Abernes Planet: Opgøret er en voldsom, men perfekt afslutning på trilogien. Til tider hård at se, men en fantastisk visuel oplevelse, du ikke må gå glip af!

Med Abernes Planet: Opgøret (eller War for the Planet of the Apes, som originaltitlen lyder) får vi rundet reboot trilogien godt af. Eller rettere, hele den trilogi er jo reelt en prequel, der forklarer alt det, der fandt sted, inden de oprindelige Abernes Planet-film.

Og præcis som vi kender det fra andre film og TV-serier, hvor en sygdom slår menneskeheden ud, så er det også menneskene, der er både skurk og helt. Lige i Abernes Planet: Opgøret er der dog ikke meget heltegerning fra menneskene.

I øvrigt, så indledes denne tredie og sidste film i Abernes Planet-trilogien med en hurtig opsummering. Ikke i form af klip, men med få enkelte tekster, der minder os om, hvad der er sket i de to forrige film. Og på en måde, der smukt binder grafikken sammen og ender med filmens titel. Det er enkelt, elegant og yderst effektfuldt.

Det er musikken (filmens score) i øvrigt også. Fra de helt vilde horn og slagtøj, til det fine enkle klaver, så understreger musikken hele tiden følelserne i de enkelte scener. Og ja, måske bliver det endnu mere tydeligt, da replikkerne stadig er ret sporadiske, efter aberne primært bruger tegnesprog i Abernes Planet: Opgøret.

Og det er jo altså abernes planet. Det ved vi fra starten. I denne trilogi har vi først og fremmest fulgt aberne, og sekundært menneskerne.

Abernes Planet: Opgøret!

Fra symbolik til direkte kommentar

I modsætning til de to første film, så er der skruet ekstra meget op for volden, da vi er ude i decideret krig nu. Krig og sygdom dominerer menneskernes tilværelse, mens aberne forsøger at skabe sig en tilværelse i fred og ro. Og mens der tidligere har været heftig symbolik og kommentarer på menneskets manglende menneskelighed, så får vi det banket helt på plads nu.

Der er tydelige referencer til både koncentrationslejre og slaveri. Og ikke mindst de individer, der vælger at gå over til fjenden for at overleve, og absolut også har kummerlige tilværelser.
Derudover er der solidt fokus på USA’s kærlighed til krig og ikke mindst deres forherligelse af soldater. Sjovt nok med Woody Harrelson i spidsen. Som privatperson er Harrelson nemlig kendt som det diametralt modsatte. Han er veganer og kæmper for at legalisere hamp på alle måder.

Woody Harrelson spiller i øvrigt helt fantastisk som “Obersten”, der går meget pragmatisk til værks. Han virker vanvittig, men kan sagtens forklare sine handlinger og overvejelser, så det bliver en mere nuanceret karakter.

Abernes Planet: Opgøret!

Humor og uskyld skaber balance

For at skabe en vis balance til den meget voldsomme historie, er der kommet et humoristisk indslag i form af “Bad Ape” og en menneskepige. Begge to møder Caesar og hans følgere på vejen, og tager med sig. Ikke helt frivilligt, men den ene skal de bruge, og den anden vil de ikke efterlade alene, så der er ingen vej udenom.

“Bad Ape” spilles af Steve Zahn, der kommer med flere sjove indslag. Heldigvis ikke i form af decideret fald-på-halen komedie, da det havde været upassende. Men mere som et skævt indslag. Det kan måske blive for meget for nogen, men personligt synes jeg, det var tiltrængt for at skabe balance og huske på de forskellige personligheder og baggrunde.

Pigen spilles af Amiah Miller, der på filmplakaten mest af alt minder om noget, der er copy-pastet fra Les Miserable musical-plakaten. Jeg var meget i tvivl om, hvad det nu skulle til for, men hun er en nøglekarakter for både historie og fremtiden. Ikke på en stor og chokerende måde, men i det helt små, så det binder historien sammen.

Hvis Amiah Miller virker bekendt, så er det måske fordi, hun spillede Teresa Palmer’s karakter som barn i Lights Out.

Abernes Planet: Opgøret!

Matt Reeves leverer varen

Matt Reeves har instrueret både Abernes Planet: Opgøret og den forrige film. I denne omgang har han også været med til at skrive manuskriptet, hvilket absolut klæder filmen. Og eftersom Matt Reeves reelt startede som manuskriptforfatter i lige så høj grad som instruktør, så ved han, hvad han laver.

Jeg må dog indrømme, at jeg absolut ikke havde de store forventninger til denne film efter at have set trailerne. Mens samtlige trailere for både Abernes Planet: Oprindelsen og Abernes Planet: Revolutionen ramte plet hos mig, blev jeg ikke ramt af dem for Abernes Planet: OpgøretOg det er ingen hemmelighed, at vi elskede de to første film, så jeg var ærligt talt nervøs for, at slutningen ville blive en flad fornemmelse. Min frygt blev heldigvis gjort til skamme, da Matt Reeves i dén grad leverer varen med Abernes Planet: Opgøret.

En på alle måder fantastisk film, der gør, at man håber, de vil lave tre yderligere film. Jeg læste forleden, at nogen sagde denne Abernes Planet trilogi var på højde med den første Star Wars trilogi. Det er jo næsten en blasfemisk, og alligevel er jeg faktisk helt enig. Den er sgu på højde med Star Wars trilogien!

FAKTA

Biografpremiere: 13-07-2017
Genre: Thriller, Science Fiction, Action
Instruktør: Matt Reeves
Medvirkende: Andy Serkis, Woody Harrelson, Steve Zahn, Judy Greer, Gabriel Chavarria m.fl.

Resumé
I Abernes Planet: Opgøret! bliver Caesar og hans aber tvunget ud i en dødelig konflikt med en menneskehær, der ledes af den brutale Colonel. Efter aberne mister ubegribelige mængder liv, kæmper Caesar med hans dystre instinkter og begynder sin egen hævnplan. Dette bringer Caesar og Colonel op mod hinanden i en kamp, der vil have stor betydning for både deres arter samt klodens fremtid.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.