Brawl in Cell Block 99 er både en vild og helt vanvittig oplevelse, men på den rigtig fede måde. Vince Vaugn, Jennifer Carpenter og Don Johnson er alle i topform.

Jeg vidste naturligvis godt, at Brawl in Cell Block 99 ville være en voldelig omgang. Der er tørre tæsk, blodsplatter og knoglebrud i ét væk. Men nu er Brawl in Cell Block 99 jo også skrevet og instrueret af S.Craig Zahler.

Det var ham, der lavede Bone Tomahawk med Kurt Russell som gammel sherif i det vilde (ultra-voldelige) vesten. Og så var det i øvrigt også en film med nogle af de mest brutale drabsscener.

Det jeg elsker ved både Brawl in Cell Block 99 og Bone Tomahawk er dog, at de (utroligt nok!) ikke forherliger vold. Hovedpersonen i begge film er faktisk en, der prøver at undgå vold.

Det er dog også altid nogen, der er ekstremt dygtige til at yde vold på andre. Så hvis du absolut insisterer på at presse dem op i et hjørne, skal de nok kæmpe sig fri. Resultatet bliver så, at du flyver tværs gennem lokalet.

Brawl in Cell Block 99

Vince Vaugh er genial her

Brawl in Cell Block 99 byder på en helt perfekt præstation fra Vince Vaughn. Han spiller rollen som Bradley (ikke Brad!), der bare gerne vil give sin familie et godt liv.

For en god ordens skyld, så er jeg normalt ikke super begejstret for Vince Vaughn, da hans komiske stil ikke rigtig rammer mig. Men det glemmer man alt om her. Du kommer nok til at grine undervejs, men mere af befippelse og chok end grundet platte jokes.

Og så har han jo i dén grad fysikken til en rolle som denne. Manden er et ordentligt brød, og det er yderst troværdigt, at han kan knække de fleste over på midten.

Hans kone, Lauren, spilles af den fantastiske Jennifer Carpenter. Hende har jeg til gengæld elsket lige siden Besat (The Exorcism of Emily Rose) fra 2005. Og så vil hun altid være Debra “Fucking” Morgan, søster til titelkarakteren i tv-serien Dexter.

Udover Vince Vaughn og Jennifer Carpenter får vi også Udo Kier og Don Johnson i nøgleroller. Og så er der endnu en kæmpe gut med i form af Geno Segers. Det er ham, der spillede Chayton Littlestone i tv-serien Banshee.

Brawl in Cell Block 99 har altså et fantastisk cast, der lader til at hygge sig i denne film. Det ville dog ikke skade med lidt flere kvindelige karakterer. Men okay, hvis vi kun må få én, så er det skønt, at hun spilles af Jennifer Carpenter. Hendes karakter virker lidt kedelig og anonym i starten, men bare rolig, dét er hun ikke.

Brawl in Cell Block 99

Ja, volden er ekstrem

Der er ingen tvivl om, at volden i Brawl in Cell Block 99 er meget ekstrem. Det er dog blevet instruktørens varemærke, så på sin vis er man advaret. Og når det går virkelig hårdt for sig, så er det lavet til at se falsk ud. Det er meningen, vi skal se, at det naturligvis ikke er en skuespiller, der fysisk bliver flænset, men derimod en plastikvariant.

Ikke på en plat joke måde, men mere for lige at slå fast, at man ikke synes “ægte” vold er fedt. Det er de gode gamle slasher-tricks, hvor man kan se, at kraniet, der knuses, er lavet af plastik.

Disse detaljer gør, at Brawl in Cell Block 99 fungerer bedre for mig. I modsætning til “torture porn”, så er det ikke noget mål i sig selv, at vi nærmest skal tro, skuespillerne har været udsat for dette. Det er derimod at underholde og nærmere overdrive.

Men altså, det er ikke fordi, dette gælder de fleste scener. Langt det meste vold ser meget ægte ud, men det er også mere “reelle” slagsmål.

Bradley (Vince Vaughn) kommer bare dybere og dybere ned i sine problemer, og bliver nødt til at forsvare sig selv.

Der kommer mere fra S. Craig Zahler

Som nævnt i starten, så er Brawl in Cell Block 99 helt tydeligt en S. Craig Zahler film. Den emmer af hans stil og vision på alle måder – ikke mindst med hensyn til volden. Og det er alligevel ret vildt, at man kan tale om at genkende en instruktørs stil, når det kun er hans anden spillefilm.

Der kommer dog endnu en film fra ham her i 2018. Eller rettere to, da han har skrevet én, mens han både skriver og instruerer en anden. Begge er i post-produktion, så forhåbentlig skal vi ikke vente alt for længe.

Han har skrevet Puppet Master: The Littlest Reich, der blandet andet har Michael Paré, Udo Kier og Barbara Crampton på rollelisten.

Og så kommer Dragged Across Concrete, der i dén grad lyder som en S. Craig Zahler film. Dragged Across Concrete har Mel Gibson i hovedrollen sammen med Vince Vaughn og Jennifer Carpenter fra Brawl in Cell Block 99. Derudover er også Udo Kier og Don Johnson med, så det er vist tydeligt, at skuespillerne også nyder samarbejdet med den vilde instruktør.

Brawl in Cell Block 99 er ude på DVD og VOD nu.

FAKTA

DVD-premiere: 5. februar 2018
VOD-premiere: 8. februar 2018
Genre: Thriller, Action, Drama
Instruktør: S. Craig Zahler
Medvirkende: Vince Vaughn, Jennifer Carpenter, Udo Kier, Don Johnson, Marc Blucas

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg