THE PALE BLUE EYE på Netflix er en thriller med Christian Bale og Harry Melling i hovedrollerne. Sidstnævnte spiller Edgar Allan Poe, som hjælper en lokal detektiv med at løse en mordgåde. En overraskende fascinerende historie. Læs hele vores anmeldelse af The Pale Blue Eye-filmen her!

THE PALE BLUE EYE er en ny Netflix-thriller, der foregår i 1830 på West Points militærakademi. Selve historien inkluderer mord, dyrkning af det okkulte, en evigt beruset detektiv og Edgar Allan Poe.

Alene det, at Christian Bale medvirker i denne film, som er instrueret af Scott Cooper, gjorde at jeg havde rimelig høje forventninger. Jeg har dog ikke været så begejstret for historier med Edgar Allan Poe for nylig, så jeg satte heller ikke mine forventninger alt for højt. Heldigvis blev jeg positivt overrasket og nød denne film.

Læs videre på vores The Pale Blue Eye-filmanmeldelse nedenfor. Filmen kommer på Netflix den 6. januar 2023.

En klassisk mordgåde

I de tidlige timer på en kold og grå vintermorgen bliver en kadet fundet død ved West Point i året 1830. Han ser ud til at have hængt sig selv. Men ikke kun ser dette formodede selvmord meget mærkeligt ud, den dødes hjerte er også blevet fjernet. Og det er altså sket efter hans død, så det var ikke dét, der dræbte ham.

Men hvorfor skulle nogen fjerne et hjerte? Og så på et militærakademi?

Spørgsmålene hober sig op, og da en anden ung mand også findes hængt – og igen med hjertet skåret ud – bliver mysteriet større, og noget stikker tydeligvis dybere. Allerede før det andet offer dukker op, er en lokal detektiv dog blevet hyret til at hjælpe med at løse sagen om dette mord og finde morderen.

Detektiven portrætteres af Christian Bale (fantastisk som altid), og han får hjælp fra en ung kadet. Manden, der senere skulle blive den verdensberømte Edgar Allan Poe.

The Pale Blue Eye – Netflix anmeldelse

Harry Melling er perfekt som Edgar Allan Poe

For mig mislykkes mange film med Edgar Allan Poe som en del af historien, fordi portrætteringen af ham ikke virker for mig. Med Harry Melling som Edgar Allan Poe virker det absolut! Han er finurlig og underlig, men også mærkeligt charmerende og vittig.

Selvfølgelig ser han på de mørke og skumle ting og er fascineret af dem. Men som gyserfan gør det ham bare relatérbar. Og når nu han hjælper en lokal detektiv, gør denne interesse for det makabre bare Edgar Allan Poe til et aktiv.

ANDRE FILM OM EDGAR ALLAN POE

Læs også vores anmeldelse af The Raven >

Som duo fungerer Christian Bales detektiv og Harry Mellings Edgar Allan Poe bare fantastisk godt. Der er en dynamisk og naturlig kemi, der gør hele historien mere troværdig. Og igen, Harry Melling (The Devil all the Time) fungerer bare perfekt for mig som Edgar Allan Poe.

Jeg skal også nævne, at resten af rollebesætningen (for det meste bifigurer med lidt skærmtid) er strålende. Du kan blandt andre se frem til Lucy Boynton (Apostle), Toby Jones (The Wonder), Robert Duvall, Timothy Spall, Charlotte GainsbourgCharlie Tahan og Gillian Anderson (The X-Files).

Hver enkelt af dem spiller relevante og mindeværdige karakterer på trods af deres korte skærmtid.

Se The Pale Blue Eye på Netflix

The Pale Blue Eye er baseret på romanen af Louis Bayard, og denne filmatisering er skrevet og instrueret af Scott Cooper. Som filmskaber har Scott Cooper arbejdet sammen med Christian Bale flere gange allerede. De to lavede både Out of the Furnace (2013) og Hostiles (2017).

Uanset om du holder af historier af eller om Edgar Allan Poe eller ej, er The Pale Blue Eye absolut værd at se. Det er i høj grad et stærkt mordmysterie. Eftersom historien udspilles i 1830, er der et væld af komplikationer i forhold til beviser, så det er god gammeldags logik i regulær Sherlock Holmes-stil.

Grundlæggende er det altså klassisk detektivarbejde mere end CSI-arbejde. Selvom jeg faktisk nyder begge dele, fungerede denne film overraskende godt for mig, selvom der “kun” er detektivarbejdet. Lidt ligesom Glass Onion: A Knives Out Mystery. Bare uden humor og farverige omgivelser, da dette foregår i en ganske mørk og dyster verden.

THE PALE BLUE EYE kommer på Netflix fra den 6. januar 2023.

FAKTA

Manuskript & instruktion: Scott Cooper
Medvirkende: Christian Bale, Harry Melling, Lucy Boynton, Gillian Anderson, Charlotte Gainsbourg, Toby Jones, Harry Lawtey, Simon McBurney, Hadley Robinson, Timothy Spall, Robert Duvall

Plot

West Point, 1830. En livstræt detektiv hyres til i al fortrolighed at efterforske et brutalt mord på en kadet. Kadetternes tavshedskultur spænder ben for efterforskningen, så han rekrutterer en af deres egne til at hjælpe med at opklare sagen – en ung mand, som verden senere skal lære at kende som Edgar Allan Poe.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.