INTET er en ny dansk ungdoms-thriller, der eskalerer på meget brutal vis. Alle nøglepersonerne går i 8. klasse, hvilket er en vanvittig tid for de fleste. Filmen kan nu ses på Netflix. Læs vores fulde Intet filmanmeldelse her!

INTET er en ungdoms-thriller fra Danmark, der nu er kommet på Netflix – kun 4½ måneder efter den fik dansk biografpremiere. Det er nok en film, der vil være meget svær at se for mange – af et utal af årsager. Personligt hader jeg både gruppepres, og når dyr bliver skadet, så jeg er godt udfordret her.

Andre vil måske helt grundlæggende bare finde det svært at se børn optræde på denne måde. Børn kan være lige så søde og venlige, som de kan være grusomme. I denne film ser vi lidt af hvert. Og ja, det er bestemt en film, der burde få dig til at tænke. Både på dit eget liv og den verden, vi opdrager børn i lige nu.

Fortsæt med at læse vores Intet-filmanmeldelse nedenfor. Filmen kommer på Netflix den 4. oktober 2022.

Et strejf af Fluernes Herre, men i din egen baghave

Lad os starte med én stor ansvarsfraskrivelse: Hvis du synes, ungerne i Intet bare er mærkelige og psykotiske, så husker du enten ikke din egen barndom, eller også er du frygtelig naiv. Alle nøglepersonerne i denne historie er elever i 8. klasse, hvilket betyder, at de forlader barndommen – og dermed løbende de barnlige måder – mens de i dén grad er i deres hormoners vold.

Ja, det er en vanvittig tid for de fleste, hvilket også er tydeligt i denne danske film. Der er gruppepres, mobning (dog ikke meget, men det er tydeligt alligevel), og den fuldstændige mangel på forståelse for konsekvenser.

Men der er også en grotesk mangel på opmærksomhed fra voksne. Alle voksne er så optaget af deres egne drømme eller drama, at deres børn er overladt meget til sig selv. For meget! De går trods alt kun i 8. klasse, men fordi de kan klare det meste på egen hånd, er forældrene videre. De har travlt med deres egne dagsordener – primært med at holde facaden!

Dybest set vil disse 8. klasses elever bare gerne finde mening i noget. Hvad som helst. Så de prøver at finde ting, der betyder noget for dem og bringe dem til gruppen. Det ændres dog hurtigt til, at en anden bestemmer, hvad der betyder noget, og det er her, tingene eskalerer.

Et kæledyr betyder noget for én person, deres lange hår er vigtigst for en anden, mens en død søskende betyder alt for en tredje.

Intet (2022) – Anmeldelse | Ungdoms-thriller på Netflix

Vil ingen kæmpe for det rigtige?!

Filmen udspiller sig i en lille by i Danmark, så børnene kan gå eller cykle, hvor end de skal hen. Og da de voksne ikke er særlig opmærksomme (eller hjælpsomme) med råd eller begrænsninger, skaber disse børn deres egne regler. Helt grundlæggende sker det så med udgangspunkt i deres hormonelle rationale, der stadig styres af barnlig uskyld, som dog hurtigt forsvinder.

Med andre ord; tingene eskalerer meget hurtigt!

På det personlige plan har jeg bare svært ved at tro, at ingen af disse børn følte sig trygge eller stærke nok til at sige “Nu er det nok. Jeg er færdig med det her!”. Eller havde forældre – eller endda ældre søskende – de kunne have nået ud til. Det ville selvfølgelig have givet en kortere og enklere historie, der aldrig ville være gået så vidt.

Så med henblik på kerneplottet kan jeg forstå, at det er nødvendigt med en total mangel på voksent opsyn eller omsorg. Med hensyn til realisme tror jeg bare ikke, at det ville være nået langt med så mange børn, der har forskellige grænser.

Jeg sætter dog pris på, at der gøres en pointe ud af at vise, at de voksne har alt for travlt med deres egne liv, til at være opmærksomme på deres teenageres gøren og laden. Den del giver denne historie plads til at fungere bedre på trods af de vilde eskalationer, vi bliver vidne til som publikum.

Se Intet på Netflix!

Trine Piil Christensen og Seamus McNally er instruktører af denne ungdoms-thriller med et plot, der eskalerer på vilde måder. Den er baseret på en roman af Janne Teller og manuskriptet er af Trine Piil Christensen, der tidligere har lavet Max (2000) med Sidse Babett Knudsen i hovedrollen.

Jeg har (som allerede nævnt) et problem med, at ingen ser ud til virkelig at protestere eller nægte at deltage i gruppens aktioner. Jeg ville helt sikkert have sagt noget, når det kom til at skade dyr eller mennesker. Ja, også i 8. klasse. På ethvert klassetrin. I Intet ser ingen ud til at have denne slags indre moralske kompas, hvilket måske er noget af det mest skræmmende.

Og egentlig er dette nok en del af kernebudskabet; Hvad er det, vi lærer (eller undlader at lære) børn for tiden? Se Intet for at finde ud af, hvordan deres indre moralske kompas fungerer ifølge denne historie! Det er en uhyggelig oplevelse, men en der betyder noget. Spilletiden er kun 87 minutter, så den trækker ikke ud i lang tid og er ret stram i sin historiefortælling.

Intet fik premiere i biografen den 19. maj 2022, og kan ses på Netflix fra 4. oktober 2022.

FAKTA

Instruktører: Trine Piil & Seamus McNally
Manuskript: Trine Piil Christensen
Medvirkende: Vivelill Søgaard Holm, Maya Louise Skipper Gonzales, Harald Kaiser Hermann, Sigurd Philip Dalgas, Ellen Fensbo, Theodor Philip MacDonald, Bobby Antonio Hancke Rosado, Clara Dragsted Hansen, Elias Amati Aagesen, Arien Alexander Takiar, Frederic Linde-Fleron, Peter Gantzler, Paw Henriksen, Claus Riis Østergaard, Marie Louise Wille

Plot

Med en pludselig følelse af overhængende undergang indleder en elev fra 8. klasse en farlig mission for at overbevise sine klassekammerater om, at livet er meningsløst.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg