VIOLENT NIGHT er en ny julegyser-komedie i de danske biografer. Den har tydelige referencer til både Alene hjemme og Die Hard, mens dødsscenerne er ren gyser-komedie. Den starter langsomt, men slutter ret fantastisk. Læs vores fulde Violent Night-filmanmeldelse her!

VIOLENT NIGHT er en ny julegyser-komedie i de danske biografer. Den har tydelige referencer til både Alene hjemme og Die Hard, mens dødsscenerne er ren gyser-komedie. David Harbour er helt perfekt som julemanden, da han både har det fysiske format og den kulsorte humor på plads.

Selvom Violent Night starter lidt langsomt, så er det primært for lige at sætte rammerne til alletiders vilde slutning. Ja, der er lidt langsomme passager undervejs. Det er næsten en del af alle julefilm – uanset genren – da vi lige skal have lidt moraler om den sande juleånd på plads. Jeg kunne dog snildt forestille mig at se Violent Night igen til næste jul… og næste jul igen!

Læs videre på vores Violent Night-filmanmeldelse herunder. Se den i danske biografer fra 1. december 2022.

David Harbour er julemanden

Det er ikke så lidt ikoniske roller, David Harbour får spillet. Godt nok er det Stranger Things, der har gjort ham til et meget velkendt ansigt, men ved siden af kører filmkarrieren ret godt. Han var f.eks. “far” til Black Widow i filmen om dén Marvel-superhelt. Jeg skriver “far”, da hans karakter ikke biologisk var hendes far, men de var spioner sammen.

Og så har David Harbour spillet Hellboy i Neil Marshall-filmen af samme navn. Uanset hvad man synes om dén film, så er det klart det bedste, Neil Marshall har præsteret på filmsiden i årevis. Men det siger selvfølgelig heller ikke så meget.

Nu er David Harbour så julemanden her i Violent Night, og dét fungerer altså godt. Ikke mindst med den spændende nye baggrundshistorie, vi får. Den smager ret meget af Danmark (eller i hvert fald Skandinavien), selvom det ikke siges direkte.

Nå ja, og så er julemanden altså ret bitter og meget fordrukken, da børn nu til dags bare vil have mere hele tiden og aldrig er glade. Det er derfor ikke en glad julemand, men en julemand, der er ved at give op – selvom han stadig også selv kun lige er ved helt at forstå alt den julemagi, hans liv har været påvirket af i århundreder.

Violent Night – anmeldelse | Julegyser

Alene hjemme møder en ekstra blodig Die Hard

Ja, Violent Night er i sidste ende lidt af en ekstra blodig Die Hard. Måske er det fordi, det er julemanden, der med en lægtehammer smadrer den ene skurk efter den anden. Eller fordi andre dræbes på meget kreative måder, som vi kender så godt fra gyser-komedier.

Og det er her, Alene hjemme-inspirationen også kommer på banen. En lille pige – der i øvrigt stadig tror på julemanden – har nemlig lige set Alene hjemme for første gang, så hun citerer den og har gode idéer til fælder, da det hele går løs. Hendes fælder har dog et noget mere fatalt udfald end de fælder, Kevin lavede i Alene hjemme.

Med andre ord er de yderst effektive!

EN ANDEN JULEGYSER INSPIRERET AF ALENE HJEMME

Du skal helt klart se Better Watch Out, hvor en hovedperson også bruger et “trick” fra Alene hjemme >

I øvrigt nævnes lige præcis både Alene hjemme (via den lille pige) og Die Hard direkte i Violent Night. Vi er derfor ude i en reel hyldest til disse to ikoniske julegysere, der naturligvis skal ses årligt.

Som den mest fantastiske bonus spilles det kvindelige overhoved (i den ekstremt rige familie, som er omdrejningspunktet i Violent Night) af Beverly D’Angelo. Altså, hende der spiller den søde mor i Fars fede juleferie (1989). Endnu en film, jeg meget gerne skal se, før det rigtigt har været jul.

Violent Night spiller Beverly D’Angelo dog mere en “bedstemor fra helvede”-type end den søde Ellen Griswold fra Fars fede-filmene. Derudover kan du også se frem til at opleve John Leguizamo (The Menu) som en skurk, der kalder sig selv “Scrooge”, så du kan nok regne ud, han ikke er fan af julen.

Violent Night – anmeldelse | Julegyser

Se Violent Night i danske biografer nu!

Tommy Wirkola er instruktøren bag Violent Night, og det er altså et ret godt udgangspunkt, hvis du er til gyserkomedier. Han stod bag den norske Nazi-zombie gyser-komedie Død Sne (2009) og senest Netflix gyser-komedien I lyst og død (2021) med Noomi Rapace i én af hovedrollerne.

Manuskriptet er skrevet af Pat Casey og Josh Miller. De to har tidligere skrevet på Blumhouse produktionen 12 Deadly Days, der er en miniserie på YouTube. Det er i øvrigt også en julegyser-komedie, så du kan eventuelt overveje at kaste dig over den. Her er det direkte link til 12 Deadly Days på YouTube – du kan se den gratis dér.

SKAL DU BRUGE INSPIRATION TIL JULEGYSERE?

Vi har lavet en lille liste med julegysere, som du finder her >

Vi så Violent Night til en pressevisning på en grå mandag morgen, og jeg kan – hånden på hjertet – sige, at dér kom jeg rigtig i julestemning for første gang i år. Sådan noget kan den altså også klare. Men derfor skal du nu alligevel mest se den, fordi det er en vanvittig, ekstremt blodig, og ret skøn gyserkomedie!

Violent Night har – meget passende – dansk biografpremiere den 1. december 2022.

FAKTA

Biografpremiere: 1. december 2022
Instruktør: Tommy Wirkola
Medvirkende: David Harbour, Edi Patterson, Cam Gigandet, John Leguizamo, Beverly D’Angelo, Alex Haskell, Alexis Louder

Plot

Da en gruppe lejesoldater juleaften bryder ind hos en velhavende familie og tager alle som gidsler, er de ikke forberedt på modstand fra en noget uventet kant: Selveste julemanden.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.