Beware the Slenderman er en meget aktuel og relevant dokumentar. Her er fokus på konsekvenserne af, hvordan ikke alle kan kende forskel på virkelighed og fiktion. Ikke mindst på Internettet!

Beware the Slenderman handler reelt om en moderne bøhmand. “Slenderman” er reelt en fiktiv karakter, der er opstået på – og har udviklet sig via – Internettet. Og bare rolig, hvis ikke du kender til Slenderman, kan du sagtens følge med alligevel. I starten af Beware the Slenderman får vi nemlig en fornuftig gennemgang af både oprindelsen og fænomenet generelt.

I den forbindelse bruges både hærdede professorer samt yngre “meme-eksperter”, der har direkte kendskab til online tendenser. Lige den detalje synes jeg er altafgørende. Det ér altså svært at forstå de mystiske ting, der opstår på nettet, hvis ikke man har lidt reel erfaring med det.

Personligt kendte jeg godt til Slenderman karakteren. Jeg er ret meget online, herunder i de mere gyser-relaterede områder af Internettet. Så er det svært at komme uden om et af nutidens største “monstre”. For mig har det interessante dog været billeder, og ikke historier eller diverse YouTube-videoer.

Og det er måske især netop YouTube-videoer, der er med til at give det følelsen af virkelighed. Når børn laver videoer med “real life sightings” af Slenderman, så er det svært for andre børn at lure, om det er ægte. Ikke mindst når nogle af videoerne reelt er lavet af børn, der selv tror, de har set Slenderman.

Pludselig er denne karakter lige så ægte, som julemanden er for de mindste.

Beware the Slenderman anmeldelse - HBO dokumentar

Beware the Slenderman kigger på alle ofrene

Naturligvis er ofret den 12-årige pige, der bliver stukket 19 gange af sine jævnaldrende veninder. Men de to gerningsmænd sidder tilbage med en følelse af, at ofret da stadig er deres veninde. Det var desværre bare nødvendigt at slå pigen ihjel for at beskytte dem selv mod Slenderman.

Og eftersom de alle er kun 12 år gamle, så kan man se på alle tre som ofre. Igen, så er det fysiske offer naturligvis pigen, der bliver stukket ned. Men alle tre piger – og deres familie – er ofre for selve tragedien.

Det er nok også derfor Beware the Slenderman især har fokus på interviews med forældrene til de to piger, der nu sidder i fængsel. De prøver at forstå, hvordan det hele kunne gå så galt, og om de kunne have forhindret det.

Beware the Slenderman anmeldelse - Morgan Geyser and Anissa Weier

Anissa Weier’s far er meget direkte og ærlig omkring sine følelser. Han er forfærdet og chokeret over, at han datter har gjort noget frygteligt og sidder i fængsel. Og derfor siger han også, at han kun kan forestille sig, at det må være endnu værre for forældrene til den pige, der blev stukket ned.

Jeg skal ikke afsløre for meget her, men jeg synes, Beware the Slenderman kommer frem til mange vigtige pointer. Man sidder tilbage og har en god idé omkring, hvordan og hvorfor det skete. Dog uden konklusion på hvordan det decideret kan forhindres.

Spilletiden er for lang, men historien er ekstremt fængende

Med en spilletid på næsten to timer bliver Beware the Slenderman desværre for lang. Der bruges meget tid på, at især én forælder føler en frygt ved, hvad børn har adgang til via en iPad. Altså, helt specifikt en iPad. Ikke engang Internettet generelt, hvilket jeg da bedre kunne forstå.

Og dog, der findes rigeligt eksempler på, hvordan denne type sager er opstået længe før Internettet.

Et oplagt eksempel herpå er Peter Jacksons fantastiske Engel, min Engel med Melanie Lynskey og Kate Winslet (i øvrigt begges spillefilmdebut). Filmen var baseret på den virkelige historie omkring to pigers venskab, der udviklede sig til en fælles fantasiverden. Da forældrene ville stoppe denne fantasiverden, fik det fatale konsekvenser. Og historien fandt altså sted i 1954, hvilket må siges at være længe før, Internettet kom på banen.

Dermed ikke sagt, at jeg ikke forstår frygten for, hvad børn kan blive opslugt af på Internettet. Et fokus på iPads er dog en uhyggelig oversimplificering af et helt andet og større problem. I øvrigt er det heller ikke muligt at tage selv den mest simple uddannelse i den vestlige verden, uden at bruge Internettet. Man kan ikke engang være borger i Danmark uden.

Beware the Slenderman anmeldelse - HBO dokumentar

Er en 12-årig voksen, hvis denne begår noget kriminelt?

Et andet fokus i Beware the Slenderman er selve det retslige efterspil for de to 12-årige piger. Helt specifikt går det i første omgang på, om de skal anklages som voksne eller børn. I løbet af retssagen må vi ikke se deres ansigter i selve retssalen. Eller rettere, lige med undtagelse af et pludselig glimt, der efterfølgende virker nærmest advarende.

Irene Taylor Brodsky har instrueret denne Beware the Slenderman dokumentar. Foruden de ovennævnte anker – især spilletiden – så er det faktisk en meget underholdende og oplysende dokumentar.

Personligt ville jeg meget gerne se en opfølgning, når alle retssager er afgjort. Meget gerne med alle tre piger, så vi kan høre det direkte fra deres perspektiv, når det hele er kommet på afstand. Det er i hvert fald blevet et skelsættende øjeblik for dem alle.

Fakta

Premiere: 24-01-2017 på HBO Nordic
Genre: Dokumentar
Instruktør: Irene Taylor Brodsky

I 2014 stak to 12-årige piger deres veninde 19 gange pga. frygten for Slenderman.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.