DØDENS HERSKERINDE på Netflix er en ny thrillerserie fra Østrig (org. titel: Totenfrau). Der er seks afsnit, og du får helt sikkert lyst til at binge den. Det er den første vellykkede serie i det nye år! Læs hele vores anmeldelse af Dødens herskerinde (Woman of the Dead) serien her!

DØDENS HERSKERINDE er en ny Netflix-thriller, krimi og mysterieserie fra Østrig (org. titel: Totenfrau). Sproget er tysk, men den vigtigste plotdriver er hævn, og det er et meget internationalt sprog. Tro mig, når jeg siger, at denne østrigske Netflix-serie er fuld af overraskelser og slår hårdt fra det allerførste afsnit.

Der er seks afsnit i serien, og vi har set dem alle til denne anmeldelse. Vi kunne simpelthen ikke stoppe, for dette er en sindssygt binge-værdig serie. Det er den første rigtig gode serie i 2023 (ja, vi ser jo lidt forud, da vi skal anmelde en del), og jeg håber, at folk vil give denne en chance, fordi den er fantastisk. Især takket være hovedpersonen og kvinden, der portrætterer hende.

Læs videre på vores spoilerfri Dødens herskerinde-serieanmeldelse nedenfor. Du finder den på Netflix fra den 5. januar 2023 – og dens internationale titel er Woman of the Dead, hvis du har engelsk sprogindstilling.

En genial kvindedrevet hævnhistorie!

Mange folk dør (eller rettere, de bliver myrdet) i Dødens herskerinde, hvor vores hovedrolle – som har sin egen bedemandsforretning – lever op til titlen på mange forskellige måder. Hun er ansvarlig for de fleste af dødsfaldene, men i regulær Dexter Morgan-stil fortjener hendes ofre virkelig, hvad der tilkommer dem.

Mens 2022 også endte med en hævn-baseret serie, der blev udgivet på Netflix, er denne første hævnserie fra 2023 meget hurtigere til at udøve sin hævn. Når det er sagt, så kan vi også anbefale den sydkoreanske The Glory på Netflix – i den er der planlagt hævn i årtier, før det bliver ført ud i livet. I Dødens herskerinde sker det hele på nogle uger.

SE OGSÅ

Vores engelske anmeldelse af The Glory, som er den anden nyligt udgivne hævnhistorie på Netflix >

At have en hovedperson, der ejer en bedemandsforretning og arbejder som bedemand, er en genial detalje. I den forstand mindede det mig lidt om gyserkomedieserien Post mortem: Ingen dør i Skarnes. Uden nogle af de andre detaljer fra dén norske serie.

Hun taler også med dem, der lander på hendes kolde bord. Efter at de er døde, vel at mærke. Det giver til tider noget meget mørk komedie. Og det er hendes egen terapi af en slags, så det fungerer uhyggeligt godt. Bare vent og se!

Dødens herskerinde – Anmeldelse | Netflix-serie

Karakterer med fejl føles mere ægte

Historien i Dødens herskerinde (eller Totenfrau, som er en endnu sejere titel) handler om Blum. Hendes fulde navn er Brünhilde Blum, men ingen bruger hendes fornavn. Hun er ejer af en bedemandsforretning i et område kendt for sit idylliske skisportssted. Hun er også mor til to børn, som er rystet over deres fars (og Blums mand) voldsomme død.

Blum er faktisk vidne til den formodede ulykke (som er en vild scene, der også chokerede mig), men indser hurtigt derefter, at det slet ikke var nogen ulykke. Han blev myrdet for at skjule frygtelige hemmeligheder, som han var ved at afsløre. Politiet hjælper ikke meget – på trods af, at hendes afdøde mand selv var politibetjent.

Det betyder, at det nu er op til hende, så hun drager ud på en hævntur af bibelske proportioner. Rigtig meget af det, Blum (Anna Maria Mühe) ender med at gøre, sker dog reelt i selvforsvar. Hun opdager nogle kæmpe hemmeligheder, og når nogen truer hende, er hun hurtig til at forsvare sig selv.

Jægeren bliver den jagtede, men dem, hun jagter, undervurderer Blum voldsomt. I stil med mange sydkoreanske historier er Dødens herskerinde fuld af fejlbehæftede og realistiske karakterer. Og det gælder bestemt også for Blum, hvilket får historien til at fungere så meget bedre.

Anna Maria Mühe er perfekt som Blum

Blum er ofte ucharmerende, når hun glemmer at værdsætte dem, der holder af hende – eller fokusere på hendes børn, som jo altså lige har mistet deres far. Men det er netop derfor, hun fremstår som en rigtig person. Ikke en action-stjerne eller en tegneserie-hævn-karakter. Det er ikke dén slags historie!

Som Blum ser vi Anna Maria Mühe (Netflix-serien Dogs of Berlin) levere en stærk og intens præstation. Hun er både mangelfuld og genial, og kan være forfærdelig og dog fuldstændig realistisk i, hvordan hun reagerer. Okay, de fleste mennesker ville nok ikke dræbe, men snarere “bare” forsøge at overleve, når de er i fare. Du skal dog huske på, at hun altså er ude efter svar og hævn.

Hele castet i denne Netflix-serie er faktisk meget stærkt. Hvis det ikke var tilfældet, ville det ikke fungere som en helhed, og det gør det helt sikkert. Jeg kunne især godt lide Yousef Sweid (Unorthodox) som Reza, der hjælper til i begravelsesforretningen, og Romina Küper. Hun spiller Dunja, en ung kvinde, der menneskesmugles til Østrig af mennesker med meget onde hensigter.

Dødens herskerinde – Anmeldelse | Netflix-serie

Se Dødens herskerinde (Woman of the Dead) på Netflix!

Dødens herskerinde er baseret på hævnromanen “Totenfrau” af Bernhard Aichner. Adaptionen til denne Netflix-serie kommer fra Barbara Stepansky (Outlander), Wolfgang Mueller & Benito Mueller. De to sidstnævnte har produceret mere, end de har skrevet tidligere. Produktioner som fx The Whistleblower (2010) og Das Boot-serien.

Nicolai Rohde er instruktør på alle seks afsnit, og han har en imponerende erfaring fra forskellige thriller- og krimiserier. Han skrev også på afsnit af serien, ligesom Mike Majzen gjorde.

Hvis du har set nogle af de anerkendte og populære genreproduktioner fra Østrig i de seneste år, ved du allerede, at du kan forvente høj produktionskvalitet. Dødens herskerinde er ingen undtagelse, og alligevel blev jeg overrasket over, hvor god og modig den var i den måde, denne historie blev fortalt på. Og ikke mindst vist!

Historien viser, hvor langt nogen vil gå for at få hævn, og det bliver en tovtrækkeri mellem godt og ondt for vores hovedperson. Men det bliver aldrig urealistisk. Ikke for mig i hvert fald. Forbered dig på at ville binge alle seks 45-minutters afsnit. Du får en ret vild og dødbringende tur. Selv introen er faktisk ret fantastisk!

DØDENS HERSKERINDE / Woman of the Dead / Totenfrau har premiere på Netflix den 5. januar 2023.

FAKTA

Instruktør: Nicolai Rohde
Medvirkende: Anna Maria Mühe, Felix Klare, Yousef Sweid, Shenja Lacher, Robert Palfrader, Simon Schwarz, Gregor Bloéb, Michou Friesz, Gerhard Liebmann, Hans Uwe Bauer, Sebastian Hülk, Andrea Wenzl, Wolfram Koch, Britta Hammelstein, Peter Kurth

Plot

Under en hævngerrig søgen efter sin mands morder ender en kvinde med at udstille de dybe og grimme hemmeligheder, som det lille samfund, hun tilhører, gemmer på.

Om forfatteren

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.