BALLERINA (2023) på Netflix er en koreansk hævnthriller. Den har en ekstremt hård og no-nonsense hovedperson, som du ikke kan lade være med at holde med. Som du også bør. Især da de mennesker, hun kæmper mod, er brutale gangstere. Læs vores fulde Ballerina-filmanmeldelse her og find den på Netflix nu!

BALLERINA (2023) er en ny Netflix-thriller fra Sydkorea. Det er en hævnhistorie med en kvinde i spidsen og en intens actionfilm. Selvfølgelig går de to [hævn og action] ret ofte hånd i hånd, men denne formår også at have en solid historie. Det er ikke altid tilfældet, da fokus ofte er på “seje slåskampe”, mere end faktisk at give historien noget hjerte.

En hævnhistorie skal altid have hjerte, og dette har den i spandevis. Det og nogle fantastiske kick-ass (bogstaveligt talt) talenter. Den har også en “med stor magt kommer stort ansvar”-vibe, men hovedpersonen er ikke en superhelt. Hun har bare en mission og giver aldrig op.

Læs vores Ballerina-filmanmeldelse nedenfor. Find den på Netflix fra den 6. oktober 2023.

En stærk kvindeledet hævnhistorie

I Ballerina (2023) ser vi, hvordan Ok-ju (Jun Jong-seo) er typen, der virkelig vil gøre alt for sin ven. Det hjælper naturligvis også, at hun i dén grad har evnerne til at gøre det, hendes ven beder hende om. At både kunne og ville er et fandens stærkt udgangspunkt.

Da Ok-jus bedste ven, en ballerina, dør ved egen hånd, er det startskuddet til hævn. Ikke nok med at hendes ven, Min-hee, sørger for, at Ok-ju er den, der finder hendes lig, hun efterlader også en seddel, hvor hun beder Ok-ju  hævne hendes død. Hvis der overhovedet er et splitsekund af tvivl for Ok-ju, er det ikke noget, vi ser, da hun straks kaster sig over opgaven.

Ok-ju tager ud på sin hævntogt, og som tidligere bodyguard er hun dygtig til alt fra kampsport til skydevåben, knive, flammekastere og alt muligt andet, der muligvis kan bruges som våben. Ja, hun er faktisk ret kreativ i den henseende!

Jeg elskede også, at hvis jeg sad og tænkte – okay, jeg sad nok nærmere og råbte af skærmen – “Skyd nu bare idioten!”, opfyldte hun mit ønske. For ja, det her en en sydkoreansk hævnhistorie, og der er ikke så meget pjat. Dét nød jeg virkelig.

Ballerina (2023) Anmeldelse | Netflix Hævn-thriller

Jun Jong-seo er den perfekte hævner

Den altafgørende hovedrolle som Ok-ju spilles af Jun Jong-seo. Hun er den perfekte hævner og er absolut ikke undskyldende eller tvivlende, da hun tager på hævntogt for sin elskede ven. Ok-ju (som lyder lidt som Okja, når det bliver sagt, så jeg har en akut trang til at gense Okja) er ikke en glad person, men hendes veninde gjorde hende glad.

Hvis du har set Netflix gyser-, krimi-, thriller-, mysteriehybriden The Call, vil du nok genkende Jun Jong-seo fra den. Med The Call og nu Ballerina er hun hurtigt ved at blive en af mine foretrukne sydkoreanske genreskuespillere.

Park Yu-rim fra den Oscar-vindende Drive My Car (2021) spiller ballerinaen Min-hee i filmen. Som sådan spiller hun naturligvis titelkarakteren, og vi ser en del af Ok-ju og Min-hees venskab i flashbacks. De to har et meget kærligt forhold, der tydeligvis gør dem begge godt.

Som skurken, Choi, ser vi Kim Ji-hoon (Money Heist: Korea — Joint Economic Area), der gør et godt stykke arbejde i denne rolle. Han er en flot mand, hvilket andre også kommenterer løbende. Så flot som Choi er udenpå, ligeså ødelagt og grim er han indeni. Han trænger så meget til de tæsk, Ok-ju gerne vil give ham.

Se Ballerina (2023) på Netflix nu!

Med denne kvindeledede koreanske action-thriller genforenes den fantastiske hovedrolleindehaver med sin instruktør fra The Call. En film, der også gav hende en pris for bedste kvindelige hovedrolle – og også en film, du helt sikkert bør se, hvis du ikke allerede har set den.

Dette er kun den anden spillefilm for forfatter-instruktør Lee Chung-hyun, så vi håber, han laver en tredje med Jun Jong-seo i hovedrollen. Det fungerer jo tydeligvis for dem begge, så det er da bare om at fortsætte!

LÆS OGSÅ

Vores anmeldelse af The Call, som er en virkelig brutal horror-thriller >

Ballerina er endnu et godt eksempel på, hvorfor vi elsker sydkoreanske genreproduktioner her hos Heaven of Horror. I dette tilfælde er spilletiden lige omkring halvanden time (94 minutter for at være præcis), hvilket er meget kortere end de fleste koreanske film. Dette er dog direkte forbundet med historien, så det giver mening.

Vi får en masse slow-burn genrehistorier fra Sydkorea, men denne film er fuld kraft frem fra begyndelsen. Nok er der langsommere øjeblikke, hvor vi lærer karaktererne at kende, men er det også tilbage til hævnen. Hvis du ikke er sikker på, hvad du skal se denne fredag aften, er Ballerina et solidt valg!

Ballerina (2023) er på Netflix fra den 6. oktober 2023.

FAKTA

Instruktør: Lee Chung-hyun
Manuskript: Lee Chung-hyun
Medvirkende: Jun Jong-seo, Kim Ji-hoon, Park Yu-rim

Plot

Den tidligere bodyguard Ok-ju sørger over tabet af sin bedste ven, som hun ikke kunne beskytte. Hun beslutter sig for at opfylde vennens sidste ønske, en sød hævn.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.