Halloween er i sin 2018 udgave det endelige opgør mellem Laurie Strode og Michael Myers. Men holder det? Nok primært hvis du ser filmen med en vis portion nostalgi.

Halloween udkom oprindeligt i 1978, og filmen (af samme navn) her i 2018 er en direkte efterfølger. Du skal altid glemme alt om diverse andre Michael Myers fortællinger, der har været i mellemtiden.

I dette univers findes kun den oprindelige films historie, og så denne, der foregår 40 år senere.

Det betyder også, at den Laurie Strode (Jamie Lee Curtis), vi ser nu, er det direkte resultat af den skæbnesvangre aften.

Se endelig den originale først

Eftersom denne 2018 Halloween er en direkte fortsættelse, kan det varmt anbefales at se den oprindelige Halloween af John Carpenter. Selv hvis du har set den før, så er det godt at have den frisk i erindringen.

Har du ikke set den endnu? Bare rolig, den holder stadig hele 40 år senere. Og dens indflydelse på horror-genren generelt er meget tydelig.

Desuden kommer vi absolut ikke uden om, at denne nye Halloween film vinder meget på nostalgien. Sagt på en anden måde, er der rigtig mange direkte paralleller og referencer til originalen.

Har du intet kendskab til den originale, så vil du ikke få lige så meget ud af denne!

Halloween (2018) anmeldelse

Laurie Strode i Sarah Connor mode

Som traileren har afsløret, så er Laurie Strode klar til at konfrontere Michael Myers. Hun håber faktisk, at han slipper ud af psykiatrien, så hun kan få slået ham ihjel.

Der er også næsten umuligt ikke at sammenligne Laurie Strodes udvikling med Sarah Connors. De startede begge som søde og uskyldige ofre, der blev udset til at skulle dø. Bevares, der var en meget konkret grund til, at Sarah Connor skulle dø, men alligevel.

I henholdsvis Terminator 2: Judgment Day og denne 2018 udgave af Halloween (der skal ses som en 2’er til 1978 filmen) er de begge blevet til soldater. De kan håndtere våben og ser sig altid over skulderen.

Desuden har de begge børn, som de har dedikeret deres liv til også at være klar på, når morderen vender tilbage.

Jamie Lee Curtis er en total badass som Laurie Strode, men hun viser også en tydelig sårbarhed. Hun er aldrig kommet sig over den aften, og den har præget (og ødelagt) resten af hendes liv.

Netop hér ligger en del af Halloween historiens udfordring; Er dette et psykologisk drama eller en vild og blodig slasher?

Halloween (2018) anmeldelse

Komediefolk bag klassisk gyser revival?

Instruktør David Gordon Green har skrevet manuskriptet sammen med Danny McBride og Jeff Fradley. Godt nok var Danny McBride med i Alien: Covenant, men derudover laver alle tre primært komedier.

Dét er desværre også tydeligt undervejs. Der er dele af både historien (podcast folkene er ret ligegyldige) og humoren, der falder til jorden med et brag. Men der er heldigvis også gode sekvenser, hvor humoren fungerer.

Det gælder især scenerne med Virginia Gardner (Project Almanac og Tell Me How I Die), der som barnepige har et skønt og skævt forhold til den kække dreng, hun passer. Dér var pludselig noget afvæbnende humor, der virkelig ramte plet.

Det bliver dog lidt skævt, når vi sideløbende skal opleve Laurie Strode, der både er psykisk nedbrudt og klar til krig. Scenerne med hendes datter (spillet af Judy Greer) og barnebarn (Andi Matichak) fungerer til gengæld godt til dette fokus.

På den måde bliver det lidt af en gyser dramedy (drama + comedy), og dét var ikke lige, hvad jeg forventede. Derudover er der også lige smækket op for slasher effekterne, der nærmest når Evil Dead niveau i især én scene

Halloween (2018) anmeldelse

Halloween 2018 som skønt nostalgisk gensyn

Det virker som en film, der er skabt af komikere, der elsker ikoniske skrækfilm. Derfor vil de gerne lave et mash-up med lidt af det hele. Det er absolut underholdende at se på, men har intet af nerven fra den oprindelige 1978 Halloween film.

Det er ærgerligt, men mon ikke der kommer endnu en film i denne franchise, hvor de kan nå at rette op på dette. Blumhouse arbejder i hvert fald på endnu en fortsættelse.

Halloween 2018 er et skønt og nostalgisk gensyn, der desværre ikke helt griber chancen som værdig arvtager. Men du skal naturligvis se den, for at opleve Laurie Strode gå i flæsket på Michael Myers!

Blu-ray udgaven af Halloween anno 2018

Halloween (2018) er udkommet på DVD og Blu-ray den 14. marts 2019. Begge versioner indeholder samme ekstramateriale, der består af i alt ca. 20 minutter lir:

• Back in Haddonfield: Making Halloween (6 min.)
• The Original Scream Queen (4 min.)
• The Sound of Fear ( 3 min.)
• Journey of the Mask (3 min.)
• The Legacy of Halloween (4 min.) 

FAKTA

Biografpremiere: 18. oktober 2018
DVD/Blu-ray premiere: 14. marts 2019
Genre: Horror, Thriller
Instruktør: David Gordon Green
Medvirkende: Jamie Lee Curtis, Nick Castle, Will Patton, Andi Matichak, Judy Greer, Virginia Gardner, Miles Robbins

PLOT

For 40 år siden overlevede Laurie Strode. I 40 år har Laurie Strode levet for den dag, hun kunne slå Michael Myers ihjel. I 40 år har Laurie Strode vidst, at den inkarnerede ondskab ville vende tilbage. Det har ødelagt hendes liv, kostet to ægteskaber og et belastet forhold til datteren Karen, som næsten kun ser sin mor, fordi barnebarnet Allyson insisterer. Og lige netop her hvor teenageren Allyson skal ud at feste med vennerne, ville det da være rart, hvis mormor var med til middagen. Det er trods alt Halloween… Men Michael undslipper fra den sikrede institution og starter sin morderiske færd gennem det græskarsmykkede Haddonfield.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.