LUTHER: THE FALLEN SUN på Netflix er en ny seriemorderfilm. Idris Elba fortsætter naturligvis i titelrollen, ligesom han gjorde i serien. Hvis du normalt nyder mørke krimi-thrillere, bør du elske denne. Læs hele vores anmeldelse af Luther: The Fallen Sun-filmen her!

LUTHER: THE FALLEN SUN er en ny Netflix-thriller baseret på BBC-serien, der kørte fra 2010 til 2019. Over fem sæsoner (en af dem er en julespecial med kun to afsnit), er der udgivet i alt 21 afsnit.

Luther-serien har været på min liste over ting, der skal ses, i en evighed. Før jeg så denne Luther-film på Netflix, har jeg altså ikke set ét eneste afsnit af serien. Alligevel havde jeg en vis forventning om, at denne film ville være god. Jeg havde dog aldrig regnet med, at den ville være god.

Du får en yderst sadistisk seriemorder, brutale drab samt et spændende mysterie, der skal opklares, inden flere dør.

Med en spilletid på 2 timer og 10 minutter føles den aldrig for lang. Og det er selvom, jeg tilbragte meget af spilletiden på kanten af mit sæde, da der er fart over feltet!

Læs videre på vores Luther: The Fallen Sun filmanmeldelse nedenfor. Se den på Netflix fra den 10. marts 2023.

Idris Elba har ikke brug for Bond – han er allerede Luther!

Selvom jeg aldrig nåede at se Luther-serien, før jeg så denne film, vidste jeg, at Idris Elba (The Dark Tower) spillede titelrollen. Jeg vidste også, at den var produceret af BBC og er en klassisk hybridserie, der kombinerer krimi, drama, mysterie og thriller. Præcis den slags, som britiske tv-serier har udmærket sig ved i årtier.

Der har i flere år også været heftige rygter om, at Idris Elba skulle være den første sorte James Bond. Det er dog efterhånden forstummet, da skuespillerens alder ikke længere passer helt så godt, når der skal laves en aftale på flere film.

Det sjove er, at DCI John Luther ikke er helt langt fra Bond-karakteren. Han bruger dog absolut ikke diverse gadgets og gimmicks, som James Bond er kendt for. Han er mere til slagsmål med de bare næver og er fantastisk til at læse mennesker.

Luther er mere Sherlock Holmes eller Hercule Poirot end Ethan Hunt fra Mission Impossible-filmene, når det  gælder selve krimimysteriet. Dog med et strejf af Dirty Harry, når han skal have mennesker i tale. I dén forstand minder han også ret meget om James Bond.

Dybest set kunne jeg bare ikke lade være med at tænke, at Idris Elba ikke behøver at være James Bond, når han allerede er John Luther. Og når det er sagt, indrømmer jeg gerne, at jeg tror, han ville have været en genial James Bond.

Luther: The Fallen Sun (2023) – Anmeldelse | Netflix-Thriller

Ny chef og ny superskurk

Udover Idris Elba har Luther: The Fallen Sun en uhyre stærk rollebesætning. Cynthia Erivo (Bad Times at the El Royale, Stephen Kings The Outsider) er den nye chef, DCI Odette Raine. Selvom hun ikke ligefrem er chef for John Luther, da han ender i fængsel i begyndelsen af filmen.

Som altid er Cynthia Erivo svær at overse, da hun er blændende. Hun er virkelig en lillebitte kvinde, men når hun står over for den høje Idris Elba, glemmer man det på grund af hendes imponerende attitude.

Derudover er der Andy Serkis, der er helt fantastisk som superskurken. Og han er virkelig en skurk af den værste slags. Han er seriemorder af en helt særlig art. Den slags, der ikke altid får blod på sine egne hænder, men som styrer alt. Det er genialt og skræmmende på en intens og syg måde.

Andy Serkis har det perfekte ansigt til denne slags skurke, der gemmer sig i offentligheden. Og ja, vi ved allerede, at han er seriemorderen fra både traileren og starten af filmen.

Mens Andy Serkis (The Batman, Planet of the Apes-trilogien) kan se ud som en sindssyg skurk, kan han lyde endnu mere som en. En genial stemmeskuespiller, der er i stand til at udnytte det talent fuldt ud – ikke mindst her.

Se Luther: The Fallen Sun på Netflix!

Instruktøren af Luther: The Fallen Sun er Jamie Payne, som tidligere har instrueret afsnit af Luther-serien (hele sæson 5) og et par afsnit af The Alienist-serien. For blot at nævne nogle få titler fra hans imponerende IMDb-cv.

Manuskriptforfatteren er Neil Cross, hvilket giver perfekt mening, da han også er skaberen af BBC-serien Luther. Efter at have set denne Netflix-film hvor DCI John Luther “gør det, han gør bedst”, er jeg faktisk ret glad for, at jeg nu har hele Luther-serien at se frem til.

Uanset om du er bekendt med Luther-serien eller ej, er dette en intenst underholdende thriller med et krimimysterie, hvor skurken er kendt fra starten, men sammenhængen skal findes.

For gyserfans byder den netop også på denne sadistiske superskurk med en direkte djævelsk plan. Faktisk var hele metoden bag forbrydelserne og mordene i denne film rent guf. Mest fordi jeg forventer, at de fleste mennesker vil være i stand til at relatere på en eller anden måde.

Luther: The Fallen Sun er på Netflix fra den 10. marts 2023.

FAKTA

Instruktør: Jamie Payne
Manuskript: Neil Cross
Medvirkende: Idris Elba, Cynthia Erivo, Andy Serkis, Dermot Crowley, Thomas Coombes, Hattie Morahan

Plot

Den geniale, men vanærede betjent John Luther hjemsøges af et uopklaret mord og bryder ud af fængslet for at fange en sadistisk seriemorder.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg