EVIL DEAD RISE er en ny gyserfilm i en meget velkendt gyserfranchise. Der er vilde mængder blod og en lydside, der i dén grad angriber sanserne. Den bør skræmme selv de mest hardcore gyserfans. Læs vores Evil Dead Rise anmeldelse her!

EVIL DEAD RISE er nyeste skud på stammen i Evil Dead-gyserfranchisen. Og det her er en gyserfilm med så fed en streg under gys, at man næsten får lyst til at kalde den horror. Herhjemme er der efterhånden kommet en idé om, at “rigtige gyserfilm” er horror, mens alt andet mere er noget psykologisk.

Her skal det så siges, at alle gyserfans, der længe har hungret efter en “rigtig” gyser, godt kan glæde sig til Evil Dead Rise. Er det den mest fantastiske historie? Nej, nok ikke, men for satan hvor den vinder på nærmest alle andre parameter for, hvad en effektiv og solid gyserfilm skal levere. Det er faktisk en reel heaven of horror!

Du kan læse videre på vores Evil Dead Rise anmeldelse herunder. Og sørg for at se den i biografen, hvor den har premiere den 20. april 2023.

Fra skoven til storbyen

Plottet i Evil Dead-film udspiller sig typisk ude i skoven. Gerne i en hytte, hvor der er en grum kælder og noget vand i nærheden. Vi starter da også i netop sådanne velkendte omgivelser, men det holder ikke længe. Som traileren afslører, er vi nu i stedet i et familiehjem.

Det er faktisk i et lejlighedskompleks i en del af Los Angeles, så vi er kommet helt ind til storbyen. Og her kunne man tro, at det blev mindre uhyggeligt, da der er flere folk i nærheden. Men nej, det er mindst lige så voldsomt som i de forskellige skov-lokationer. Der sker endda udviklinger, der gør det hele endnu værre!

Hovedpersonerne, to søstre, spilles af henholdsvis Lily Sullivan (Jungle, Barkskins) og Alyssa Sutherland (The Mist, Vikings). Her er det især sidstnævnte, der får mest “gyserguf” at arbejde med, mens førstnævnte mere skal fungere som en ny Ash (Bruce Campbell), der skal bekæmpe det onde.

Alyssa Sutherlands karakter har desuden tre børn, der spilles af henholdsvis Morgan Davies (The End), Gabrielle Echols (Reminiscence) og det helt unge talent Nell Fisher (Northspur). Alle tre gør det godt, men det er især mod slutningen, at de får meget at arbejde med.

Derudover er der en række bifigurer, da vi jo netop er inde i byen og ikke ude i skoven. Dem skal jeg ikke afsløre noget om her, men de sikrer da, at der er nok mennesker, der kan blive angrebet og flænset undervejs.

Evil Dead Rise (2023) – Anmeldelse | Gyser-reboot

Evil Dead Rise angriber dine sanser på brutal vis

Der er gyserfilm, der bare skal ses i biografen, og Evil Dead Rise er helt sikkert en af dem. I sagens natur er alle film i Evil Dead-franchisen nogle voldsomme oplevelser, når det gælder blod og dæmonisk vold. Alligevel er det som om, dette nyeste skud på stammen lige er en tand vildere.

Ja, der er blod i voldsomme mængder (vi taler Ondskabens Hotel-mængder i en skøn reference til dén film) og brutal vold. Meget af dette kan du faktisk se allerede i traileren, der i dén grad har trukket det visuelt voldsomme helt frem i marketing-maskinen.

Det, du ikke helt kan fornemme fra traileren, er den helt ekstremt voldsomme lydside. Vi har oplevet det med et par gyserfilm i de seneste år, men det har faktisk oftere været i film med mere psykologisk gys. Det gælder eksempelvis en film som den danske Speak No Evil.

DANSK GYSERFILM FÅR EN REMAKE

Læs mere om Speak No Evil genindspilningen her >

Men sjældent er det set helt så voldsomt i en gyserfilm, der også er visuelt angrebslysten. Det er derfor, man med rette kan sige, at Evil Dead Rise angriber dine sanser på brutal vis. Alle dine sanser!

At det er den danske lyd-magiker Peter Albrechtsen, der står bag dette gyser-lydovergreb, kan kun lune selv det koldeste gyserhjerter. Peter Albrechtsen har simpelthen skabt en lydside, der gør det helt nytteløst med en pude foran ansigtet, da lyden nærmest kan matche det mest vanvittige visuelle i Evil Dead Rise.

For en god ordens skyld er det faktisk både den helt “lavpraktiske” lydside og musikken, der fungerer så ekstremt godt i Evil Dead Rise. Selve musikken kommer fra Stephen McKeon, der også arbejdede på instruktørens forrige spillefilm.

Evil Dead Rise (2023) – Anmeldelse | Gyser-reboot

Se Evil Dead Rise i biografen nu!

Evil Dead Rise er som sagt den nyeste film i gyserfranchisen, der senest bød på Evil Dead (2013) af Fede Alvarez. Her 10 år senere er det Lee Cronin, der alene har skrevet og instrueret filmen. Lee Cronin stod senest bag The Hole in the Ground, der i dén grad også kan anbefales.

Selvom Evil Dead Rise med Lee Cronin igen har skiftet filmskaberen ud, er der kendte kræfter med ombord som producerer. Det gælder ikke mindst skaberen af den oprindelige Evil Dead, nemlig gyserikonet Sam Raimi, og hovedrolleindehaveren Bruce Campbell. Han har også for nyligt lavet tv-serien Ash vs Evil Dead.

Det skal da heller ikke være nogen hemmelighed, at så længe Sam Raimi og Bruce Campbell er med ombord, føler jeg mig ret tryg. Det bør bare ikke kunne gå helt galt. Omvendt betyder det heller ikke nødvendigvis, at det automatisk bliver rigtig godt, men dét er altså tilfældet her. Du kan godt glæde dig til at blive angrebet af denne gyser!

Evil Dead Rise har dansk biografpremiere d. 20. april 2023.

Fotos © Warner Bros. Pictures

FAKTA

Biografpremiere: 20. april 2023
Instruktør: Lee Cronin
Medvirkende: Alyssa Sutherland, Lily Sullivan, Gabrielle Echols, Morgan Davies, Nell Fisher, Mia Challis

Plot

I Evil Dead Rise flytter handlingen ud af skoven og ind i byen og introducerer os til en forskruet fortælling om to søstre, spillet af Sutherland og Sullivan, hvis genforening bliver afbrudt af opkomsten af dæmoner, som besætter krop og sind og tvinger familien ud i en kamp for overlevelse.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg