FREAKY er den nye gyserkomedie af Christopher Landon, og vi får den endda i biograferne herhjemme. Jeg elsker både gyserkomedier og body swap-temaet, der bærer plottet i Freaky, så jeg glæder mig i dén grad. Derfor har vi kigget lidt på gyserkomedier samt skabt en liste over gyserfilm med body swap-tema. Måske vi får rundet nogle af dine favoritter her?(advertorial)

Freaky er på mange måder en helt klassisk gyserkomedie. Man kan selvfølgelig se den som en regulær spoof på Freaky Friday, som mange nok kender bedst fra 2003 udgaven. Dengang var det Jamie Lee Curtis og Lindsay Lohan (I Know Who Killed Me), som spillede mor og datter, der kom til at skifte krop. Det kom der meget sjov ud af, men ikke ligefrem noget uhygge. Og det er selvom den ene hovedrolle jo blev spillet af den ikoniske Halloween final girl, Jamie Lee Curtis. Alene dét er grund nok til, at det føles meget passende med en ægte gyserkomedie over samme tema.

Faktisk har gyserkomedier klaret det så godt i de seneste år, at der endda er kommet franchises ud af nogle. Happy Death Day blev meget hurtigt så stor en succes, at der naturligvis kom en 2’er. Det blev til Happy Death Day 2U, der udkom sidste år. Begge film er i øvrigt instrueret af netop Christopher Landon, der også står bag Freaky. Hvem ved, måske er dette kun starten på endnu en gyserkomedie-franchise?!

Freaky (2020) er det Vince Vaughn (Brawl in Cell Block 99) og Kathryn Newton (Paranormal Activity 4), der bytter krop. Det skaber naturligvis rigeligt med sjove momenter over kønsroller, men det egentlige problem er, at Vince Vaughns karakter altså er seriemorder. Han finder da også hurtigt ud af, at man langt nemmere får lokket ofrene med sig som sprød og smilende teenagepige end som stor brovten mand uden pli.

FREAKY Gyserkomedie

Gyserfilm med body swap som hovedtema

Det er dog langt fra første gang, at gysergenren har krydset klinger (som man siger) med selve body swap-konceptet. Derfor har vi kigget lidt nærmere på netop dette tema. Lige i denne omgang vil vi ikke kun inkludere gyserkomedier – selvom der da er en enkelt med på vores liste.

3 gyserfilm med body swap tema, du bør se!

The Prodigy (2019)

Vi er helt væk fra gyserkomedier og i stedet ude i rendyrket gys og gru. I The Prodigy bliver en lille dreng langsomt overtaget af en anden persons sjæl. Og ja, det er naturligvis en seriemorder, der gerne vil have en “frisk” krop at arbejde videre med.

Filmen er absolut af den dystre skuffe, da seriemorderen er af den torturglade og beskidte slags, så den smager ind imellem også lidt af Texas Chainsaw Massacre i det visuelle billede.

I øvrigt spilles drengen i The Prodigy af den unge Jackson Robert Scott, der også spiller rollen som stakkels Georgie i IT. Ja, ham, der bliver flået ned i kloakken af Pennywise. Han er bare ikke særlig heldig, men til gengæld meget eftertragtet af de værste skurke.

Get Out (2017)

Jo jo, den er god nok. Get Out af Jordan Peele er også en body swap-gyserfilm. Det er faktisk hele grundkonceptet. Stærke sorte mænd og kvinder fanges af en hvid familie, der har opfundet en metode til at lade andres bevidsthed “flytte ind”. I dette tilfælde er det ældre hvide menneskers bevidsthed, der overføres til de stærke unge sorte mennesker. Når de har betalt en klækkelig sum for at dette sker, naturligvis.

Det er måske ikke en klassisk body swapfilm i manges bevidsthed, men den holder 100%.

Barneleg (1988)

Ingen body swap liste uden lidt dukkeleg; Vi runder derfor af med Chucky! Der findes næppe nogen mere ikonisk body swap-franchise end lige præcis Child’s Play (eller Barneleg på godt dansk). Den djævelske dukke, Chucky, er jo slet ikke en levende dukke. Næ nej, det er (igen!) en seriemorders sjæl, der er fanget i en dukke.

Hele konceptet er klassisk gyserkomedie, da lige præcis sådan et plot bare ikke må tages alt for alvorligt. Hele franchisen startede med filmen Barneleg i 1988 og fik en regulær reboot med filmen Child’s Play i 2019, der undgik skæbnen med en dansk titel. Denne reboot tjente i øvrigt sit budget hjem på åbningsweekenden i USA, så franchisen kommer nok til at fortsætte.

Diverse Chucky-film (som de ofte kaldes) er nærmest perfekt opvarmning til Freaky. Selvom jeg dog forestiller mig, at en teenagepige har noget nemmere ved at begå mord end en lille dukke, der er ret kropsligt udfordret.

FREAKY Gyserkomedie

Uden for gyserkategori, men…

Okay, det er ikke en gyserfilm, men jeg må lige slå et slag for en sci-fi film med body swap-tema. Jeg taler om ingen anden end Starman (1984) med Jeff Bridges i hovedrollen som et rumvæsen, der har “bygget” sig en krop baseret på DNA fra en afdød mand.

“Hvorfor skal Starman dog med, når vi taler gyserfilm?”, spørger du undrende.

“Jamen, det skal den da, fordi selveste John Carpenter har instrueret den!” svarer jeg så kækt.

Ja, den ikoniske gyserinstruktør John Carpenter, der står bag klassiske gyserfilm som Maskernes Nat (nu til dags nok bedre kendt under originaltitlen Halloween) fra 1978. Selvsamme instruktør, der også instruerede filmatiseringen af Stephen Kings Christine (1983), der næsten også kunne høre med i body swap-kategorien, men så alligevel ikke. Nå ja, og så instruerede Carpenter også In the Mouth of Madness (1995), der faktisk satte ar i mit teenage-sind, da jeg så den – som nævnt, da vi gæstede “Bangebuksene” podcasten for et par år siden.

I alle tilfælde er Starman på ingen måde en gyserfilm og skiller sig derfor ud fra John Carpenters andre værker. Til gengæld er det den eneste af hans film, der har fået en Oscar-nominering, da Jeff Bridges blev nomineret i kategorien Bedste Skuespiller. Det er dog stadig en sci-fi film, så helt uden for Heaven of Horror kategori er den ikke, da vi dækker horror, sci-fi og thriller genrerne.

Glæd dig til Freaky i de danske biografer

Om du vil varme op med gyserkomedier eller se gyserfilm med body swap tema er naturligvis helt op til dig. Til gengæld bør du virkelig sørge for at komme i biografen og se Freaky, når den har premiere den 12. november 2020.

Du kunne jo passende tage ind og se den fredag den 13. november, da det er obligatorisk at se minimum én gyserfilm, når kalenderen siger fredag den 13. Ja, sådan er det altså!

FREAKY kommer i de danske biografer fra 12. november 2020, og der er åbnet for billetsalget på Kino.dk og ebillet.dk >

Advertisement

Forfatter

  • Nadja "HorrorDiva" Houmøller

    Jeg kan huske den første gyser, jeg så, da jeg var ca. 8-9 år. Det var nemlig 'Poltergeist', som min far havde optaget, og jeg efterfølgende sneg mig til at se, mens jeg var alene hjemme. Og det var på trods af, at min far udførligt havde lavet et grøn/gul/rød-system over hvilke film, jeg måtte se og ikke se... 'Poltergeist' var selvfølgelig en af de røde. Siden da har jeg haft en massiv interesse i at se gyserfilm, og jeg har altid fulgt med i hvilke kommende gysere, der var undervejs. Jeg foretrækker uden tvivl de lidt nyere gyserfilm. Et udpluk af mine favoritfilm: El orfanato, [REC], The Others, 28 Days Later, Eden Lake, The Descent, Se7en, Drag Me to Hell, The Mist, Haute Tension, Martyrs, The Strangers, The Cabin in the Woods. Udover min store interesse for horror-genren, har jeg også studeret 'Art of Film' på Berkeley, Californien, USA.

    Vis alle indlæg