GOEDAM (2020) er en ny Netflix-gyser-antologiserie fra Sydkorea. Hver afsnit har kun en spilletid omkring 5-10 minutter, og der er otte afsnit i sæsonen, så den er lynhurtig set. Det er spøgelseshistorier og urban legends i snackformat. Læs vores Goedam sæson 1 anmeldelse her!

GOEDAM en ny Netflix-gyserserie i snackformat. Vi er ude i en antologi med afsnit, der kun varer nogle minutter, så du kan se hele sæsonen på omkring en times tid. Netflix-serien er fra Sydkorea, og produktionskvaliteten er helt fin.

Okay, der er lidt CGI undervejs, der ikke fungerer super godt, men til gengæld er der mange flere praktiske effekter, der er virkelig effektive! Den primære udfordring er dog, at vi ikke kender de “urban legends” og klassiske spøgelsesfortællinger, der tydeligvis refereres til i antologi-serien. Dér går vi uden tvivl glip af noget.

BEMÆRK! Du skal muligvis indstille din Netflix-konto til at være på engelsk (og ikke dansk), før du kan finde denne titel. 

Læs vores fulde Goedam sæson 1 anmeldelse herunder. Vi har set alle afsnit i sæsonen til denne anmeldelse.

Sydkoreanske vandrehistorier med spøgelser

Selve seriens titel “Goedam” lyder umiddelbart lidt hollandsk eller smager af det engelske udtryk “Goddamn”, men det betyder efter sigende spøgelsesvandrehistorier. Og det er præcis dét, der er temaet for denne Netflix-gyser-antologi. Du kan derfor se frem til en række historier, hvor et spøgelse (eller en ånd, om man vil) spiller en afgørende rolle.

Alle afsnit formår at levere et højt underholdningsniveau, og ingen af dem falder reelt igennem. Der vil naturligvis være nogle, der fungerer bedre end andre, men det er nok også smag og behag. Og som vesterlænding har man behov for hjælp til at fange alle detaljer. Nogle korte introduktioner, der kunne forklare, hvilken klassisk historie, det enkelte afsnit er bygget op omkring, ville hjælpe.

Det skal dog ikke tage noget fra selve den sydkoreanske serie, at vi ikke kender til disse historier. Men det ville hjælpe på helhedsindtrykket.

Goedam: Sæson 1 – Netflix anmeldelse

Se Goedam sæson 1 på Netflix nu!

Kast jer endelig over denne Netflix-serie, så vi kan få en sæson 2 af Goedam. Ser Netflix, at der er interesse, kan vi måske få både en Goedam sæson 2 og sæsoner fra andre lande. Man kan da levende forestille sig en serie med udgangspunkt i Danmark eller Skandinavien.

Den norske Netflix-serie Bloodride var derhenne af, men dog ikke en ubetinget succes, selvom der var højdepunkter undervejs.

På vores engelsksprogede website har vi lavet en kort gennemgang af samtlige afsnit af Goedam, så du kan eventuelt klikke dig derover for at læse disse. Der er ingen spoilers, men derimod lidt teasere omkring selve indholdet.

Se også: Vores gennemgang af alle otte Goedam sæson 1 afsnit på heaveofhorror.com her >

Personligt har jeg både en favorit udfra selve historien og et andet ud fra hovedpersonen. Når det gælder historien, så synes jeg afsnit 6 “Dimension” er ret fascinerende og kommer vidt omkring på få minutter. Er det ud fra en genial hovedperson, så er det damen med gummiansigt i det sidste afsnit, som er nummer 8 med titlen “Birth”.

Dog synes jeg også afsnit 3 “Special Guest” og afsnit 4 “Curiosity” begge kunne noget særligt, som måske kunne være eksekveret endnu bedre. Uanset hvad du er til, så byder Goedam på vilde effekter med spandevis af blod, body horror og forskellige former for grum uhygge. Det er virkelig en lille horror-snack, vi får her fra Sydkorea.

Sæson 1 af Goedam kan ses på Netflix fra den 20. august 2020.

FAKTA

Instruktør: Hong Won-ki
Medvirkende:
 SEOLA, Song Chae-yun, Lee Hyun-joo, Han Ga-rim, Shim So-young

Plot

Da natten falder på over byen, vækkes skygger og ånder til live i denne gyserantologiserie, der handler om vandrehistorier.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.