LAMB er en islandsk film, der fungerer som en ægte genrehybrid. Det er fantasy og horror i et dystert eventyr af en art. Noomi Rapace er som altid helt fantastisk. Det er bestemt ikke en typisk filmoplevelse, men den bider sig dog fast. Læs vores fulde Lamb filmanmeldelse her!

LAMB er en ny film fra Island. Det er en film, der har slået alle rekorder for islandsk film internationalt. Filmen har nemlig fået en masse omtale lige siden, den fik premiere på Cannes film festival i 2021. Den har da også vundet en del priser allerede, hvilket den helt sikkert har fortjent.

Det er slow-burn i sin reneste form, men det bliver aldrig kedeligt. Vi befinder os på et islandsk landsted, hvor et ægtepar passer deres får og ellers lever et meget stille og roligt liv. En dag sker der dog noget, der ændrer deres liv fuldstændigt.

Læs videre på vores Lamb filmanmeldelse herunder.

Den bider sig altså fast!

Lamb er på ingen måde en typisk filmoplevelse, men den har alligevel rumsteret rundt hos os i flere dage efter, vi så den. Den bider sig altså fast og efterlader en med en masse tanker om godt og ondt, rigtig og forkert. Samt, ikke mindst, hvad der er retfærdigt.

Vi er ude i en ægte genrehybrid, der på overfladen kan ligne et dræbende langsomt islandsk drama. Det er dog ikke tilfældet, og selvom man kan fristes til at kalde det en “islandsk saga”, så er det heller ikke tilfældet. Det er fantasy og horror i et dystert eventyr af en art, men det skulle altså være frit opfundet fra en idé af instruktøren.

Noomi Rapace er som altid helt fantastisk i den altafgørende hovedrolle. Hun har da også vundet en “Best Actress” pris ved eksempelvis Sitges Film Festivalen, der er en af de absolut største genrefilmfestivaler i verden. For mig vil hun altid være den rigtige (og uomtvisteligt den oprindelige) Lisbeth Salander, når vi taler adaptioner af Stieg Larssons trilogi.

LÆS OGSÅ:

Vores anmeldelse af Netflix-gyserkomedien I LYST OG DØD med Noomi Rapace >

Hun er dog, heldigvis, også meget mere. Det viser blandt andet Lamb, men se også gerne nogle af de mange andre film, hun har medvirket i. Det er ikke alle fantastiske, men det er hun som oftest. Her i Lamb spiller hun desuden overfor Hilmir Snær Guðnason, der spiller hendes ægtemand Ingvar, og Björn Hlynur Haraldsson (The Witcher), der er svogeren Pétur.

LAMB (2021) anmeldelse

Se Lamb i de danske biografer!

Valdimar Jóhannsson er instruktør og medforfatter på manuskriptet bag Lamb. Det er utroligt nok spillefilmsdebut som instruktør for Valdimar Jóhannsson, der får sat barren uhyggeligt højt her fra starten. Han er dog ikke ny i filmbranchen, da han tidligere har arbejdet med special effects på film som The Tomorrow War (2021) og Prometheus (2012).

Sidstnævnte havde sjovt nok også lige netop Noomi Rapace i hovedrollen. I øvrigt taler det sproglige multitalent naturligvis islandsk her i filmen. Hun boede i Island som barn, så det skulle vist bare lige genopfriskes. Og efter et par dage på en fårefarm, så kunne hun også være med til at bringe små nye lam til verdenen (det er også en del af historien i filmen).

Medforfatter på Lamb er Sjón, der er en islandsk forfatter, som tidligere har arbejdet på film og lige nu er højaktuel. Sjón er nemlig medforfatter på den kommende Robert Eggers-film The Northman (2022) og var også, lidt indirekte, med til at skabe dele af Lars von Triers Dancer in the Dark (2000).

Det er nærmest umuligt at skabe de rette forventninger til Lamb uden at komme med spoilers. Det er dog en film, der taler mere til følelserne ned fornuften. Og selvom der er en del dialog, så er det især observationer af skuespillerne og deres karakterers indre liv, der især bærer filmen.

Nå ja, og så er der lige “titelkarakteren”, der får navnet Ada. Hende glemmer jeg nok aldrig!

Lamb kan ses i de danske biografer fra den 27. januar 2022.

FAKTA

Biografpremiere: 27. januar 2022
Genre: Drama, Fantasy, Horror
Instruktør: Valdimar Jóhannsson
Medvirkende: Noomi Rapace, Hilmir Snær Gudnason, Ingvar Sigurdsson, Björn Hlynur Haraldsson

Plot

Det islandske par María (Noomi Rapace) og Ingvar (Hilmir Snær Gudnason) bor med deres flok får på en smuk, men afsidesliggende gård. Da de opdager et mystisk nyfødt lam på deres grund, beslutter de sig for at beholde det og opdrage det som deres eget. Det udløser en følelse af lykke hos det hårdtarbejdende par – men snart mærker de konsekvenserne af at gå mod naturens vilje.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg