COLD COURAGE er en ny thriller-serie på Viaplay, og den er bestemt værd at bruge tid på. Hovedpersonerne er finske, men plottet udspiller sig i London, så der tales primært engelsk. Der er 8 episoder i sæson 1, og du kan se dem alle på Viaplay nu. Læs vores Cold Courage anmeldelse her!

Cold Courage er en ny serie på Viaplay. Vi er ude i noget nordisk noir i denne thriller-serie, der både byder på menneskehandel (eller “sex trafficking”) og grumme mord.

Hovedpersonerne er finske, men der er også en svensker, nogle østeuropæere og en række briter med. Historien udspiller sig nemlig primært i London, så der tales mest engelsk i denne internationale serie.

Læs meget mere i vores Cold Courage anmeldelse herunder. Vi har set de tre første afsnit (ud af otte) til denne anmeldelse.

Baseret på bestseller af finsk forfatter

Denne nye Viaplay-serie er baseret på Pekka Hiltunens bestseller-bøger i Studio-serien. Cold Courage er baseret på første bog i trilogien, så man kan jo håbe på, at det betyder mindst to sæsoner mere, hvis denne første sæson bliver et hit.

Og helt ærligt, det fortjener den at blive.

Som serie har Cold Courage utroligt mange fordele. Der er interessante karakterer og spændende plot-udviklinger, der alene er rigeligt til at fungere.

Derudover er der mange elementer af historien, der virker som noget, du lige så godt kunne se i nyhederne. Det er altså grumt på den meget realistiske måde, når vi taler om alt fra politik til kriminalitet.

Cold Courage: Sæson 1 – Viaplay anmeldelse

Sofia Pekkari og Pihla Viitala leder an

Der er ingen tvivl om, at de to bærende hovedroller i Cold Courage er en kæmpe fordel for serien. Sofia Pekkari og Pihla Viitala leder på alle måder an i Cold Courage. De to spiller vidt forskellige kvinder, der dog har det til fælles, at de begge stammer fra Finland og nu befinder sig i London.

Bevares, det siger vel også sig selv, at hovedpersonerne skal fungere, men derfor kan det sagtens være bi-figurerne, der er mere interessante. Det er ikke tilfældet med denne Viaplay-serie. Selvom der dog også er en række meget interessante bi-karakterer, der er med til at skabe den solide fortælling.

Sofia Pekkari spiller Lia, der arbejder som grafisk designer, men ret hurtigt ender med at blive en form for spion. Det har hun egentlig ikke sagt ja til, men hun bliver fanget i at ville hjælpe – og egentlig også hurtigt grebet af stemningen. Derudover har Lia en fortid, der langsomt afdækkes afsnit for afsnit. Du kender måske Sofia Pekkari, hvis du har set Mord i Skærgården tv-serien.

Pihla Viitala spiller rollen som Mari, der lader til at styre “The Studio”, der får sat Lia igang med spionage. Mari har også en interessant fortid, der spiller en stor rolle i hendes nutid. Ikke mindst økonomisk, selvom det kun er én del af det. Pihla Viitala var med i Witch Hunters (2013) og spiller titelrollen som Sofia Karppi i tv-serien Karppi, der kan ses på Netflix.

Karppi (der på engelsk har titlen Deadwind) var ikke en serie, vi var synderlig begejstrede for. Vi havde gættet hele sæson 1 plottet inden første afsnit var færdigt, men det skal ikke ligge Pihla Viitala til last, da hun faktisk gjorde det godt. Læs eventuelt vores sæson 1 anmeldelse af Karppi / Deadwind på Heavenofhorror.com her >

Cold Courage: Sæson 1 – Viaplay anmeldelse

Se Cold Courage på Viaplay nu!

Cold Courage sæson 1 består som sagt af otte episoder, og den er altså ret hurtigt set. Selvom vi i skrivende stund ikke har set den færdig, så er det bestemt planen, da vi blev “hooked” med det samme.

Serien er skrevet af Brendan Foley og David Joss Buckley. Sidstnævnte har tidligere skrevet på tv-serien Hinterland samt en række andre britiske serier som EastEnders og Mord på hjernen. Derudover er Shelly Goldstein, der startede sin karriere på Laverne & Shirley komedieserien tilbage i 1981-1982, konsulent på serien.

Instruktøren på den nye Viaplay-serie er primært Agneta Fagerström Olsson, der har instrueret fem ud af de otte afsnit, mens Kadir Ferati Balci har instrueret tre afsnit. Agneta Fagerström Olsson har tidligere arbejdet som instruktør på Wallander tv-serien, og Kadir Ferati Balci har instrueret halvdelen af den belgiske miniserie Amigo’s (2015).

Cold Courage er, som tidligere nævnt, baseret på første bog i Pekka Hiltunens trilogi. Det er ikke en bogserie, jeg er bekendt med, så jeg kan ikke sige, om det er en god adaption. Til gengæld kan jeg sige, at jeg synes, det er en virkelig spændende serie, jeg glæder mig til at se videre på.

Cold Courage ses på Viaplay nu, da hele sæson 1 blev frigivet den 3. maj 2020.

FAKTA

Instruktør: Agneta Fagerström Olsson
Manuskriptforfatter: David Joss Buckley, Brendan Foley
Medvirkende: Pihla Viitala, Sofia Pekkari, Antti Reini, Arsher Ali, Jakob Eklund, Peter Coonan, Caroline Goodall, Matteo Simoni

Plot

To meget forskellige kvinder og et team af specialister, sætter alt på spil for at stoppe dem der tror de er hævet over loven. Men snart begynder grænsen mellem rigtigt og forkert at blive udvisket.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.