ANTEBELLUM er en ny horror-thriller produceret af Jordan Peele (Get Out). Konceptet er til 6 stjerner, men det er selve udførelsen desværre ikke. Det er virkelig en skam, men afholder ikke filmen fra at være yderst seværdig. Læs mere i vores Antebellum filmanmeldelse her!

ANTEBELLUM er en ny horror-thriller, der leger med tidsopfattelse og politiske magtkampe. Filmen er produceret af Jordan Peele, der stod bag Get Out og Us, så det kommer næppe som en overraskelse, at race er et omdrejningspunkt. Personligt tror jeg da også, at filmen havde været mere vellykket med Jordan Peele selv i instruktørstolen.

Filmens plot og koncept er grundlæggende til klokkeklare 6 stjerner, men udførelsen fungerer desværre ikke 100%. Det er desuden altafgørende, at du ikke ved for meget om filmens plot, før du ser den, så undgå for alt i verden spoilers.

Læs resten af vores Antebellum filmanmeldelse herunder.

Rammer fuldstændig plet fra starten

Hvis der er én ting, der lykkes helt fantastisk for Antebellum som film, så er det hele åbningsscenen. Der er nærmest ingen ord, men derimod det mest fantastisk underlægningsmusik (eller “score” om man vil), der sætter stemningen helt perfekt. Det er gåsehudsfremkaldende og drager publikum solidt ind i denne verden fra starten.

I nyere tid kan jeg kun tænke på Den Usynlige Mand som en film, der har haft en åbningsscene af samme kaliber. Det er på alle måder imponerende og vigtigt for den efterfølgende historie.

Desværre går det lidt ned ad bakke. Antebellum er på ingen måder en dårlig film, men den rammer lidt skævt et par steder, og det er virkelig ærgerligt. Det er især timingen i forhold til afsløringer undervejs, der kunne være bedre. Vi trækkes rundt lidt for længe, og man når at blive utålmodig som seer. Dét burde ikke være tilfældet med så spændende en fortælling.

Antebellum – Anmeldelse

Janelle Monáe i hovedrollen

Jeg er faktisk ret glad for Janelle Monáe og synes, hun gjorde det godt i sæson 2 af Homecoming, hvor hun også spillede hovedrollen. I Antebellum får hun sin debut som den absolutte hovedrolleindehaver i en spillefilm. Hun delte dog også denne ære med Octavia Spencer (Ma) og Taraji P. Henson i Hidden Figures (2016), så det er ikke helt fremmed for hende.

Selvom der er scener, hvor Janelle Monáe i dén grad fungerer, så er der (for mig) også en del scener, hvor det bare ikke spiller. Det er så ærgerligt, da jeg ikke er i tvivl om, at denne film ville have været en anden oplevelse, hvis hovedkarakteren var blevet portrætteret anderledes. Det lyder hårdt, men hendes ansigt er for “blankt” i væsentlige scener, hvor kun mimik skal fortælle en historie.

Helt overordnet er det dog et fantastisk hold af skuespillere og mange interessante karakterer, vi møder i Antebellum. Jena Malone (The Neon Demon) er fantastisk på samme måde som i eksempelvis The Hunger Games, hvor hun tydeligvis står ved sin meningers mod. Det samme gælder Kiersey Clemons (Flatliners), som jeg ville ønske, vi havde set mere til i filmen.

Af andre nøgle-skuespillere kan jeg nævne Eric Lange (Escape at Dannemora) og Jack Huston (Mr. Mercedes), der begge leverer solide og nuancerede præstationer.

Antebellum – Anmeldelse

Se Antebellum i biografen

Det er duoen Gerard Bush og Christopher Renz, der har skrevet og instrueret Antebellum sammen. For en god ordens skyld, så er Gerard Bush sort og Christopher Renz hvid. Betyder det noget? Det er nok et holdningsspørgsmål, men det skader i hvert fald ikke. De to har tidligere lavet en del musikvideoer samt en dokumentar i 2016.

Antebellum er således deres spillefilmsdebut, og det er en stærk debut – der dog kunne have været skarpere.

Som alle andre film har Antebellum været hårdt ramt af Coronakrisen og ender med slet ikke at udkomme i biografen i hjemlandet USA. Den udkommer i stedet til hjemmebiografen dagen efter biografpremieren her i Danmark. Det er en skam, da filmen bestemt fortjener at blive set på det store lærred. Ikke mindst i forhold til optimal fordybelse.

Dog er det nok meget bevidst, at man ønsker filmen bliver set inden præsidentvalget i USA til november (her i 2020). Og dét kan man på alle måder også godt forstå. Til gengæld bør du helt sikkert udnytte muligheden for at se den i biografen, når nu du har chancen. Ikke mindst for også at støtte de hårdt udfordrede biografer herhjemme.

Kort og godt; Hvis du var glad for Get Out og Us, så skal du helt sikkert også se Antebellum – så længe du er klar på, at den ikke når helt samme niveau som de to førstnævnte.

Antebellum har premiere i de danske biografer fra den 17. september 2020.

FAKTA

Biografpremiere: 17. september 2020
Instruktør: Gerard Bush, Christopher Renz
Medvirkende: Janelle Monáe, Marque Richardson II, Eric Lang, Jena Malone, Jack Huston, Kiersey Clemons, Tongayi Chirisa, Gabourey Sidibe, Rob Aramayo, Lily Cowles

Plot

I Antebellum møder vi den succesfulde sociolog, foredragsholder og forfatter Veronica Henley (Janelle Monáe). I sine bøger og foredrag udforsker hun umyndiggørelsen af sorte mennesker i USA, som stadigt værende en del af landets DNA den dag idag. Hvad Veronica imidlertid ikke ved, er, at skæbnen vil, at det er hende, som skal redde landet fra denne fortid. Hun må afsløre en grufuld hemmelighed, som forbinder hende til borgerkrigsslavinden, Eden (også spillet af Janelle Monáe). På tværs af tidsperioder og forskellige verdener, fanges de begge i en gruopvækkende virkelighed hvori de tvinges til at konfrontere fortiden, nutiden og fremtiden før det er for sent.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg