ARCHIVE 81 på Netflix er en ny gyserserie med sci-fi elementer og et ret omfattende mysterie. Den er baseret på en podcast og kan helt sikkert beskrives som slowburn, men den er også vanvittigt spændende. Læs vores Archive 81 sæson 1 anmeldelse her!

ARCHIVE 81 er en ny Netflix-serie i gyser, sci-fi og mysterie genrerne. Der er 8 afsnit i sæson 1, og det endte faktisk med, at jeg ville have meget mere. Sæson 1 er nærmest bare begyndelsen, da man lige er blevet helt fanget af mysteriet, når den slutter. Dermed ikke sagt, at der ikke er en reel slutning. Dét er der. Men der er også plads til meget mere!

Denne nye Netflix produktion betegnes som “en original historie, der er løst inspireret af den populære podcast af samme navn”. Eftersom den er baseret på en podcast, så er det bestemt også historiefortælling på imponerende plan. Den er dejligt karakter-drevet, så man bliver engageret og villigt tager med på denne vilde rejse.

FLERE NETFLIX SERIER BASERET PÅ EN PODCAST

Den danske Netflix-serie Equinox er også baseret på en podcast >

Selve historien udspiller sig både i nutiden og i 1993/1994. Og ja, det er faktisk alt, hvad jeg vil afsløre om selve plottet. Hvis du helt vil undgå spoilers, så skal du også skippe traileren, der i sagens natur jo viser en del om plottet.

Læs videre på vores Archive 81 sæson 1 anmeldelse herunder. Vi har set samtlige otte afsnit i sæsonen til denne anmeldelse.

Og så lige en bestemt, men venlig opfordring: Læg din telefon væk. Du kan lige så godt glemme alt om at følge med i denne Netflix-serie, hvis du kun ser den med et halvt øje. Archive 81 kræver en del af sit publikum, så du skal holde fokus.

Dina Shihabi og Mamoudou Athie i hovedrollerne

Selvom der er et imponerende cast i Archive 81, så er de to absolutte stjerner Dina Shihabi som Melody Pendras og Mamoudou Athie som Dan Turner. Det er måske ikke de mest velkendte navne, men de gør det altså ret godt. Heldigvis, for uden de to karakterer, de spiller, er der ikke meget historie tilbage.

Personligt har jeg ikke set meget med Dina Shihabi før – udover sæson 2 af Altered Carbon. Hun er dog helt fortryllende god i denne. Hun spiller “Melody” perfekt som imødekommende, naturlig og nysgerrig. Det betyder, at man sagtens kan forstå, hvorfor Mamoudou Athies “Dan” også hurtigt bliver meget interesseret i hende.

Har du set Jack Ryan tv-serien, kender du måske også Dina Shihabi fra den. Og du genkender muligvis Mamoudou Athie fra Blumhouse Halloween anthologi-filmen Black Box (Prime Video) eller måske Underwater. Derudover kan han ses i den kommende Jurassic World: Dominion (den skulle efter planen udkomme her i 2022).

I andre nøgleroller er der flere (nok mere) velkendte ansigter. Det gælder skuespillere som Evan Jonigkeit (The Night House), Matt McGorry (How to Get Away with Murder), Julia Chan (Saving Hope) og Martin Donovan (Tenet). Derudover må jeg også lige nævne den unge Ariana Neal, der helt sikkert gør indtryk.

Jeg vil til gengæld ikke afsløre noget nærmere om deres karakterer. Det må du selv opleve, efterhånden som historien udspiller sig.

Archive 81: Sæson 1 – Anmeldelse | Netflix gyserserie

Genre-producere går sammen om denne Netflix-serie

Det er noget af et hold executive producers, der er samlet til denne Netflix-serie. Det drejer sig om Rebecca Sonnenshine (The Boys), James Wan og Michael Clear via “Atomic Monster” (The Conjuring-franchisen og Malignant), Rebecca Thomas (Limetown), Antoine Douaihy (Panic) og Paul Harris Boardman (Deliver Us from Evil).

Og ja, det skal faktisk nævnes, når man taler om Archive 81, for jeg bilder mig selv ind, at man kan mærke, den er skabt af folk, der elsker disse genre-produktioner. Alt ved denne Netflix-serie har bare et skær af det uhyggelige, mærkværdige og overnaturlige. Noget der skal holde os til ilden hele tiden og i dén grad lykkes.

Bevares, der er helt sikkert også langsommere pasager, hvor vi kan dvæle lidt ved både karakterer, begivenheder eller omstændigheder. Men det er netop det, der får denne gyser, sci-fi og mysterie-hybrid til at fungere; Man vil hele tiden have mere af historien!

Archive 81: Sæson 1 – Anmeldelse | Netflix gyserserie

Se Archive 81 på Netflix!

Rebecca Sonnenshine er den, der styrer slagets gang på Archive 81 serien som “showrunner”. Du kender formentlig til nogle af de serier, hun tidligere har arbejdet på – såsom Prime Video-serien The Boys eller den meget populære The Vampire Diaries. Som tidligere nævnt, så er hun også executive producer på produktionen.

Det samme er Rebecca Thomas, der også har instrueret i alt fire ud af de otte afsnit (de to første og to sidste). Haifaa Al-Mansour har også instrueret to, men den ret fantastiske genre-filmskaberduo, Justin Benson og Aaron Moorhead (Synchronic), også står for instruktionen af to afsnit.

Alle instruktører passer helt perfekt til netop de genrer, der skaber stemning og stil i denne serie. Det er faktisk nok især dem, der er glade for tidligere produktioner af Justin Benson og Aaron Moorhead, der vil føle sig helt hjemme i Archive 81 universet. Det rolige tempo, der gennemsyres af noget vanvittigt, underligt, overraskende og alt mulig andet.

Nu hvor vi har set hele sæsonen til denne anmeldelse, så venter vi bare på at høre, at der kommer en sæson 2 af Archive 81. Der er nemlig helt sikkert meget mere at komme efter!

Archive 81 sæson 1 er ude på Netflix fra den 14. januar 2022.

FAKTA

Showrunner: Rebecca Sonnenshine
Medvirkende: Mamoudou Athie, Dina Shihabi, Matt McGorry, Evan Jonigkeit, Ariana Neal, Martin Donovan, Kate Eastman, Kristin Griffith, Charlie Hudson III, Eden Marryshow, Sol Miranda, Trayce Malachi, Jaxon Rose Moore

Plot

En arkivar får til opgave at restaurere nogle beskadigede videobånd og bliver trukket ind i et mysterie, der involverer den forsvundne instruktør og en dæmonisk sekt.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg