FORBANDELSEN er en ny gyserfilm, der nu kan ses på Netflix. Det er en norsk produktion, og historien udspiller sig i 1918. Vi er ude i noget religiøst og overnaturligt, der vinder på en dyster stemning. Læs vores Forbandelsen (2022) anmeldelse her!

FORBANDELSEN på Netflix er en ny gyserfilm fra Norge. Hvis du har sat din Netflix kontos sprogindstilling til engelsk, kan den findes under titlen Possession.

Filmen er fra 2022, hvor den fik biografpremiere i Norge, mens den faktisk også udkom i USA omkring samme tid. Nu kan den så ses på Netflix herhjemme, og det kan du faktisk roligt gøre. Se den, altså!

Selvom den er lidt for langsom og lidt for lang, så er den utroligt velproduceret med stærke skuespillerpræstationer. Der dækkes også nogle vigtige emner, der prikker lidt til den norske historie i forhold til den samiske befolkning. Og så vinder den især på en effektiv dyster stemning.

Læs videre på vores Forbandelsen (2022) anmeldelse nedenfor. Find gyserfilmen på Netflix fra 21. april 2023.

De kan noget med gyserfilm i Norge

Det er faktisk ret fantastisk, så mange genrefilm (ikke mindst deciderede gyserfilm), der kommer fra Norge. Vi er i dén grad blevet overhalet indenom af vores kære nordiske broderfolk, der hele tiden har noget nyt gys på bedding. Det er skønt at se, når nu gyserfilm bare ikke får meget plads herhjemme.

Og nej, det er ikke godt alt sammen (altså de norske gyserfilm), men det er alle dramaer og komedier herhjemmefra jo heller ikke.

Som vist her i Forbandelsen har Norge også noget historie, der lynhurtigt kan bygges en effektiv gyserfilm over. Ikke mindst når man, som her i filmen, lader historien foregå i 1918, hvor kristendommen er i heftig fokus, mens dem der mere er til natur (her den samiske befolkning) bare må vige pladsen.

Med både religion og natur er det ikke underligt, at vi også kommer ud i noget overnaturligt. Eller det er noget dæmonisk eller en form for naturkraft. Dét kan man til en vis grad nok selv bestemme. Effektivt er det i hvert fald.

Forbandelsen (2022) – Anmeldelse | Gyserfilm på Netflix

Velkendte ansigter i Forbandelsen

Præcis som vi kender det fra danske film, er der ret mange velkendte ansigter i denne film. Der er ingen tvivl om, at det nok er én af grundene til, der kan skaffes midler til disse film.

Her i Forbandelsen ser vi blandt andre Ellen Dorrit Petersen, der vel snart er en af de største gyserskuespillere her i Skandinavien. Fra Shelley til Thelma og De uskyldige, er hun bare her og der og allevegne. Lige i denne film, er hun dog kun med i en ret lille rolle. Altså et klassisk trækplaster!

Foruden Ellen Dorrit Petersen, medvirker også Dennis Storhøi. Ham vil du nok genkende fra film som Trold (en Netflix-film) for bare at nævne en enkelt. En af dem, der gjorde størst indtryk i denne gyserfilm, var nok Jan Sælid (ZombieLars) som Pastor Lauritz Smith.

Og så kommer vi ikke udenom den lille pige, der er ansigtet i fokus på plakaten – og i historien for den sags skyld. Den unge skuespiller hedder Eva Nergård, og hende håber jeg godt nok, vi kommer til at se meget mere til. Hun har knivskarp her i Forbandelsen, hvor hun effektivt har hovedrollen.

Se Forbandelsen på Netflix nu!

Den norske gyserfilm på Netflix er både skrevet og instrueret af Henrik Martin Dahlsbakken. Han har allerede lavet en hel del film, og endda overvejende gyserfilm. Eller i hvert fald genrefilm af en art. Her hos Heaven of Horror har vi blandt andet anmeldt hans film Prosjekt Z, der tidligere kunne ses på Netflix.

Lige præcis dén film er en gyserkomedie med zombier, så Forbandelsen (der hedder Possession, hvis du har Netflix på engelsk) er noget helt andet. Den er meget mere dyster og intens, men desværre også lidt vel langsom i starten og med en spilletid, der er for lang.

Og dog, måske er jeg bare lidt for utålmodig, for den er faktisk rigtig flot og ekstremt veludført i forhold til stemning. Den er med andre ord helt sikkert værd at tjekke ud på Netflix. Især hvis du er med på, at vi lige skal lære en del karakterer at kende, før den egentlige uhygge får tid og plads.

Forbandelsen kan ses på Netflix fra 21. april 2023, og den kan også købes/lejes digitalt.

FAKTA

Instruktør: Henrik Martin Dahlsbakken
Manuskript: Henrik Martin Dahlsbakken
Medvirkende: Jan Sælid, Ellen Dorrit Petersen, Eva Nergård, Nina Ellen Ødegård, Dennis Storhøi, Alfred Ekker Strande, Anna Filippa Hjarne, Benjamin Helstad, Ragne Grande, Tarjei Sandvik Mo, Øyvind Brandtzæg

Plot

I 1918 overvældes et landligt lokalsamfund i Norge af overjordiske kræfter, da en præst forstyrrer de døde ved at opføre sin kirke på en samisk gravplads.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg