HERRENS DAG er en ny Netflix gyser fra Mexico, der har den internationale titel The Day of the Lord. Vi er ude i en eksorcisme-fortælling, hvor der blandes stilarter i vildskab. Den underholder, men er også ret forudsigelig. Læs vores Herrens Dag anmeldelse her!

HERRENS DAG er en ny Netflix gyserfilm fra Mexico, der har eksorcisme som hovedtema. Den internationale titel er The Day of the Lord, mens den originale titel er Menendez Parte 1: El día del Señor. Det teaser jo i dén grad for yderligere film, men hvem ved?!

I denne film får vi reelt et væld af forskellige stilarter, hvilket absolut gør den underholdende. Der er dog samtidig ikke meget nyt under solen, og du vil sikkert kunne gætte ret meget på forhånd.

Læs videre på vores Herrens Dag anmeldelse herunder, og se den på Netflix.

Eksorcisme på Hostel måden

Ja, i Herrens Dag skal dæmoner simpelthen bankes ud af mennesker. Glem alt om vievand og krucifikser. I stedet skal du finde knojern og svensknøgler frem. Det lyder måske, som om jeg overdriver, men det gør jeg absolut ikke. Vi er ude i en regulær Hostel “torture porn”, når dæmonerne skal bankes ud af en teenagepige.

I øvrigt af en præst, der har en dejligt sadistisk smil limet fast i fjæset, mens han påstår, at han ikke nyder det.

Nå, men inden du kommer så langt, skal du lige igennem en halv spillefilm (små 45 minutter ud af den halvanden time, filmen varer), hvor der køres en noget anden stil. Ja, jeg beklager disse småspoilers, men ellers kan jeg intet sige om filmen.

Vi starter nemlig med en form for psykologisk gyser-drama. Så bliver det klassisk eksorcisme, der udføres på noget alternativ Hostel måde, som netop omtalt ovenfor. Og så skal vi da også lige et smut omkring noget kulsort gyserkomedie i regulær Evil Dead-stil.

Og ja, det er mere Evil Dead end The Exorcist, der ellers er en oplagt reference. Filmen slutter dog heller ikke i denne stilart, men nu vil jeg dog ikke afsløre mere.

Herrens dag – Anmeldelse | Netflix gyserfilm

Perfekt portræt af teenagepigen

Til gengæld må jeg lige rose skuespilleren Ximena Romo, der spiller teenagepigen Raquel i Herrens Dag. Hun gør det hele markant bedre, end filmen egentlig er. Ximena Romo har i hvert fald 15 minutters tid, hvor jeg tænkte, at hende skal vi virkelig se i flere gyserfilm. Og gerne snarest muligt!

Præsten spilles i øvrigt af Juli Fàbregas, der tidligere har været med i [Rec]²Han gør det også godt, men jeg tror ikke helt, jeg skal føle det for ham, som jeg gør nu.

Husk også at se “end credit” ekstrascenen, der kommer ret hurtigt. Når Netflix ikke straks er i gang med at vise dig en trailer for en ny film, så er der som regel grund til fortsat at kigge på skærmen.

Se Herrens Dag på Netflix nu!

Santiago Alvarado har skrevet og instrueret Herrens Dag, der er hans anden spillefilm. Hans første film var komedien Capa Caída fra 2013, og det er da også den kulsorte komedie i denne nye Netflix-film, der fungerede bedst for mig. Det havde til gengæld været langt mere modigt at gå i den retning, som plottet længe teasede!

Det skete desværre ikke, og derfor er Herrens Dag en ret “almindelig” eksorcisme-film i stedet for at være én, der kunne skabe en ny niche. Noget, der faktisk ville have været kærkommen. I stedet får vi en film, hvor vi hele tiden får vist og fortalt én ting, for så at ændre retning og kalde det et “plot twist”.

Gud fader bevares – som vores allesammens Yvonne fra Olsen Banden meget passende ville sige. Det er jo ikke et plot twist at lyve overfor publikum. Ja, jeg er sgu lige mavesur, da vi ser utroligt mange genrefilm, hvor manuskriptforfatter og/eller instruktøren tror, de er den nye M. Night Shyamalan.

Men okay, det er Halloweensæson, og Herrens Dag er faktisk en underholdende film på mange måder, så når den nu kan ses på Netflix, bør du give den en chance. Især hvis du generelt er til film om eksorcisme, naturligvis.

Imens vil vi afvente en nyhed om, at Herrens Dag 2 er på vej – med mindre “Parte 1” i originaltitlen Menendez Parte 1: El día del Señor bare var en form for plot twist.

Herrens Dag / The Day of the Lord er ude på Netflix fra den 30. oktober 2020.

FAKTA

Instruktør: Santiago Alvarado
Manuskriptforfattere: Santiago Alvarado, Ramón Salas
Medvirkende: Ximena Romo, Juli Fàbregas, Dolores Heredia, Hector Illanes, Oscar Gordillo

Plot

I denne gyserfilm trækkes en pensioneret præst, der hjemsøges af sine synder, tilbage i mørket, da en ven bønfalder ham om at hjælp til en datter, der er besat.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.