CHOSEN på Netflix er en dansk serie i bl.a. Sci-Fi genren. Det er lidt (meget) en blandet landhandel. Plottet er ikke imponerende, men skuespillerne gør det godt. Det er også en meget kort sæson med kun seks afsnit. Læs vores fulde Chosen sæson 1 anmeldelse her!

CHOSEN er en ny dansk Netflix-serie med sci-fi, thriller og drama samt et stort mysterie. Eller altså, du kommer sikkert til at have gættet nærmest alle plot-twists på forhånd, da det ikke er videre dybt. Heldigvis er skuespillerne overraskende gode, hvilket løfter denne danske serie en hel del.

Plottet er nemlig en noget “hakket” omgang, hvor plothuller også fylder meget. På den anden side er der kun seks afsnit i sæson 1. Det betyder, at vi slutter på en cliffhanger af en art, der føles mere som en “mid-season finale” end en komplet sæson. Forhåbentlig betyder det, at der kommer flere sæsoner. Lige nu er det lidt af en amputeret omgang.

Læs videre på vores fulde Chosen sæson 1 anmeldelse herunder. Vi har set alle seks afsnit til denne anmeldelse.

Skuespillerne løfter hele serien

Hvis der er én ting, Chosen vinder på, så er det de unge skuespillere. Åbningsscenen har en monolog, der lyder nærmest helt mekanisk, men det viser sig lynhurtigt, at der er en god forklaring. Det er simpelthen Emma (Malaika Mosendane), der er på arbejde og giver den tale, hun skal igennem dag efter dag.

Derefter får replikkerne et meget mere naturligt flow. Og ja, det betyder også, at der siges “fuck” og “fucking” i alverdens afskygninger. Men, helt ærligt, sådan lyder vi jo herhjemme.

Vi følger en lille gruppe venner, der på detektiv-vis forsøger at opklare, om der virkelig faldt en meteor ned i Middelbo. Det er nemlig dét, byen er kendt for, men vennerne mistænker, at det måske i virkeligheden var et rumskib. Denne gruppe finder Emma hurtigt sammen med, da hun også mistænker, at der er “ugler i mosen”, når der gælder Middelbo meteoren.

Skønne unge talenter

Især Andrea Heick Gadebjerg (Retfærdighedens ryttere) er en lysende stjerne i denne danske produktion. Hun er helt naturlig og har en gennemslagskraft, der er helt uhyggelig effektiv. Andrea Heick Gadebjerg spiller Marie, den eneste pige i “detektiv-gruppen”. Indtil Emma også kommer med.

Gruppen ledes af Mads, der spilles af Albert Rudbeck Lindhardt (Druk). Han sidder i kørestol, hvilket ikke omtales yderligere, selvom det tydeligvis er noget, der har præget hans personlighed meget. Derudover består gruppen af rigmandssønnen, Elvis (Mohamed Djeziri fra Krudttønden) og den søde, lidt dumme, og modige Frederik. Han spilles af Andreas Dittmer, der også leverer en solid og meget naturlig præstation.

Højst overraskende var jeg også glad for Anders Heinrichsen (Breeder) i denne Netflix-serie. Jeg har ellers været notorisk meget uimponeret over ham, men her fungerer han bare for mig.

Og Magnus Juhl Andersen spiller rollen som Jonas, der er Emmas eks-kæreste. Den er han ikke selv helt med på, hvilket kunne lyde grumt og stalkeragtigt. Men han er bare et kæmpe fjog, og Magnus Juhl Andersen formår på mærkværdig vis at spille dette helt perfekt!

Chosen: Sæson 1 – Anmeldelse | Dansk Netflix-serie

Der skal altså fokus på karaktererne!

I virkeligheden ville jeg meget gerne vide meget mere om Marie, Mads, Elvis og Frederik (også kaldet “Fisse-Frederik”), men Chosen er bare ikke deres historie. Det er reelt en skam. En sammenlignelig serie som Ragnarok havde mere fokus på historiens karakterer, end denne serie har i hele sæson 1.

Hvis vi skal involvere os i en historie, så skal vi altså lige et lag dybere end “bare” at se dem i én setting. Det er kun Emma, vi får lov til at opleve uden for detektivarbejdet. De andre eksisterer nærmest i et vakuum, og det dræner altså den samlede oplevelse.

Og så er der plothuller af både mindre og større art. Intet vi kan gå ind i her, da det ville være en masse spoilers. Dog vil jeg gerne give ét eksempel på noget dialog, der belyser, hvor kikset det til tider kan være.

En person sidder i alvorlig samtale med en anden (ingen navne, så vi undgår spoilers) og så bliver følgende sagt: “Hvis ikke du kommer med nu, så slår han dig ihjel”, og to sekunder derefter bliver der så sagt “Vi mødes i morgen tidlig”.

Jamen for helvede. Først dør jeg, hvis jeg ikke kommer med nu, og derefter skal vi mødes i morgen tidlig?! Det skaber noget drama og spænding (der fungerer), hvorefter det så omgående løber ud i sandet igen.

I øvrigt er det chokerende, hvor lidt vores teenage-hovedpersoner evner at bruge deres mobiltelefoner. Selv til at redde sig ud af dumme situationer. Dét er altså også et plothul. Når serien nu udspiller sig i en tid som vores med mobiltelefoner, som vi ser karaktererne bruge nogle gange, så kan man ikke undlade at lade dem bruge disse i akutte situationer.

Ja, det er småting, men det ødelægger gang på gang den illusion, som skuespillerne ellers formår at skabe meget effektivt.

Chosen: Sæson 1 – Anmeldelse | Dansk Netflix-serie

Se sæson 1 af Chosen på Netflix!

Chosen er skabt af holdet bag The Rain, hvilket bestemt ikke er noget plus i vores bog. Vi prøvede virkelig at svinge os op til at kunne lide serien. Ikke mindst efter den ekstremt høje VFX- og produktionskvalitet i starten af første sæson. Selv plottet tog dog pippet fra os, og vi kæmpede os til sidst igennem uden rigtig at nyde den.

De unge skuespillere i Chosen gør det som sagt utroligt godt, og der er et overraskende godt flow i deres dialog. Noget vi desværre alt for sjældent oplever. 

Men samlet set er sæson 1 af Chosen en noget blandet omgang. De første to afsnit er gode, så kommer der noget rod, og derefter slutter sæsonen uden, vi rigtig er kommet i gang. Alligevel er der noget underholdningsværdi, der i hvert fald var høj nok til, at vi så hele sæsonen færdig.

Så giv den et skud. Om ikke andet, så for at støtte op om både danske Netflix-produktioner samt genre-serier på streaming platformen. Altså, hvis du kan se igennem fingrene med et par plothuller og en noget “hakket” historiefortælling. Måske det hele giver meget bedre mening, når der forhåbentlig kommer en sæson 2 af Chosen inden alt for længe.

Chosen sæson 1 er ude med alle seks afsnit på Netflix fra den 27. januar 2022.

FAKTA

 

Plot

xx

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.