PRIVILEGIET på Netflix er en ny tysk gyserfilm (org. titel Das Privileg). Vi er ude i en teen gyser, hvilket betyder en del velkendte ansigter fra Dark-serien. De gør det også godt, men historien er desværre uhyggeligt svag. Læs vores Privilegiet filmanmeldelse her!

PRIVILEGIET er en ny Netflix gyserfilm fra Tyskland. Du kan også finde den med den engelske titel The Privilege eller den tyske originaltitel Das Privileg. Jo jo, kært barn har altid mange navne på Netflix. Altså, med mindre det er en dansk serie, for de får oftest engelske titler af uransagelige årsager (The Rain eller Chosen), hvor Kastanjemanden dog er en undtagelse.

Det var et sidespor, men det er da mærkværdigt?! Desuden er det en såkaldt YA [Young Adult] gyser, så der er en del velkendte ansigter fra Dark-serien. Selv disse habile skuespillere kan dog ikke gøre noget ved det svage plot. Det kunne dog have været en god historie til en serie, hvor man tager sig tid fremfor at forcere alt.

Læs videre på vores Privilegiet filmanmeldelse herunder, og find den tyske ungdomsgyser på Netflix nu.

Tysk ungdomsgyser uden bid

Vi er som sagt ude i en teen gyser, der dog kaldes en “Young Adult” eller “YA gyser”. Det er mest, så vi som publikum ved, at der ikke er tale om den helt unge gruppe teenagere. Eller rettere, så alle ved, at der også kan være romantik med i plottet. Lad os nu bare sige tingene, som de er!

De voksne er alle lidt mistænkelige eller overdrevne hjælpsomme. Altså, lærere der altid har tid til at hjælpe, og helt tilfældigt har et visitkort på en person, der kan hjælpe yderligere. Visitkort?! Jo jo, den her ungdomsgyser er helt med på beatet, som ungdommen jo naturligvis ville sige. I hvert fald her i Privilegiet.

Et lille bonustip: Vil du undgå spoilers, så skal du ikke se Privilegiet traileren. Den er smækfyldt med diverse spoilere. De giver dog ikke meget mening, da kronologien er rodet rundt for at skabe det vilde actionpræg, som filmen ikke kan leve op til. Selv trailermusikken har fået en Jordan Peele vibe, som filmen bare ikke kan leve op til. Selvom den tydeligvis søger dette!

 

Privilegiet – Anmeldelse | Tysk Netflix gyserfilm

Ung med de unge… eller noget

Hovedrollen spilles af Max Schimmelpfennig, som alle Dark fans sikkert vil synes, er meget bekendt. Han spillede nemlig “Young Noah” i mange afsnit af den tyske megasucces på Netflix. Han gør det også rigtig godt her, hvor han får selskab af en anden Dark skuespiller.

Hans bedste ven i Privilegiet spilles nemlig af Lea van Acken. Hun kom med i sidste afsnit af Dark sæson 1, og var med i de efterfølgende sæsoner. Her i Privilegiet spiller hun en stærk karakter, der ikke finder sig i noget. Hun er “out and proud” lesbisk, hvilket betyder, at hun også hjælper sin bedste ven med at finde modet til at opsøge den pige, han er vild med.

Og ja, det fører så også til nogle lidt mærkelige (læs: meget forcerede) scener, der ikke giver meget mening. Filmskaberne mener sikkert, at de både er “woke” og aktuelle. Men det er sgu en kikset omgang, de unge karakterer skal igennem. Især da de hele tiden skal stå model til et meget forceret plot.

Se Privilegiet på Netflix nu!

Privilegiet er instrueret af filmskaber-duoen Felix Fuchssteiner og Katharina Schöde. De har tidligere skabt teen-filmene i Ruby Red (org. titel Robinrot) trilogien. De har da også været medforfattere på denne nye Netflix gyserfilm sammen med Sebastian Niemann og Eckhard Vollmar.

Ofte er det ikke noget godt tegn, at der er hele fire personer bag et manuskript til et relativt simpelt plot. Det forklarer dog, hvorfor nogle ting bliver ekstremt forceret, mens andre laller lidt derudaf. Desuden oplevede vi, at diverse store plot twists var meget lidt overraskende. Uanset om du har set traileren eller ej, så er det altså ret let at gætte udviklingen undervejs.

Med andre ord var jeg desværre ret skuffet over denne film. Måske kan du få en marginalt bedre oplevelse, når nu du er advaret og ikke forventer det store sus. Du skal dog stadig lige acceptere ret ringe brug af CGI, men det er – i det store hele – langt fra det største problem.

Privilegiet kan ses på Netflix fra den 9. februar 2022.

FAKTA

Instruktører: Felix Fuchssteiner, Katharina Schöde
Manuskript: Felix Fuchssteiner, Sebastian Niemann, Katharina Schöde
Medvirkende: Max Schimmelpfennig, Lise Risom Olsen, Caroline Hartig, Nadeshda Brennicke, Mike Hoffmann, Janina Agnes Schröder

Plot

En rig teenager og hans venner, der går på den samme profilerede privatskole, afslører en konspiration, da de er i færd med at undersøge en række overnaturlige hændelser.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.