THANKSGIVING er en Eli Roth-gyserfilm om den amerikanske højtid, der kun er overgået af julen. Det er da også på tide, at vi får en slasherfilm om denne dag samt – ikke mindst – Black Friday galskaben. Læs vores anmeldelse af Thanksgiving-filmen her!

THANKSGIVING er stadig ude i biograferne herhjemme, så selvom vi ikke nåede pressevisningen, skulle vi selvfølgelig stadig lige se og anmelde filmen. Det er en Eli Roth-gyserfilm om den store amerikanske helligdag. Den handler dog lige så meget om Black Friday, og det er noget, vi kender til herhjemme også.

Scenerne fra en Black Friday-tragedie – begivenheden, der sætter alt i gang for den slasher-historie, der udspiller sig året efter – er brutale. Det er ikke engang så fremmed eller urealistisk, som man skulle tro. En hurtig søgning på YouTube frembringer ægte scener, der til forveksling ligner den vildskab, man ser i filmen.

Nogle mennesker går bare amok for et godt tilbud eller gratis ting!

Læs videre på vores Thanksgiving-filmanmeldelse nedenfor. Den går stadig i biografen herhjemme, og så kommer den desuden på DVD og Blu-ray i Danmark den 19. februar 2024.

Velkommen til Plymouth og mord

Selvom Thanksgiving er en ikonisk amerikansk højtid, er det også en, der er ret berygtet. Både i USA og resten af verden. Den elskede og efterhånden ret berygtede helligdag har sin oprindelse i Plymouth. Helt konkret var det Plymouth Rock, hvor den første officielle “Thanksgiving Dinner” fandt sted.

De nøjagtige omstændigheder er meget omdiskuterede, men dagen fejres stadig som en tid, hvor man mødes og er taknemmelig for det, man har. Nå ja, og så kommer Black Friday-udsalget dagen efter. Det hedder faktisk Black Friday, da det altid er dagen efter Thanksgiving, der altid er på en torsdag.

I alle tilfælde, så er disse to meget modstridende elementer – at være taknemmelig for det, man har, mens men er klar til at lemlæste en fremmed for at få mere til en god pris – perfekte rammer til en slasher-hævnhistorie.

Helt grundlæggende smager denne film meget af Scream, hvis den udspillede sig på Thanksgiving-dagen i Plymouth. Og ja, jeg elskede det! At læne sig op af en anden ikonisk slasher-franchise til denne helligdags-slasher er da ret genialt.

I klassisk Eli Roth-stil er mordene desuden ret fantastiske, når det gælder blodig kreativitet og voldsom lemlæstelse af ofrene. Også hele rollelisten er fuld af unge talenter og velkendte erfarne skuespillere. Jeg synes, hele castet var skønt og ville kun ønske, at vi kunne have set endnu mere til flere af de mange skuespillere.

Thanksgiving (2023) – Anmeldelse | Eli Roth gyserfilm

Endelig en Thanksgiving-gyserfilm

Jeg skal ikke påstå, at dette er den første Thanksgiving-gyserfilm nogensinde. Men det er bestemt den med det største budget- og marketingindsats. Og ja, så er den opbygget som en helt klassisk slasher! Tænk på førnævnte Scream, hvor morderen så bærer en pilgrimsmaske i stedet for en Ghostface-maske, så ved du, hvad du skal forvente.

For et par år siden udkom en Black Friday gyserkomedie med Bruce Campbell. Den har et fantastisk cast og en historie med zombier, men den foregik reelt kun inde i (og lidt rundt omkring) en butik på selve Black Friday-udsalgsdagen.

Drabene i Thanksgiving begynder på grund af det, der skete på en Black Friday. Men, og dette er et andet vigtigt punkt, det er stadig på selve helligdagen, fordi udsalget begynder torsdag aften. Mens mange butikker stadig har vanvittige salg på selve dagen, spreder de fleste det ud, så det varer længere.

Altså, præcis som herhjemme, hvor Black Friday er blevet til “Black Week” og “Black November” og desuden ofte varer lidt ind i december.

Kommer der en Thanksgiving 2?

Ja, Thanksgiving 2 er allerede bestilt til 2025. Efter succesen – både med billetsalg og ros fra kritikere – med denne film fra 2023, giver det kun mening at lave endnu en.

Plus, ligesom med Scream, er der altid mere historie at fortælle. Selv denne første film slutter uden svar på alle spørgsmål. Bare rolig, du får svar på de vigtigste ting, så det er ikke sådan, at vi bliver efterladt med tusind spørgsmål.

Jeg forventer dog stadig (eller håber), at Thanksgiving 2 vil give endnu flere svar. Thanksgiving-efterfølgeren udkommer i 2025, så vi må vente næsten to år. Jeg forestiller mig, at det vil være ventetiden værd, da de samme filmskabere [manuskriptforfatter og instruktør] også står bag den!

Se Thanksgiving i biografen nu – og på DVD & Blu-ray senere!

Eli Roth er instruktøren af Thanksgiving, som er baseret på en historie, han skabte med Jeff Rendell. Selve manuskriptet blev skrevet af Jeff Rendell, som også skrev den falske “Thanksgiving”-trailer til Grindhouse (2007).

Det var her, ideen til denne spillefilm opstod, så den har været længe undervejs. Selvfølgelig har Eli Roth haft travlt med forskellige projekter lige siden, så jeg er bare glad for, at den endelig er her. Og endnu gladere for, at efterfølgeren udkommer i 2025.

Vi har masser af julegyserfilm, men med denne har vi endelig en Thanksgiving-gyserfilm. Eftersom den især også omhandler Black Friday, som vi jo “fejrer” herhjemme også, kan vi snildt se den år efter år også. Hvis du leder efter nye julefilm eller anbefalinger til nogle alternative titler, så tjek vores liste over julegyserfilm her!

Thanksgiving kan stadig ses i biografen i Danmark.

FAKTA

Biografpremiere: 30. november 2023
DVD-premiere: 20. februar 2024
Instruktør: Eli Roth
Medvirkende: Patrick Dempsey, Addison Rae, Milo Manheim, Jalen Brooks Thomas, Nell Verlague, Rick Hoffman, Gina Gershon

Plot

Et Black Friday arrangement ender i en tragedie og kort efter begynder en mystisk Thanksgiving inspireret seriemorder at slagte og terrorisere indbyggerne i Plymouth, Massachusetts – byen hvor hele traditionen omkring Thanksgiving startede.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.