:: Anmeldelse ::

Det siger næsten sig selv, at når filmen hedder ‘The Wolfman’, så er der én altoverskyggende hovedrolle som denne ulvemand. Og denne rolle spilles af Benicio del Toro, som jeg sædvanligvis egentlig godt kan lide. Man desværre ikke i dette tilfælde. Hvad der er endnu mere ærgeligt er, at det faktisk er mit eneste egentlige problem med denne film.

Historien følger den helt traditionelle ‘Wolfman’ fortælling, og selvom det er en flot Hollywood-produktion, så er der alligevel mange gode referencer til de gamle B-film versioner. Nu er det jo også et rigtig sejt hold, der står bag: Instruktøren, Joe Johnston, er en rigtig eventyrfortæller, der har været inde over mange af de helt store instruktørers film – bl.a. har han været både Art Director og ansvarlig for Visual Effects for Steven Spielberg (Indiana Jones filmene), Ron Howard (på Willow) og George Lucas (alle de tre første Star Wars film). Og så har han naturligvis også selv instrueret et par film, og debuten kom med ‘Honey, I shrunk the Kids’ (1989) og har derudover lavet bl.a. ‘The Rocketeer’ (1991), ‘Jumanji’ (1995) og ‘Jurassic Park 3’ (2001).

Historien er også skrevet af to meget succesrige manuskriptforfattere, nemlig Andrew Kevin Walker, der stod bag ‘Se7en’ (1995) – samt ‘8MM’ og ‘Sleepy Hollow’ (begge fra 1999) sammen med David Self, der også stod bag ‘The Haunting’ (1999) og ‘Road to Perdition’ (2002) – og så skal han også lave den nye ‘RoboCop’, der umiddelbart forventes at være klar til 2011.

Men når alt denne name-dropping er overstået, og jeg har fået brokket mig over Benicio del Toro’s præstation – han virker bare uengageret og ser syg ud lige fra starten – så er der også nogle helt fantastiske skuespillere med i denne film, som virkelig leverer solide præstationer. Her må jeg nævne fire, som naturligvis indledes med Anthony Hopkins og Hugo Weaving – som jo nærmest altid kan løfte enhver film, de optræder i. Emily Blunt er desværre ikke er meget med, men gør det godt i de få scener, hun får. Derudover har vi Geraldine Chaplin, der virkelig stråler i rollen som sigøjneren, Maleva, og så også Art Malik, der spiller familien Talbot’s tro tjener, Singh. Og så skal vi endelig ikke glemme at nævne effekterne. De er jo trylleri, som er frembragt af Rick Baker, der tager udgangspunkt i de fantastiske effekter fra ‘An American Werewolf in London’ (1981), der var med til at sikre hans karriere her 30 år senere. Men denne gang er de dog endnu flottere og mere dystre og grumme. Fantastisk. Og selvfølgelig skal man da se denne film. Den skal bare ses som den eventyr/monster film den er, og den lover egentlig heller ikke mere i hverken trailer eller markedsføringen generelt.

:: Heaven of Trivia ::

Rick Baker har selv en lille cameo i filmen, som sigøjner, der varsler, at varulven er på vej. Han er ikke svær at genkende, men er kun med i meget få splitsekunder.

Fakta

(Originaltitel: The Wolfman)

I biografen: 11-02-2010
Genre: Horror, Gyser, Thriller
Instr.: Joe Johnston
Medv.: Benicio Del Toro, Anthony Hopkins, Hugo Weaving, m. fl.
Land: USA, 2010

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.