HALLOWEEN ENDS (2022) er slutningen på den nye Halloween-trilogi af David Gordon Green, hvor vi også siger farvel til Laurie Strode. Og der er overraskelser undervejs. Læs vores spoilerfri Halloween Ends filmanmeldelse her!

HALLOWEEN ENDS (2022) har været markedsført med en masse “farvel”-snak, da det er tredje film i en trilogi. Der kommer derfor ikke flere film i lige netop denne konstellation, hvorfor vi også skal sige farvel til Jamie Lee Curtis og Laurie Strode.

LÆS OGSÅ

Jamie Lee Curtis stopper med Halloween Ends >

Det er dog ikke fordi, denne sidste film i trilogien svælger i lige netop dette. Tværtimod er der en del overraskelser undervejs. Inklusiv en helt ny nøglekarakter, der har afgørende betydning for filmens åbningsscene. En scene, der udvikler sig (mildest talt) ret voldsomt.

Læs videre på vores Halloween Ends filmanmeldelse herunder. Den er (naturligvis!) spoilerfri, men vi kommer dog til at tale om begivenheder fra de to første film i trilogien. Så er du advaret!

En ny nøglekarakter introduceres på falderebet – og det er godt!

Bare rolig, det er stadig Laurie Strode, der er den absolutte hovedperson. Og ja, det er Michael Myers (der kaldes “The Shape” i rulleteksterne for trilogien) også. Sidstnævnte dukker dog først op senere i filmen. Til gengæld spiller han en afgørende rolle i sidste akt.

Foruden Laurie Strode er det nu hendes barnebarn, Allyson (Andi Matichak), der også er blevet en langt større karakter. Efter hendes mor – og dermed også Laurie Strodes datter – blev myrdet i Halloween Kills, er Allyson flyttet ind hos sin bedstemor (Laurie Strode).

LÆS OGSÅ

Vores anmeldelse af Halloween Kills her >

Det er dog stadig ikke nemt for de to kvinder at bo i Haddonfield, hvor Michael Myers gerninger stadig falder tilbage på Laurie Strode. Hun beskyldes for at have “provokeret” og “opmuntret” ham. Og ja, afledt deraf lander en del af skylden også på Allyson.

Derfor ønsker både Laurie og Allyson også at hjælpe en ung mand, der er ramt af et grumt uheld. Det er denne begivenhed, der vises i åbningsscenen. Hans navn er Corey Cunningham, og han kæmper mod både byens unge bøller og hans egen dårlige samvittighed.

Nå ja, og så er der hans mor. Yikes!

Nu kunne det lyde mærkeligt, at denne karakter skal spille en vigtig rolle, når han først dukker op i tredje film i trilogien. Men det giver faktisk rigtig god mening og viser Lauries udvikling fra traume-ramt voksen kvinde til en, der ønsker at hjælpe andre.

Jamie Lee Curtis i HALLOWEEN ENDS

Udviklingen i fokus gennem trilogien

Da Halloween (2018) introducerede den nye trilogi – der fortsætter direkte efter den allerførste Maskernes nat og ignorerer alle andre film i franchisen – var Laurie Strode et knækket menneske.

Bevares, hun havde fået en datter og havde da et tag over hovedet og mad på bordet. Alligevel var hun en fange af sit eget meget voldsomme traume. Hele hendes liv handlede om at være klar til, Michael Myers en dag ville opsøge hende igen. Altså, ikke ulig Sarah Connor i T2: Judgment Day.

Laurie fik ret, da Michael Myers undslap, og dermed kunne hun endelig få effektueret sin plan. En plan, der groft sagt gik ud på at få ham fanget og brændt ihjel. Det lykkedes bare ikke helt, da brandvæsenet var på pletten.

STARTEN PÅ TRILOGIEN

Læs vores anmeldelse af Halloween requel-filmen fra 2018 >

Den anden film, Halloween Kills, kom derfor til at omhandle en by i panik. Michael Myers myrdede i vildskab, og byens indbyggere lugtede blod og jagtede ham i samlet flok. At der så også røg en masse uskyldige i svinget, var bare ærgerligt.

Dermed gik vi fra én persons traume, til en befolkning, der påtog sig samme traume og ville “rydde op”. I regulær Salem-stil, hvor man jagter enhver, man anser som skyldig i diverse problemer.

Med Halloween Ends lander vi tilbage hos Laurie Strode, der stadig ved, at Michael Myers er derude, men også er ved at komme videre. Men så sker uheldet, hvor Corey Cunningham (spillet fremragende af Rohan Campbell) bliver en ny skurk i byen, og vi starter – på sin vis – forfra.

Se Halloween Ends i de danske biografer

David Gordon Green har formået at skabe en stærk trilogi, der kommer hele vejen rundt. Jeg følte egentlig, at der blev ændret spor eller stil i Halloween Kills, men når man får denne tredje og afsluttende fortælling med, så giver det mening.

Halloween Ends er en stærk – og til dels uventet – måde at afslutte trilogien. Men det er også et fornemt farvel til Laurie Strode og en samfundskommentar, der er trukket fra første film, videre ind over et voldsomt skifte i anden film, og så en elegant sløjfe i afgørende sidste kapitel.

Det er sikkert en film, der vil dele vandene lidt. Både grundet den nye ekstra karakter og hele Laurie Strode og Michael Myers slutningen. Herfra må vi dog melde klart ud, at vores kollektive holdning er, at denne tredje film løfter oplevelsen af den samlede trilogi.

Derfor ville vi nok give den 4½ splatter, men da vi ikke giver halve splatter, må vi “nøjes” med 4 flotte splatter.

Halloween Ends har premiere i de danske biografer den 13. oktober 2022, så den kan jo passende blive set som opvarmning til netop Halloween.

FAKTA

Biografpremiere: 13. oktober 2022
Instruktør: David Gordon Green
Medvirkende: Jamie Lee Curtis, Andi Matichak, James Jude Courtney, Will Patton, Rohan Campbell, Kyle Richards

Plot

Fire år efter hændelserne i Halloween Kills bor Laurie sammen med sit barnebarn Allyson og er ved at færdiggøre sin erindringsbog. Michael Meyer er ikke blevet set siden, og Laurie har besluttet, at han ikke længere skal kontrollere hendes liv. Men da en ung mand, Corey Cunningham bliver anklaget for at have dræbt en dreng, han babysittede, begynder en bølge af vold og terror ny, som tvinger Laurie til én gang for alle at konfrontere den ondskab, hun ikke kan kontrollere.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg