:: Anmeldelse ::

Jeg skal ærligt indrømme, at da jeg læste om filmens plot, var jeg langt fra imponeret. En flok bøller, der slagter lærere og elever rundt omkring på skolen?! Det er sgu da bare et mobbe-offer fra High School, der har skrevet sin fantasi ned på papir, og været så ovenud heldig at få filmen lavet. Men nej, det er absolut ikke tilfældet. Langt fra!

Det var faktisk en dejlig overraskelse, at det er et karakter-drevet plot, der har en udbrændt lærer i centrum. Og her skal det nævnes, at det er fuldt foreståeligt, han har mistet gejsten. Nu lider han af angst (og er derfor bedøvet af alkohol), eftersom han i filmens begyndelse udsættes for et grimt overfald i klasselokalet. Noget han tydeligvis aldrig har bearbejdet, og derfor nok ser bøller overalt – både hvor de findes og der, hvor de absolut ikke er. David Schofield spiller rollen, som den nedbrudte lærer med finesse, så man føler med ham og forstår ham, selv når han reagerer meget uhensigtsmæssig.

Som horror-element har vi en flok ansigtsløse bøller, der viser noget imponerende parkour, idet de lydløst bevæger sig rundt på skolen via både gulv og loft – samt ikke mindst, alt der i mellem. De bevæger og opfører sig som en ulveflok, og virker realistisk faretruende på den passivt aggressive måde… Lige indtil de angriber. Det må være hårdt for de fleste voldsofre, der uden tvivl genkender den angst, som også jeg straks kunne mærke – uden dog selv at have oplevet noget lignende. Noget af det absolut bedste ved denne film er dog, at man aldrig ser et overfald. Du får optakten, ser angsten hos offeret, og så mister du billedsiden, men får offerets skrig og bønner at høre. Men de horrorfans, der gerne skal have lidt blod at se, kan være ganske rolige; Vi ser de fleste ofre, efterhånden som de findes af dem, der har overlevet… Indtil videre!

‘F’ er kun lige over fem kvarter lang, og alle minutterne er godt udnyttet. Jeg savner dog lidt en afklaring – jeg er bare ikke god til SÅ åbne slutninger, da jeg gætter løs undervejs og derfor mangler et par svar. Men god underholding (og gode pointer) dét leverer filmen så absolut!

Fakta

(Originaltitel: F)

På DVD: 02-08-2011
Genre: Horror | Thriller
Instr.: Johannes Roberts
Medv.: Eliza Bennett, David Schofield, Emma Cleasby, Ruth Gemmell, Juliet Aubrey, Findlay Robertson m.fl.
Land: UK, 2010

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.