SLØBORN er en ny HBO Nordic sci-fi thrillerserie med otte afsnit i sæson 1. Vi er ude i en tysk-dansk produktion med danske Roland Møller i en nøglerolle.  Vi følger livet på en lille ø, der rammes af en dødelig asiatisk virus. Læs vores Sløborn serieanmeldelse her!

SLØBORN er en ny HBO Nordic sci-fi thrillerserie. Det er en tysk-dansk produktion, og da serien allerede har været vist på tysk fjernsyn i sommers, udkommer hele sæsonen på én gang og kan dermed bingewatches. Der er otte afsnit i sæson 1, der hver varer omkring 45 minutter.

Danske Roland Møller har en større rolle i serien, hvor der tales dansk og tysk i en solid blanding. Det primære sprog er dog tysk. Plottet er egentlig spændende nok, og visuelt er det en flot serie. Desværre er der rigtig mange sidehistorier, der fylder alt for meget.

Læs videre på vores Sløborn serie-anmeldelse herunder.

En asiatisk virus rammer… efterhånden

Selvom plottet i Sløborn grundlæggende omhandler en asiatisk virus, så er HBO Nordic-serien altså skabt, før Corona gjorde sit indtog. Den er derfor bare endnu et eksempel på, hvordan livet imiterer fiktion i nærmest grotesk grad. Bevares, det er jo heller ikke første gang, en virus har bredt sig til verden, så der er jo fakta at trække på.

Desværre for Sløborn er serien bare ret længe om at komme i gang med selve virus-plottet. I de første to afsnit er det yderst minimalt, hvor meget vi hører om virussen. Du skal som seer være opmærksom på radionyhederne i baggrunden og den avisforside, der vises i forbifarten.

Hvis ikke vi levede med Corona lige nu, ville man nok helt misse mange af disse (lidt for!) underfundige hentydninger til, at tingene er ved at eskalere.

Virussen i Sløborn menes at stamme fra duer, og derfor er der sådan en spøjs duekurren, når en smittet rør ved en anden person. Om det er smart eller bare en klodset “åh nej, hørte du det!”-effekt, kan jeg ikke helt beslutte mig for. Det er i hvert fald noget, der går ret meget igen, når først man har bemærket det.

Først fra afsnit tre begynder de egentlige pandemi-træk at få mere plads i serien. Det er alt for længe for mig, da vi i mellemtiden er ude i familie-drama, teen-drama, unge kriminelle, en junkie-forfatter der stikker af fra sin deadline, og et væld af andre subplots.

En skam, da selve virussen burde være rigeligt til at skabe spænding.

Sløborn serie anmeldelse (HBO Nordic)

Gode og dårlige castingvalg

Roland Møller er helt perfekt i sin rolle, der på sin vis ligner noget, han har spillet før. Ikke et ondt ord om det herfra; If it ain’t broke, don’t fix it! Og Roland Møller er bare god til at spille den barske fyr, der har et hjerte af guld, men også stadig ved, hvornår han skal bruge sin fysik fremfor ord.

Har du set Netflix-serien Parfume (der faktisk var ret god), vil du sikkert også genkende Wotan Wilke Möhring. Han var også med i Netflix-filmen Freaks (2020). I Sløborn spiller han en rolle, der er uendelig søgt på mange måder, men det er nu ikke skuespillerens skyld.

Hvis du har set Netflix-serien Dark, så er det nok Lea van Acken, der vil virke lidt bekendt, da hun var med i nogle nøglescener fra dén serie. Igen, så er også hun ramt af at skulle spille en ekstremt stereotyp karakter i denne serie. En rigtig lille rebel, der mest af alt er øretæveindbydende i de første mange afsnit.

Når accenten driller…

Og er der nogle ret tåkrummende øjeblikke undervejs, hvor det bliver meget tydeligt, at dette er en tysk produktion – på den kedelige måde. Blandt andet er der et amerikansk ægtepar, hvor manden bare slet ikke lyder amerikansk.

Han lyder mere som en dansker, der prøver at lyde amerikansk, men ofte rammer den britiske accent mere. Det er simpelthen for dårligt.

Måske er det bare en “pet peeve” for mig, men der er for pokker da rigeligt med skuespillere, der kan ramme en amerikansk accent. Eller bare en amerikansk skuespiller. Dem er der i hvert fald også nok af, og det virker rent ud sagt amatøragtigt, hvis man ikke engang gider gøre sig dén ulejlighed at caste en nøglekarakter ordentligt.

Der mangler vist ikke penge i ryggen på denne serie, så hvis de mindste indie-produktioner kan gøre sig den slags ulejligheder, må man kunne forvente det samme af en dansk-tysk produktion

Se hele Sløborn-serien på HBO Nordic

Christian Alvart er skaber på Sløborn-serien og har også instrueret fire ud af de otte afsnit. Han har tidligere instrueret film som sci-fi gyseren Pandorum (2009), thrilleren Case 39 (2009) samt Freies Land (2019), der var en remake af den spanske Marshland (2014).

Det næste på programmet for Christian Alvart er såmænd også Sløborn 2, der lige nu står til at skulle udkomme en gang i 2021. Seriens fortsættelse er lige nu i pre-production. Men mon ikke der er rigeligt fra den virkelige verden, der kan inspirere en sæson 2 af Sløborn?

Grundlæggende er denne serie helt sikkert i besiddelse af en interessant virus-historie, der får pandemi-vinklen godt ind under huden. Der er bare alt for meget rundt om, der tager fokus fra dette plot. Forhåbentlig kan en sæson 2 gøre dette bedre fra starten.

Sløborn består af otte afsnit, og de får alle premiere på HBO Nordic den 21. december 2020.

FAKTA

Skaber: Christian Alvart
Instruktører: Christian Alvart, Adolfo J. Kolmerer,
Medvirkende: Emily Kusche, Wotan Wilke Möhring, Alexander Scheer, Roland Møller

Plot

Da en fugleinfluenza-lignende virus med oprindelse i duer opdages i det nordlige Kina, giver det ikke megen genlyd hos beboerne på en lille, idyllisk ø i Nordsøen. Men en dag skyller en sejlbåd med to lig op på øen, og det viser sig, at ligene har bragt virussen med sig.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.