:: Anmeldelse ::

Advarsel: Denne film er ikke for sarte sjæle. Det er egentlig ikke fordi, det er all out “splat and gore”, men derimod realisme på et plan, som sateme hænger ved længe efter, filmen er slut. Hvad vi mennesker kan udsætte hinanden for – uanset bevæggrunde – og hvor meget mennesker i en offer-position kan holde til, er utroligt. Og det mener jeg i den helt bogstavelige forstand; Det er IKKE til at tro.

Skuespillet i denne film er skræmmende godt, og mens man i starten følger karakterenes personlige historie og baggrunden for både deres positive og negative handlinger i en forholdsvis verbal form, så er anden halvdel meget mere visuel. Og dét siger meget mere end ord nogensinde kunne. Skulle man sammenligne filmen med andre, så vil man nok uværgeligt komme omkring ‘Hostel’ (USA, 2005), men for mig er der også en god portion ‘Eden Lake’ (UK, 2008) over denne på grund af den meget realistiske tone. Eller måske det bare er den europæiske kontra den amerikanske, og pt. oplever meget europæisk horror (især britisk, fransk, spansk og til dels norsk) en ren succesbølge, da disse film simpelthen leverer noget andet og anderledes end amerikansk horror.

Slutningen er forholdsvis åben – eller “åben for fortolkning” som instruktør og manuskriptforfatter på filmen, Pascal Laugier, selv har meldt ud. Dette irriterer mig ærlig talt altid ret meget, for jeg vil gerne have hele forklaringen. Omvendt, så er en del af menneskets natur – ikke mindst den brutale og direkte sadistiske – ikke nem at forklare. Vi spørger altid hvorfor og søger en begrundelse, men nogle gange er der måske bare ikke en sådan. Det tiltaler ikke min logiske sans og skræmmer mig inderligt, men det virker netop perfekt for denne film, når man fortsat tænker på den flere dage efter synet. Og selvom jeg ikke er sikker på, at jeg vil gennemleve at se den igen, så kan jeg kun anbefale ‘Martyrs’.

:: Heaven of Trivia ::

Pascal Laugier skulle egentlig have været instruktør på ‘Hellraiser’ remaken, og talte meget varmt om projektet, men forlod pludselig filmen af ukendte årsager.

Fakta

(Originaltitel: Martyrs)

På DVD/BluRay: 11-07-2011
Genre: Gyser, Thriller, Drama
Instr.: Pascal Laugier
Medv.: Morjana Alaoui, Mylène Jampanoï, Catherine Bégin, m.fl. 
Land: Frankrig / Canada, 2008

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.