RATCHED er den nye Netflix-serie om sygeplejersken fra Gøgereden. Karakteren “Nurse Ratched” er en af de bedste filmskurke, og nu får vi et dybt indblik i hende. Ryan Murphy står bag denne oprindelseshistorie, hvor Sarah Paulson spiller titelrollen. Læs vores Ratched sæson 1 anmeldelse her!

RATCHED er den nye Netflix-serie om sygeplejersken Mildred Ratched fra Gøgereden. Det er en serie, der har været længe ventet, og hvor forventningerne har været store. Serien er et stilistisk mesterværk, og historien holder 110%.

Serien starter godt, men den udvikler sig fænomenalt! Ikke mindst fordi Sarah Paulson er helt perfekt i titelrollen. Ratched er – helt kort sagt – som når American Horror Story er på sit absolut bedste. Det er Ryan Murphy for fuld udblæsning, så du får American Horror Story: Asylum i Hollywood (Netflix-serie af Ryan Murphy) rammer. Ja, vi er ovenud begejstrede her hos Heaven of Horror.

Læs vores sæson 1 anmeldelse af Ratched herunder. Vi har set alle otte afsnit i sæsonen til denne anmeldelse.

Sarah Paulson er Mildred Ratched

Gødereden var det Louise Fletcher, der spillede rollen som “Nurse Ratched”, og hun gjorde det så godt, at hun vandt en Oscar for sin præstation. Louise Fletcher er velfortjent blevet kendt som den ikoniske Nurse Ratched.

Nu får vi så en Netflix-serie med oprindelseshistorien for kvinden, der endte med at blive en infam og ondskabsfuld sygeplejerske. Og der er lang vej til den karakter, du kender fra Gøgereden. Godt nok ser vi glimt af hende, men Mildred Ratched er på ingen måde blevet helt så mærket af verden endnu. Og det er selvom, hun bestemt har oplevet de mest frygtelige ting allerede.

Sarah Paulson er helt fantastisk. Jeg har slet ikke ord for, hvor eminent hun er i denne rolle, hvor hendes mimik spiller en lige så stor rolle som de replikker, hun siger, og handlinger, hun foretager.

Louise Fletcher var Nurse Ratched, mens Sarah Paulson er Mildred Ratched. En rolle der nok skal falde et væld af prisnomineringer til også.

Og selvom vi ser førstnævnte i glimt, så spiller Sarah Paulson i høj grad en person, der ønsker at vise omsorg og altid prøver at hjælpe. Bevares, hun er da også klar på at ofre nogle ting (og mennesker) på vejen til dette mål.

Her kan man dog på alle måder tale om en karakter, der lever efter devisen: Målet helliger midlet. Og ja, der er altså en hel del vold, tortur og dødsfald i sæson 1 af Ratched. Det er dog langt fra altid tilfældet, at det er Mildred, der står bag disse grusomme handlinger.

Ratched Netflix-serie

De fedeste biroller

Nu er dette jo en Ryan Murphy-produktion, og dét betyder et væld af fascinerende karakterer. Ikke kun i hovedrollen (der jo også er titelrollen her), men lige så meget i diverse biroller. Det hele er farverigt i en sådan grad, at alt fra tøj til læbestift nærmest er selvlysende. Et ord, der næsten også kan bruges om de personligheder, de mange karakterer viser.

Det gælder især afdelingssygeplejersken, Betsy Bucket, der spilles blændende og vanvittigt uglamourøst af Judy Davis. Ryan Murphy arbejdede også sammen med Judy David i hans serie Feud, så har han uden tvivl været klar over, at hun kunne levere varen, og dét gør hun. Judy Davis bør bestemt også blive belønnet med et væld af priser – ikke mindst på grund af hendes udvikling gennem sæson 1.

Der er ingen Jessica Lange med i denne Ryan Murphy-serie, men til gengæld er Sharon Stone kommet med ombord, og dét klæder hende. Hun er over-the-top som den grotesk rige arving med en psykopatisk søn. Det er så skønt at se hende i roller som denne, hvor man vitterlig kan sidde og blive helt bange for hende. Ikke fordi hun er voldelig, men fordi hun forventer at få sin vilje.

Amanda Plummer (Fisher King) spiller også en karakter, der er kitsch med kitsch på. Hun er svær at beskrive, men hun driver et motel, hvor folk bor gennem længere tid. En kvinde, der ligner en bordelmutter og har næsen i alt. Sophie Okonedo spiller en patient på hospitalet, og der er bestemt en Split-kvalitet over hendes imponerende præstation.

Sidst, men bestemt ikke mindst, må jeg også nævne Cynthia Nixon, der nok stadig er bedst kendt fra Sex & the City. Hun spiller nærmest en form for “straight man”, da hun er den mest afdæmpede og “normale” karakter i hele dette vanvittige univers.

Ja, der er også mænd med

Som vi kender det fra mange Ryan Murphy-produktioner, så er Ratched fuld af fantastiske kvindelige karakterer. Men der er dog (naturligvis) også mange mænd med i serien.

Der er et gensyn med Finn Wittrock fra American Horror Story, og hans karakter spiller en altafgørende rolle for plottet. Han starter simpelthen med at begå et brutalt mord og lander derfor på det hospital, hvor Mildred Ratched arbejder. Finn Wittrock er god til at spille psykopat, og det viser han med alt tydelighed i denne Netflix-serie.

I andre biroller ses Corey Stoll, der spillede hovedrollen i The Strain-serien, mens Vincent D’Onofrio (The Cell) også har en nøglerolle for plottets udvikling.

I forhold til selve hospitalet er det især Jon Jon Briones, der spiller Dr. Hanover, som har den vigtigste rolle. Han styrer hospitalet og er altid frisk på at prøve det nyeste inden for afhjælpning af sindslidelser. Også gerne det, der ikke har været testet meget endnu. Han mener det umiddelbart godt, men er mildest talt grusom i hans handlinger.

Ratched Netflix anmeldelse

Se sæson 1 af Ratched på Netflix

Ryan Murphy er som sagt skaber af serien, men helt præcist er han faktisk nærmere udvikler, da det er Evan Romansky, der står som “creator”. Dette er dog en klassisk Ryan Murphy-produktion, hvor han også instruerer to afsnit ud af de otte. Der er i alt seks forskellige instruktører inde over. Inklusiv Jennifer Lynch, der instruerede Boxing Helena, hvilket også er et hint om nogle af hændelserne i denne serie.

Det er bare om at komme i gang med Ratched sæson 1 på Netflix hurtigst muligt. Der er otte afsnit i sæsonen, og de varer mellem 45 minutter og en time, så den kan “binges” relativt hurtigt. Dét kan anbefales, hvis man vil undgå spoilers – og dét vil man gerne, for denne vanvittige fortælling skal opleves på første hånd.

Det er planen, at der skal komme i alt fire sæsoner, hvor den sidste skal ende, hvor Gødereden udspiller sig. Hvis slutningen af Ratched sæson 1 kan holde momentum ind i næste sæson, så lover det uhyggeligt godt.

Sæson 1 af Ratched frigives på Netflix den 18. september 2020.

FAKTA

Skabere: Evan Romansky, Ryan Murphy
Medvirkende: Sarah Paulson, Jon Jon Briones, Cynthia Nixon, Judy Davis, Sharon Stone, Amanda Plummer, Corey Stoll, Rosanna Arquette, Vincent D’Onofrio, Sophie Okonedo, Charlie Carver

Plot

I 1947 begynder Mildred Ratched at arbejde som sygeplejerske på et førende psykiatrisk hospital. Men bag hendes smukke ydre lurer et dystert sind.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.