HOLY SPIDER udkommer nu i de danske biografer. Vi følger jagten på en seriemorder med religiøse motiver, der dræber kvinder i Iran. Den er voldsom og vigtig – og på frygtelig vis også højaktuel. Læs vores Holy Spider filmanmeldelse her!

HOLY SPIDER er en krimi-thriller, der nu udkommer i de danske biografer. Filmen har allerede vundet priser ved bl.a. Cannes filmfestival og er Danmarks Oscar-bud. Vi følger jagten på en seriemorder med religiøse motiver, der dræber kvinder i den hellige by Mashhad i Iran.

Det er en uhyggelig højaktuel fortælling, set i lyset er begivenhederne i Iran netop nu. Uanset om du ser den for bedre at forstå spændingerne i Iran eller som en solid seriemorder-fortælling, så er det på alle måder en film, du bør se.

Læs videre på vores Holy Spider filmanmeldelse herunder. Filmen har premiere i de danske biografer den 13. oktober 2022.

Baseret på virkelige hændelser

For os her hos Heaven of Horror var den oplagte sammenligning, den meget voldsomme Den gyldne handske. En tysk film om en seriemorder, som indeholder voldsomme og brutale scener. Både seriemorderen i Holy Spider og ham i Den gyldne handske er baseret på virkelige hændelser.

Holy Spider er baseret på den sande historie om Saeed Hanaei, der blev kaldt “Edderkoppemorderen”. Han stod stolt ved sine gerninger, da han påberåbte sig at være på en guddommelig mission. Den bestod i at rydde op i Irans mest hellige by.

Oprydningen bestod i at han, i årene 2000 og 2001, dræbte 16 sexarbejdere i Mashhad.

Det, der især er uhyggeligt i Holy Spider, er den udvikling, der sker, efter seriemorderen er fanget. Der er nemlig en hel del mennesker, der har sympati for Saeed Hanaeis mission. De støtter ham og hylder ham som en helt.

Holy Spider – Anmeldelse | Seriemorder-thriller

Den faste undskyldning

Det er ikke første gang, en seriemorder har haft fokus på sexarbejdere. Omvendt, så er det heller ikke første gang, at medier og befolkning har kastet sig over denne detalje i takt med, at politiet frigiver detaljer om ofrene.

Præcis som med Jack the Ripper (og The Yorkshire Ripper), så er der dog en del tvivl om, hvorvidt alle ofrene nu også var sexarbejdere. Det er på ingen måde en undskyldning, der er acceptabel. Men det er en undskyldning, der tilgodeser politiet, som ikke har travlt med opklaring.

Netop derfor kæmper en kvindelig journalist for at få fokus på disse forbrydelser. Hun rejser til den hellige iranske by Mashhad, hvor hun har et klart mål om at skulle finde frem til seriemorderen.

Journalisten Rahimi spilles af Zar Amir-Ebrahimi, der (fra allerførste scene) er vanvittig stærk. Og vi ser også ret hurtigt identiteten på seriemorderen, som vi følger sideløbende – både før og efter hans anholdelse. Han spilles af Mehdi Bajestani, der formår at være nuanceret og konkret.

Holy Spider – Anmeldelse | Seriemorder-thriller

Du bør klart se Holy Spider i biografen!

Ali Abbasi har instrueret Holy Spider, som han også har skrevet manuskriptet til sammen med Afshin Kamran Bahrami. Det er tredje spillefilm fra Ali Abbasi, der tidligere har lavet gyserfilmen Shelley (2016) og genrehybriden Grænse (2018).

Seneste har han instrueret en række afsnit af den kommende The Last of Us tv-serie adaption, som vi i dén grad også ser frem til.

Holy Spider en vanvittig stærk film, da fokus netop kommer på, hvordan det kan lade sig gøre, at han kan nå at slå så mange kvinder ihjel. Han finder ofrene samme sted hver gang, så det er jo til at gribe ind overfor. Med andre ord er selv politiet med til at hylde hans mission.

Som vi har nævnt så mange gang her, så er fortællinger som denne – baseret på virkelige hændelser, der aldrig burde have fundet sted – meget mere uhyggeligt end egentlige gyserfilm.

Alligevel går anbefalingen for Holy Spider dog især på, at skuespillet er fantastisk, og historien om både seriemorderen og det samfund, han lever i, er rystende og vigtig. Se filmen, der måske kan blive Danmarks næste Oscar-sejr.

Holy Spider har dansk biografpremiere den 13. oktober 2022.

FAKTA

Biografpremiere: 13. oktober 2022
Genre: Thriller
Instruktør: Ali Abbasi
Medvirkende: Mehdi Bajestani, Zar Amir Ebrahimi

Plot

HOLY SPIDER følger den kvindelige journalist Rahimi, der rejser til den hellige iranske by Mashhad for at efterforske en seriemorder, som går målrettet efter byens prostituerede. Efterhånden som Rahimi kommer tættere på morderens identitet, bliver udsigten til at opnå retfærdighed sværere, for morderen har stille og roligt opbygget heltestatus i store dele af offentligheden. Holy Spider er baseret på den sande historie om ‘edderkoppemorderen’ Saeed Hanaeid, der påberåbte sig at være på en guddommelig mission, da han i årene 2000 og 2001 dræbte 16 prostituerede i Irans mest fundamentalistiske by.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg