BAD SURGEON: LOVE UNDER THE KNIFE på Netflix er en dokumentarserie med 3 afsnit. Vi er ude i en decideret gyserfortælling om, hvordan en kirurg eksperimenterer på mennesker. Læs vores anmeldelse af Bad Surgeon: Love Under the Knife her!

BAD SURGEON: LOVE UNDER THE KNIFE er en ny Netflix-dokumentarserie fortalt over tre afsnit. Vi er ude i en true crime-sag på trods af, at forbrydelsen var uopdaget i alt for lang tid. Og så er meget af det endda foregået i vores naboland; På Karolinska Universitetshospitalet i Stockholm.

En sammenligning med Dr. Death synes uundgåelig. Især da mange elementer går igen i begge historier. I denne nye Netflix-dokumentarserie møder vi Dr. Paolo Macchiarini, der fører sig frem som en rockstjerne. Hans brutale eksperimenter er én side af hans bedrag. Romancerne i hans liv er en anden. Deraf titlen!

Flere folk dør på grund af ham, og han er derfor også passende hovedpersonen i sæson 2 af Dr. Death, der får premiere i USA lige før julen 2023.

Læs videre på vores Bad Surgeon: Love Under the Knife anmeldelse nedenfor. Den kan ses på Netflix fra 29. november 2023.

En kirurgisk skrækhistorie

I Bad Surgeon: Love Under the Knife fortæller titlen, at det her handler om en kirurg. Og ikke en god en. Faktisk kan “bad” dårligt dække over, hvad Dr. Paolo Macchiarini reelt er. Ord som “ond”, “beregnende” og “dybt usympatisk” virker mere passende.

Det er helt tydeligt, at han ikke rigtig bekymrer sig om sine patienter. Ja, han ønsker, at operationerne skal lykkes, men mest for at bygge sig selv og sit Gude-kompleks op.

Til at starte med var jeg faktisk ikke helt sikker på, hvor denne dokumentserie ville hen. Jeg tænkte, at han måske vitterlig var en kirurg, der godt nok eksperimenterede, men var meget åben overfor sine patienter omkring det. Og det er også tilfældet, men Dr. Paolo Macchiarini lyver helt sikkert også. Ret meget endda!

Han lyver især om succesen med sine kirurgiske eksperimenter. Da han har en tendens til hurtigt at komme videre, så snart operationen er overstået, og patienten stadig er i live, må det være nemt at lukke øjnene for eventuelle komplikationer. Det må være, hvad man kalder “plausibel benægtelse”.

Hvis han ikke selv er vidne til disse komplikationer, kan han ærligt sige, at han ikke er en del af dem – eller endda fuldt ud klar over, hvad de indebærer. Det gør selvfølgelig ingen forskel for patienterne, som gennemlever en kirurgisk skrækhistorie, der har fatale konsekvenser.

Bad Surgeon – Anmeldelse | Netflix dokumentarserie

Hjulpet på vej af medieeksponering

Hvor meget Dr. Paolo Macchiarini end kan bedrage eller tilbageholde fakta, er han ikke alene om at male et glansbillede af, hvor fantastisk han er. Ja ja, han ser sig selv som en form for rockstjerne, der er en decideret Gud, når han opererer. Men han bekræftes saftsuseme også igen og igen.

Pressen overalt i verden står nærmest i kø for at fortælle om hans fantastiske resultater. Resultater, der ikke helt er så fantastiske, men det ser ingen udover patienterne. Og de fleste kan ikke gennemskue (eller tro på), at den gode læge faktisk ikke helt har styr på, hvad han laver.

Men med hver ny artikel eller tv-indslag om hans fantastiske eksperimentelle operationer, bekræftes hans egen fortræffelighed. Nye patienter står derfor i kø for at blive hans næste patient. Alle roser Dr. Paolo Macchiarini for at skabe verdens første plastikorgan; En perfekt løsning for folk, der f.eks. har kræft i dette.

Hvad medierne dog ikke rapporterer om, er det faktum, at hans patienter aldrig overlever længe. Disse fantastiske historier kommer frem, og Dr. Paolo Macchiarini er stjernen. Patienterne lider i mellemtiden med smerter, før de dør. Der er bare ingen, der følger op på deres historier.

Ved det ene eksempel, hvor nogen rent faktisk gør dette og finder frem til, at det ikke var en succes, ignoreres det simpelthen. Man troede ikke helt på patientens beretning og gad tilsyneladende ikke følge op med det hospital, hvor vedkommende var indlagt.

Og sådan kunne Dr. Paolo Macchiarini fremstå som en succeshistorie, mens han patienter aldrig mærkede noget til, at deres operationer var en succes. Tværtimod.

Se Bad Surgeon: Love Under the Knife på Netflix nu!

Ben Steele (Love and Hate Crime) er instruktøren af denne Netflix-dokumentarserie i tre dele.

Jeg kunne godt lide, hvordan serien afslørede Dr. Paolo Macchiarinis løgne i alle aspekter af hans liv. Den kombinerer både hans kirurgiske eksperimenter, og hvordan han brugte romantiske forhold til at undgå konsekvenser.

Ikke alene får vi hjerteskærende interviews med familiemedlemmer til hans ofre. Vi møder også svenske SVT-journalister, der lavede en dokumentar, der afslørede ham. Og så hører vi fra hans tidligere forlovede, som mødte ham, da hun lavede en historie om, hvor fantastisk denne kirurg var. Lige i romantik-afdelingen er der også en række vilde historier.

Endelig er der interviews med hans kolleger, som blev whistleblowers, da de netop var vidne til efterspillet. Altså alt det, som Macchiarini ignorerede. Før episode 3 er færdig, bliver Macchiarini dog endelig stillet for retten i Stockholm i 2022. Sagen er ikke helt slut endnu, men i det mindste kommer sandheden endelig frem.

Bad Surgeon: Love Under the Knife er på Netflix fra den 29. november 2023.

Plot

Dr. Paolo Macchiarini er berømt for sine revolutionerende transplantationer med luftrør badet i stamceller. Der er bare ét problem: Hans patienter bliver ved med at dø.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.