CRYPTID er en ny Viaplay gyserserie fra Sverige med halvtimes afsnit. Den kaldes en “ungdomsserie”, men den har faktisk ret bred appeal. Alene åbningsscenen bør tiltrække mange seere. Læs vores Cryptid sæson 1 anmeldelse her!

CRYPTID er en ny Viaplay-serie fra Sverige, der byder på en af de vildeste åbningsscener. Faktisk starter flere afsnit ret vildt, så titlen kommer oven på et brutalt øjebliksbillede. Der er i øvrigt 10 afsnit i sæson 1, der hver varer små 25 minutter, så det er en ægte binge-worthy serie.

Lad dig endelig ikke narre af, at dette kaldes en “ungdomsserie”, fordi den foregår på en skole. Ikke mindst da skuespillerne i god gammeldaws stil oftest er i 20’erne.

Læs videre på vores Cryptid sæson 1 anmeldelse herunder, og find hele sæson 1 på Viaplay.

En ekstrem stærk intro

Der er ingen tvivl om, at produktionskvaliteten er imponerende høj for denne serie. Alt andet ville da også overraske, da Viaplay-serier generelt holder et rigtig flot niveau. Og nej, vi får absolut ingen penge af Viaplay for at sige dette. Til gengæld er vi da stolte af solide nordiske produktioner.

Når det gælder Cryptid, bør alle gyserfans være ret lykkelige over de første minutter af seriens første afsnit. Vi lægger så hårdt ud, at man vitterligt ikke kunne ønske sig mere.

Derefter skal vi introduceres nærmere til en række karakterer, hvilket helt naturligt trækker tempoet lidt ud af fortællingen. Nogle gange lidt for meget, men det er ikke et større problem.

Til gengæld vil jeg ikke gå i gang med at tale så meget om de forskellige skuespillere, da jeg ikke rigtig kender nogle af dem. De gør det godt godt alle sammen og leverer troværdige præstationer, der passer både til historien og genren.

 

Cryptid: Sæson 1 – Viaplay Anmeldelse

Hvad betyder Cryptid egentlig?

Ja, det er nok det første spørgsmål, man bør stille sig selv, da det faktisk giver et hint omkring selve plottet.

Ordet “Cryptid” (på dansk “kryptid”) dækker over mytologiske eller uddøde dyr, hvor der ikke findes beviser for deres eksistens. Samtidig findes der så mange historier om disse dyr, at man til en vis grænse kan antage, at de har eksisteret i én eller anden form.

Med andre ord, så er vi ude i Lock Ness og Yetien – bedre kendt som “Big Foot” eller “Den afskyelige snemand”. Og ja, historien i denne gyserserie udspiller sig altså i en svensk landsby, der både har en stor sø og mange bjerge og skove. Der er altså nok gemmesteder til en kryptid i denne fortælling!

Se sæson 1 af Cryptid på Viaplay nu!

Det er Daniel di Grado og Sylvain Runberg, der har skabt denne nye Viaplay gyserserie. Daniel di Grado har tidligere instrueret – og været medforfatter på – den svenske gyserfilm Alena (2015), så der er erfaring med genren derfra.

Det er ikke alle afsnit, der har lige meget tempo og fremdrift. Mens afsnit 1 flyver afsted og afsnit 2 introducerer flere karakterer, så er afsnit 3 lidt mærkeligt langsomt. Og dog, så byder lige præcis afsnit 3 også på en scene, der tyder på, at der er noget helt galt i den lille svenske landsby.

Egentlig føles Cryptid på mange måder som en klassisk amerikansk ungdomsfilm fra 80’erne eller måske 90’erne. Heldigvis dog uden at det bliver alt for plat og overfladisk. Starten på denne Viaplay-serie bør være rigeligt til at give den en chance.

Om du ønsker at holde ved efter de første afsnit, bliver den egentlige test, men det kan anbefales at give den lidt tid.

Cryptid er ude på Viaplay med hele sæson 1 fra den 30. oktober 2020.

FAKTA

Skabere: Sylvain Runberg, Daniel di Grado
Instruktør: David Berron
Medvirkende: Julius Fleischanderl, Maja-Johanna Englander, Oscar Zia, Astrid Morberg, Amanda Lindh, Jacques Karlberg, Deniece Ignacio Nyman, Beata Borelius Larsson, Christian Fandango Sundgren, Johan Hedenberg, Angelina Håkansson, Arvin Kananian, Akseli Kouki, Kheba Touray

Plot

Cryptid foregår i Odenfors – et tilsyneladende begivenhedsløst sted langt ude på landet. Pludselig brydes roen, da en elev fra det lokale gymnasium dør på en uforklarlig og bizar måde – og dét bliver startskuddet til problemerne i Niklas og Esters forhold.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.