UKENDT OPRINDELSE er en Netflix-film fra Spanien (international titel Unknown Origins). Det er en skøn genre-hybrid med en Se7en-agtig seriemorder og popkultur-referencer i stil med The Big Bang Theory. Resultatet er helt fantastisk. Læs vores Ukendt Oprindelse anmeldelse her!

UKENDT OPRINDELSE er en nyt Netflix-film fra Spanien, der blander er væld af genrer. Der er action, eventyr, komedie og thriller. Selve historien omhandler en seriemorder- og dén del er altså ret grum. Til gengæld sikrer diverse popkultur-referencer til især tegneserier, at det aldrig bliver for tungt.

Med en spilletid på lige over halvanden time, er Ukendt oprindelse perfekt til en hyggelig fredag aften i hjemmebiografen. Har du Netflix indstillet til at være på engelsk, skal du søge efter titlen Unknown Origins.

Læs resten af vores Ukendt Oprindelse anmeldelse herunder.

Se7en møder The Big Bang Theory

Ja, det er farligt at lave den slags sammenligninger, men i dette tilfælde er filmen vitterlig bygget op omkring netop referencer til andre kendte produktioner. Ukendt oprindelse er ganske enkelt Se7en møder The Big Bang Theory, og så lige med et M. Night Shyamalan twist oven i hatten.

Dog uden at være en spoof. Det er nemlig ikke en decideret komedie, der laver grin med disse film eller deres genrer. Derimod er det nærmere en stor hyldest til dem.

Det er ganske enkelt umuligt ikke at sammenligne seriemorderen i denne film med Se7en. Vi er ude i en yderst kreativ seriemorder, der hele tiden formår at være et par skridt foran politiet. Faktisk bliver Se7en da også direkte refereret her i Ukendt oprindelse, omend det er på en indirekte måde.

I forhold til The Big Bang Theory er det de mange tegneserie- og popkulturreferencer. Hold nu op, hvor der skal dækkes mange superhelte og ikoniske film. Og det fungerer bare.

Selve M. Night Shyamalan twistet er ikke et, der kommer til sidst i filmen. Nej, det er nærmere sådan, at selve plot-twistet fra Unbreakable er selve historien i Ukendt oprindelse.

Ukendt oprindelse – Anmeldelse | Netflix | Unknown Origins

Se Ukendt oprindelse på Netflix nu!

Instruktøren bag Ukendt oprindelse er David Galán Galindo, og han har helt sikkert hjertet med i denne film. Den er nemlig baseret på en bog, han selv har skrevet. Derfor er det heller ikke overraskende, at han også selv har skrevet manuskriptet. Dog i samarbejde med Fernando Navarro.

Hvis navnet Fernando Navarro virker bekendt, så kan det være fordi, han har lavet en del allerede. Blandt andet skrev han gyserfilmen Verónica (2017) sammen med filmens instruktør. Det var såmænd den spanske gysermester Paco Plaza, der var en af folkene bag [REC] filmene.

David Galán Galindo selv har da også arbejdet en del med film og tv-serier allerede, så det er ikke fordi, han er en forfatter, der nu tilfældigvis har adapteret sin egen bog. Han har skrevet alt fra kortfilm til spillefilm og tv-serier. Som instruktør har han en del erfaring fra kortfilm og antologier, men Ukendt oprindelse er faktisk hans instruktørdebut, når vi taler spillefilm. Og hvilken debut!

Hvis du er til film, hvor der både er seriemorder-uhyrligheder, nørdet popkultur-referencer og karakterer, der bare fungerer, så skal du altså se Ukendt oprindelse. Det er lige sådan en historie, man trænger til nu; Der lånes godt nok fra tegneserier, men der er intet overnaturligt i selve filmens plot. Det er ganske enkelt så menneskeligt, som det kan blive.

Husk endelig også lige at få den ekstra scene med efter rulleteksterne. Yessir, der er en “end credits” scene, præcis som vi kender det fra Marvels film. En tydelig hyldest til hele genren. Der er da også en Stan Lee-agtig cameo i starten. I det hele taget skal man bare holde øjne og ører åbne hele tiden, hvis man skal have alle referencer med.

Ukendt oprindelse har premiere på Netflix den 28. august 2020.

FAKTA

Instruktør: David Galán Galindo
Manuskriptforfattere: David Galán Galindo, Fernando Navarro
Medvirkende: Verónica Echegui, Leonardo Sbaraglia, Javier Rey, Álex García, Ernesto Alterio, Carlos Areces

Plot

To betjente og to cosplay- og tegneserienørder jagter sammen en morder med en interesse for superhelte.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg