BLUE BEETLE er nu kommet på HBO Max, og den nye DC-film er en sand sci-fi-oplevelse. Den byder på en Cronenberg-inspireret 80’er-stemning, inklusiv en del body horror og endda en snas Guillermo del Toro. Læs hele vores anmeldelse af Blue Beetle-filmen her!

BLUE BEETLE er en ny DC superheltefilm på HBO Max. Det er en selvstændig film i DC-universet, men det betyder ikke, at den ikke kan forbindes med andre DC-karakterer. Batman nævnes eksempelvis. Altså, det er godt nok bare et kort øjeblik, hvor onklen til vores superhelt siger “Batman er en fascist”, men alligevel.

Og ja, selvom dette er DC og ikke Marvel, får vi stadig en slutscene ved rulleteksterne. Faktisk er der to. Først kommer en midt-end-credit-scene, der teaser, hvad en efterfølger måske kan omhandle. Og så lige en sjov slut-end-credit-scene, der bare byder på lidt ekstra spas.

Læs videre på vores Blue Beetle-filmanmeldelse nedenfor. Find den på HBO Max fra den 17. november 2023.

Mangfoldighed og familie

I Blue Beetle bliver den unge mand, Jaime Reyes, ved et uheld udvalgt af en gammel, udenjordisk skarabæ. Da først han er blevet valgt, knytter den sig til ham og gør ham til en superhelt. Eller supersoldat, som nogle ser det, og derfor gerne vil have fingrene i den “tech”, skarabæen indeholder.

Det er faktisk en meget enkel, men også solid, historie, der sætter scenen perfekt.

Jeg synes altså også, det er ret skønt, når superhelten ikke bare er endnu en hvid fyr. Indrømmet, jeg elsker faktisk både Superman og Captain America, for blot at nævne én fra hvert af de to store tegneserieuniverser. Alligevel var jeg da lykkelig, da Wonder Woman og Captain Marvel fik deres egne film. Det samme gjaldt Black Panther og de mange alternative Spiderman-versioner, der bød på yderligere mangfoldighed.

Derfor er det bestemt også på tide at få en film som Blue Beetle, hvor helten er en ung mand af latinamerikansk (mexicansk, for at være præcis) oprindelse. Og så endda med en familie, hvor kvinderne er nogle seje og hårde individer, der faktisk også fungerer som hverdagshelte.

Faktisk kan hele familieelementet i Blue Beetle ikke fremhæves eller bifaldes nok. Alt for ofte har familien kun været en gimmick i tegneserier. Brugt til at opbygge en helt og få ham afsted på sin helterejse. I Blue Beetle er Jaime Reyes sammen med sin familie og kæmper både ved siden af sin familie og for dem. Og de gør det samme for ham!

Og så er der skurken, der også byder på lidt mere. Hun hedder Victoria (spillet af Susan Sarandon), og hun får faktisk også en interessant baggrundshistorie. Ikke en, der undskylder hendes forkastelige handlinger, men måske forklarer, hvorfor hun vil gøre alt for at beholde sin magt.

Skøn casting

Titelkarakteren er portrætteret af Xolo Maridueña. Eller rettere, hans karakter hedder Jaime Reyes, men han bliver til “Blue Beetle”. Xolo Maridueña (Cobra Kai) er perfekt i denne rolle som den charmerende og omsorgsfulde unge mand, der egentlig ikke ønsker at være en superhelt, men gerne vil hjælpe sin familie.

Hans familie er især centreret om hans søster, Milagro, portrætteret af Belissa Escobedo (Hokus Pokus 2), og hans onkel Rudy, som spilles med hjerte og humor af George Lopez.

At have Susan Sarandon som skurken med en egentlig baggrundshistorie og ingen anger er genialt. Hun spiller Victoria Kord som en privilegeret og racistisk (selvom hun aldrig ville genkende en sådan beskrivelse) topchef, som tror på, at alle eksisterer for at tjene hende. De kan enten købes eller ignoreres. Endda kasseres, hvis hun ønsker det.

I rollerne som dem, der arbejder for hende, ser vi Raoul Max Trujillo (Apocalypto, Mayans M.C.) som den RoboCop-lignende karakter, Carapax. Også den vidunderlige Harvey Guillén (Guillermo fra What We Do in the Shadows) er med som videnskabsmand. En person Victoria Kord insisterer på at kalde “Sanchez”, selvom han bliver ved med at sige, at det ikke er hans navn!

Stemmen til den udenjordiske skarabæ kommer fra Becky G (Power Rangers), og der er også en spirende romance i Blue Beetle. Hun hedder Jenny Kord (ja, en slægtning til skurken), og hun er spillet af Bruna Marquezine.

Blue Beetle – Anmeldelse | HBO Max Sci-fi-film

Velkommen til 1980’erne

Nej, Blue Beetle udspiller sig ikke i 1980’erne, men stemningen i denne film er helt sikkert fuld af popkulturreferencer fra det farverige årti. Selv plakaten gør dette meget tydeligt, og jeg er stor fan af det.

Jeg ser Blue Beetle som en slags familiefilm, men det er ofte tilfældet med tegneserie-baserede film. Den her bliver dog ret dyster, så selvom scenerne før “superhelte-transformationen” er meget søde og sjove, er det øjeblik, hvor Jaime bliver til “Blue Beetle” for første gang, decideret skræmmende.

Det er her, hele body horror-elementet bliver meget tydeligt. Instruktøren har endda udtalt, at en film som David Cronenbergs Fluen / The Fly er en af de film, der er brugt til inspiration. Der er også en hel superhelte-bunker, der ser ud som om, den blev lavet i 1980’erne.

Det siger nok sig selv, at hele denne 1980’er-stemning vil ramme anderledes for dem af os, der voksede op i 1980’erne. Alligevel er nostalgistemningen fra både 1980’erne og 1990’erne allerede populær hos de fleste generationer via mange andre populære produktioner. Ikke mindst Netflix-serien Stranger Things.

Se Blue Beetle på HBO Max nu!

Ángel Manuel Soto er instruktør på Blue Beetle. Han har tidligere instrueret 2020 Max Original Charm City Kings (aka Twelve) og den prisvindende 2015-film La granja. Manuskriptet kommer fra Gareth Dunnet-Alcocer, som også skrev manuskriptet til Catherine Hardwickes Miss Bala (2019).

Her på falderebet skal det også nævnes, at Jaimes bedstemor er portrætteret af Adriana Barraza. Jeg får altid en gyservibe fra Adriana Barraza, som stammer fra, da hun var med i Sam Raimis gyserfilm Drag Me to Hell fra 2009. For nylig var hun også med i Blumhouse Prime Video-filmen Bingo Hell (2021).

Uanset om du vil se Blue Beetle, fordi du elsker tegnefilmsfilmatiseringer eller bare som en sci-fi body horror 80’er-hyldest, bør du blive underholdt. Det bliver selvfølgelig ikke blodigt, fordi dette er en film beregnet til hele familien (tween og opefter).

Alligevel byder den også på en hyldest til både Cronenberg og endda Guillermo del Toros fantasy-gyser Cronos fra 1992. Så må man jo fokusere på det, man synes er mest spændende; Referencerne eller selve historien. For mig var det en god blanding.

Blue Beetle har premiere på HBO Max den 17. november 2023.

FAKTA

Instruktør: Angel Manuel Soto
Manuskript: Gareth Dunnet-Alcocer
Medvirkende: Xolo Maridueña, Susan Sarandon, Bruna Marquezine, George Lopez, Becky G, Damián Alcázar, Adriana Barraza, Belissa Escobedo, Harvey Guillén, Raoul Max Trujillo

Plot

Den nyuddannede Jaime Reyes vender håbefuld hjem, hvad angår fremtiden, men han opdager, at hans hjem ikke er helt, som han forlod det.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg