SCREAM (2022) er nyeste gyserfilm i Scream-franchisen. Vi er ude i en vaskeægte “requel”, som vi har set det med nyeste film i andre franchises som Halloween og Terminator. Og ja, det er ganske enkelt den bedste siden første film. Læs vores Scream 5 anmeldelse her!

SCREAM (2022) er nu ude i de danske biografer, og du kan godt glæde dig. Det er første film i Scream franchisen siden 2011, og hele 25 år siden første film havde premiere i slutningen af 1996. Måden at genoplive franchisen på er intet mindre end genial. Og i vanlig Scream stil er den ekstremt meta og italesætter hele tiden den virkelighed, vi lever i.

Som Scream så ofte gør, henvises der til virkelige film og koncepter som fankultur og andre velkendte franchises. Ikke mindst den fiktive “Stab” franchise, der jo reelt er “Scream” i selve filmens eget univers. Som jeg sagde, det er meget meta. Og heldigvis også helt fantastisk. Det er ganske enkelt den bedste film i franchisen siden originalfilmen.

Læs videre på vores Scream 5 anmeldelse herunder. Den er naturligvis spoilerfri!

Endnu en requel succes

Desuden er det en “requel”, hvilket er et koncept, vi får beskrevet i filmen. Det er en sammentrækning af ordene “reboot” og “sequel”, da flere franchises er blevet genoplivet med netop dette greb. Altså, det er ikke helt en reboot, men heller ikke en klassisk “sequel”. Dermed er hybrid-udtrykket “requel” opstået, og det er uhyggeligt rammende.

Du kender allerede dette greb fra film som Halloween, der lige nu er midt i en reel requel trilogi. Og faktisk også Terminator: Dark Fate. Fælles for disse requel film er, at de fokuserer på en “næste generation” og samtidig får inkluderet alle de originale hovedkarakterer. Og dermed også hele originalcastet.

Præcis det samme sker her, hvor det faktisk først er i sidste halvdel, at de tre hovedkarakterer fra første film dukker op. Bare rolig, vi møder Neve Campbell, Courteney Cox og David Arquette tidligere i Scream 5, men de er ikke hovedkaraktererne. De biliver dog en integreret del af historien og fylder mere i sidste halvdel. Præcis som vi kender det fra førnævnte requels.

Den nye reelle hovedperson er Sam Carpenter (og det efternavn er helt sikkert heller ikke tilfældigt). Hun er skøn og sej og har en genial baggrundshistorie. Sam Carpenter spilles af Melissa Barrera (In the Heights). Hun har en lillesøster ved navn Tara Carpenter, der spilles af Jenna Ortega (Insidious 2) og en kæreste, Richie, der spilles af Jack Quaid (The Boys).

Derudover er der Taras gruppe af venner, der spilles af skønne unge talenter som Dylan Minnette (Don’t Breathe), der spiller Wes, mens Jasmin Savoy Brown (Yellowjackets) og Mason Gooding spiller tvillinger. Til sidst er der Sonia Ammar og Mikey Madison, der begge er lidt irriterende, men det er måske bare mig.

Scream (2022) – Anmeldelse | Scream 5 | Gyserfilm

Der er så meget til Scream fans her!

Der er ingen tvivl om, at Hollywood er glad for franchises og samtidig god til at dræbe alt originalitet. Det er da også et koncept i denne Scream 5 film, der altså kører meta-laget helt ud. Som gyserfan kan man kun elske alle de fantastiske referencer.

Har du genset alle de fire foregående film (som vi gjorde inden pressevisningen), vil du fange endnu flere referencer. Som eksempelvis Courteney Cox og det berygtede pandehår fra en tidligere film. Der er heller ingen tvivl om, at endnu flere detaljer og “Easter Eggs” fanges ved et senere gensyn.

Der er dog et par ting, de fleste vil fange: En dedikation til Wes Craven i form af både en karakter med navnet og en skrevet dedikation lige inden rulleteksterne til sidst. For en god ordens skyld, så er Wes Craven både en ikonisk gyserinstruktør og manden bag de første fire film i franchisen. Han døde i 2016, men ville helt sikkert have været stolt af denne fortsættelse.

Scream (2022) – Anmeldelse | Scream 5 | Gyserfilm

Se Scream i de danske biografer

Scream 5 (der reelt bare hedder Scream præcis som originalen) er instrueret af Matt Bettinelli-Olpin og Tyler Gillett, der tidligere har instrueret film som Ready or Not (2019) samt dele af gyserantologier som V/H/S og Southbound.

Manuskriptet er skrevet af James Vanderbilt og Guy Busick (og naturligvis, som altid, baseret på karakterer skrevet af Kevin Williamson). James Vanderbilt (Zodiac) og Guy Busick (Ready or Not, sæson 1 af Castle Rock) har virkelig formået at levere en klassisk, men dog nyskabende og relevant, Scream film.

Det tyder rigtig godt for den kommende Final Destination 6, der også er skrevet af blandt andre Guy Busick. Inden dén film kommer, så kan du dog bare nyde Scream i sin 2022 udgave, og glæde dig over, at franchisen er spillevende og på alle måder stadig højaktuelt i stil, meta, og skuespillere.

Scream (2022) har premiere i de danske biografer den 3. februar 2022.

FAKTA

Biografpremiere: 3. februar 2022
Genre: Horror, Thriller
Instruktør: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett
Medvirkende: Courteney Cox, Neve Campbell, David Arquette, Jenna Ortega, Melissa Barrera, Jack Quaid, Dylan Minnette, Kyle Gallner, Mason Gooding, Mikey Madison, Marley Shelton, Jasmin Savoy Brown, Sonia Ammar

Plot

Ghostface er tilbage! 25 år efter at en stribe brutale mord chokerede den stille by Woodsboro, har en ny morder taget Ghostface-masken på og begynder at angribe en gruppe teenagere for at genoplive hemmeligheder fra byens dødbringende fortid.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg