundet i seks måneder og politiefterforskeren Jan (Kenneth M. Christensen) er desperat efter at give hendes mor nogle svar. Da Jan finder resterne af en pige på samme alder, og endnu en pige forsvinder, får han profiler Louise (Natalie Madueño) på sagen – for noget tyder på, at der er en sammenhæng mellem ofrene, og en intensiv jagt på en seriemorder sættes ind.

Under det enorme pres for at redde de to kidnappede piger må Jan og Louise dykke dybt ned i den mørkeste og mest ekstreme del af det menneskelige sind for at forudse morderens næste træk, samtidig med at hver eneste beslutning, de tager, kan have alvorlige konsekvenser for de to pigers skæbne. Og efterhånden bliver det uklart, om der virkelig kun er en enkelt morder derude…

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.