MUREN er en ny Netflix sci-fi serie fra Spanien med den internationale titel The Barrier. Den er højaktuel og derfor ret creepy. Vi starter nemlig i 2020 og hopper så hurtigt frem til 2045, hvor det bestemt ikke ser godt ud. Læs vores Muren anmeldelse her, og begynd på sæson 1 på Netflix nu!

MUREN er en ny Netflix sci-fi serie fra Spanien. Har du andre sprogindstillinger på Netflix, så er den internationale titel The Barrier, og originaltitlen er La valla. Selve plottet er mildest talt højaktuelt, hvilket gør det til en noget ubehagelig oplevelse på mange måder. Historien rammer simpelthen meget tæt på virkeligheden. Og springet til 2045 tyder heller ikke godt.

Ikke for de fleste af os, i hvert fald. Det eneste nogenlunde positive er, at plottet udspiller sig i Spanien og ikke Danmark. Omvendt, så har vi endnu ikke hørt noget om, hvordan det står til i resten af verdenen, så hvem ved? Der har i hvert fald været en tredie verdenskrig, så det er nok ikke helt godt.

Læs resten af vores Muren anmeldelse herunder. Sæson 1 har 13 episoder og er netop begyndt på Netflix nu. Ja, jeg siger “begyndt” og ikke “frigivet”. Mere om det i sidste afsnit af denne anmeldelse.

Fiktion imiterer virkeligheden

Med begivenhederne i Muren (eller The Barrier) er det nærmest umuligt at tro, denne serie er skrevet, inden Corona-pandemien brød løs. Serien fik endda premiere i Spanien i januar, så der må det næsten have været endnu mere underligt at følge den uge for uge, mens Corona-krisen gjorde sit indtog. Spanien er trods alt et af de lande, der har været allerhårdest ramt.

Dét er også tilfældet i Muren, hvor der netop er en virus (der involverer hoste og altså rammer luftvejene), der får lukket ned for samfundet. Det er dog ikke plottet i denne film. Næ nej, for der kommer også 3. verdenskrig, og så overtager en nyvalgt spansk regering, der virkelig tager fat med hård hånd.

Og så springer vi 25 år frem i tiden, hvilket ikke ligefrem giver associationer til (eller håb om) en positiv udvikling, hvis vi skal sammenligne med den verden, vi lever i nu.

I 2045 ser vi et Madrid, der mest af alt ligner en stor lurvet baggård, men byen fungerer og er aktiv. Der er dog også en stor mur i byen. Den er betydeligt større end Berlinmuren og nok af den slags, en vis amerikansk præsident drømmer om. På den anden side af muren ser Madrid ud som tidligere. Virussen eksisterer dog stadig, så der kæmpes fortsat for at finde en vaccine.

Muren / The Barrier (Sæson 1) Netflix anmeldelse

Dette er, hvad Snowpiercer serien skulle have været

På rigtig mange måder leverer Muren alt det, som jeg håbede, Snowpiercer-serien ville. Jeg blev utroligt skuffet over Snowpiercer, da jeg synes, drama og mærkelige krimihistorier overtog fra det, der gjorde filmen god. Ikke mindst den meget dystre og beskidte verden, der fyldte meget i selve Snowpiercer-filmen.

Læs også: Vores sæson 1 anmeldelse af Snowpiercer-serien her >

I Muren er det netop den dystre realisme, der får lov til at have overtaget. Samtidig med at den virker uhyggelig velkendt. Præcis som med The Handmaid’s Tale, så er alle del-elementer af plottet i Muren også taget fra den virkelige verden.

Fra almindelige mennesker, der spionerer for staten, til de symboler, der bruges af militæret til at skabe en stærk og skræmmende enhed. Og så er der naturligvis også alle de løgne og den generelle propaganda, der spredes via landets ene nyhedskanal. 

Og ja, så er der de yderst velkendte pandemi-udfordringer. Renlighed, udgangsforbud og andre regler sætter rammen for en hverdag, der nok vil virke uhyggelig velkendt.

Det skader bestemt heller ikke, at mor og datter i serien spilles af to skuespillere, der er mor og datter i virkeligheden. Det er nemlig Ángela Molina (kendt fra mange Pedro Almodóvar film) og Olivia Molina, der spiller henholdsvis mor og datter. Andre vigtige karakterer spilles af Daniel Ibáñez (Terminator: Dark Fate) og Unax Ugalde (Dario Argento’s Dracula 3D).

Se Muren sæson 1 på Netflix

Muren (også kendt som The Barrier) er skabt af Daniel Écija, der tidligere har været medskaber på den ekstremt populære spanske fængselsserie Vis a vis. Der er et væld af instruktører og forfattere inde over sæson 1, der har det til fælles, at de har arbejdet på et hav af tv-serier før. Det er altså et stærkt hold, der er samlet til denne produktion. Nok ikke mindst fordi historien har en vis tyngde og værdi!

I modsætning til mange andre Netflix-serier vil Muren udkomme med ét afsnit per uge. Sæson 1 har 13 episoder, så hver fredag kommer der et nyt afsnit. Det vil altså tage sin tid, før hele sæson 1 kan ses i ét hug. Og du bør være fanget af dette plot efter bare ét afsnit!

Men måske det også er bedre at tage denne serie én bid ad gangen. Det kan vist hurtigt blive en lidt for depressiv omgang. Især fordi der altså er lidt vel mange elementer, der virker alt for bekendte. Godt nok er det en dystopisk sci-fi serie, men der er altså ret meget, der minder om dét, vi ser i nyhederne nu. Måske ikke de danske nyheder, men så fra udlandet.

Hvis du er til serier, der ser på, hvor galt det potentielt kan gå for vores verden, så er Muren helt sikkert noget for dig. Stærke karakterer bør fænge hurtigt, og den underligt velkendte verden vil nok få dig til at fortsætte uge efter uge.

Sæson 1 af Muren (The Barrier) begynder på Netflix den 11. september 2020. Det føles i øvrigt heller ikke som en helt tilfældig dato til premieren.

FAKTA

Skaber: Daniel Écija
Medvirkende: Unax Ugalde, Olivia Molina, Eleonora Wexler, Abel Folk, Ángela Molina, Manu Fullola, Daniel Ibáñez, Laura Quirós, Nicolás Illoro, Belén Écija, Juan Blanco, Yaima Ramos

Plot

En families kamp for at overleve i en dystopisk fremtid i Madrid viser skellet mellem to verdener adskilt af en mur – og meget, meget mere.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.