Escape Room kan nu endelig ses i Danmark, efter den desværre ikke fik biografpremiere herhjemme – til trods for succes i USA. Det er faktisk en skam, da det er en af de bedre horror-thrillere, der holder spændingen til det sidste. Læs mere i vores Escape Room anmeldelse her!

Escape Room er en gyser-thriller med både action og adventure elementer. Ja ja, det hedder “eventyr” på dansk, men det smager lidt for meget af Disney, og derfor må “adventure” være rette begreb til denne film.

Der er nemlig tale om en forholdsvis brutal fortælling, der tåler sammenligning med den fantastiske Cube (1997), selvom det her er noget ganske andet. Den er også betydeligt bedre end filmen med samme titel fra 2017.

Du kan læse mere om, hvorfor denne film fungerer så godt i resten af vores Escape Room anmeldelse herunder!

Escape Room af Adam Robitel

Allerede når du hører, at det er Adam Robitel, der har instrueret denne film, bør dine forventninger stige ret voldsomt. Han lavede den grotesk oversete (og helt blændende) The Taking of Debra Logan fra 2014. Og i 2018 udkom Insidious: The Last Key der også var instrueret af Adam Robitel, som formåede at levere noget nyt til dén franchise.

Helt overordnet er Adam Robitel på alle måder vild med horror, og det kan også mærkes i Escape Room. Heldigvis er det på den helt gennemsyrede måde, hvor det ikke bare handler om jumpscares, men derimod om at bygge en stemning op.

Lige præcis i Escape Room er en stor del af denne stemning, at hverken publikum eller karaktererne aner, hvad der foregår. Som et ret forfriskende pust er karakterne dog både realistiske og udviser overraskende stor medmenneskelighed og vilje til at samarbejde. 

Altså, det meste af vejen. Lige præcis det “escape room”, vores karakterer skal igennem er nemlig (bogstaveligt talt) med livet som indsats.

Escape Room (2019) thriller anmeldelse

De skønneste skuespillere

Foruden Adam Robitel som instruktør, så vinder Escape Room også ret solidt på at have det skønneste cast. Der er i alt seks personer, der sammen skal kæmpe om at komme ud af dette “escape room”, og halvdelen bør være meget velkendte for de fleste gyserfans.

Vi har Deborah Ann Wool fra True Blood, der på alle måder er virkelig sej i denne film. Du får også lov at nyde Tyler Labine, der havde en af titelrollerne i den skønne gyserkomedie Tucker & Dale vs Evil (2010) samt den skæve Little Evil (2017).

Derudover har vi Logan Miller, som du måske vil genkende fra The Walking Dead. Og ellers har du forhåbentlig set den vanvittige Scouts Guide to the Zombie Apocalypse (2015) eller den dystre The Good Neighbor (2016), hvor James Caan spillede titelrollen. 

De tre lidt mindre kendte ansigter består af Nik Dodani, der også var med i førnævnte The Good Neighbor (2016) samt Netflix-serien Atypical. Der er også Taylor Russell, som spiller et lille geni i Escape Room, hvilket passer fint med den rolle, du måske kender hende fra; Den kloge datter fra Netflix remaken af Lost in Space serien.

Sidst, men ikke mindst, har vi Jay Ellis, der har spillet med i serier som Insecure og The Game. Han er dog også med i den kommende Top Gun: Maverick (2020), så måske vi snart kommer til at se mere til ham. 

Fælles for alle seks skuespillere er, at de faktisk alle sammen formår at være meget sympatiske undervejs. Det er altså ikke lige noget, man forventer, i en film som Escape Room. De kæmper trods alt for at overleve – og ikke alle kan klare den.

Escape Room (2019) thriller anmeldelse

Køb eller lej Escape Room nu! Eller se den på Netflix…

Mens Adam Robitel, som tidligere nævnt, har stået for instruktionen, så har han ikke været inde over manuskriptet. Historien er skabt af Bragi F. Schut, der også har skrevet manuskriptet sammen med Maria Melnik.

Det sidste spillefilms-manuskript, Bragi F. Schut har skrevet før Escape Room, er ellers Season of the Witch (2011). Den havde Nicolas Cage i hovedrollen og var mildest talt ikke imponerende. Men så er det jo skønt at se ham levere noget meget mere helstøbt med denne film.

Måske har det passet ham godt at få Maria Melnik indover manuskriptet. Hun har tidligere skrevet på tre forskellige tv-serier: Black Sails, American Goods og senest Counterpart. Denne film er hendes første job som manuskriptforfatter på en spillefilm, men forhåbentlig langt fra det sidste.

Jeg var positivt indstillet, inden jeg skulle se Escape Room, da jeg stoler på Adam Robitels evner som instruktør. Til gengæld var jeg nervøs for, om det hele kunne blive lidt for trendy og lægge sig op ad et koncept, der måske er lidt fortærsket. Det smager trods alt lidt af både tidligere nævnte Cube samt Saw franchisen.

Escape Room udmærker sig dog ved at have et plot, hvor karaktererne rent faktisk har en chance. Den er måske lille, men den findes. Hvis bare de kan lure de forskellige “spor” (og løse diverse gåder) hurtigt nok.

Der kommer også en Escape Room 2, der sjovt nok allerede nu har fået dansk biografpremiere næste år. Så må vi se, om det holder stik…

Opdatering: Escape Room (2019) kommer på Neflix fredag den 13. november 2020.

FAKTA

DVD/Blu-ray & VOD-premiere: 13. juni 2019
Netflix-premiere: Fredag den 13. november 2020
Genre: Horror, Thriller, Action
Instruktør: Adam Robitel
Medvirkende: Taylor Russell, Deborah Ann Woll, Logan Miller, Tyler Labine, Jessica Sutton, Jay Ellis, Adam Robitel

Plot

Seks personer, der ikke kender hinanden, befinder sig pludselig i en livsfarlig situation, de ikke selv kan styre. I det, der viser sig at være virkeligt Escape Room, går de i fællesskab fra det ene skrækscenarie til et andet, hvor de hver gang må bruge deres sunde fornuft for at finde ledetrådene og løse gåderne. Alternativet er nemlig det værst tænkelige – døden!

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg