OUTLIER er en ny HBO Nordic thriller-serie fra Norge. I løbet af sæsonens 8 afsnit følger vi jagten på en seriemorder – og faktisk også selve seriemorderen. Utroligt spændende norsk serie, der føles meget realistisk. Læs vores Outlier anmeldelse her!

OUTLIER er en ny norsk HBO Nordic-serie. Den handler grundlæggende om, hvorfor det tilsyneladende har været alt for let at være seriemorder i det nordligste Norge.

Selvom vi er oppe i den del af Norge, hvor dag og nat styres af kalenderen fremfor klokken, føles det utroligt velkendt på den hjemlige skandinaviske måde. Der er ikke mange skuespillere, der er bekendte for mig. Til gengæld er de alle gode i deres respektive roller. På godt og ondt!

Læs videre på vores Outlier sæson 1 anmeldelse herunder. Vi har set de første fire ud af otte afsnit til denne anmeldelse – og vi skal helt sikkert også se de sidste fire afsnit!

Outlier – Anmeldelse (HBO Nordic krimiserie)

Hvordan fanger man en seriemorder?

Serien starter med, at en ung kvinde forsvinder og senere findes myrdet. Denne unge kvinde er dog hverken den første eller sidste, der er blevet myrdet i samme område, hvor forsvindingssager ikke bliver taget synderligt alvorligt.

Da den kvindelige kriminalpsykolog opdager, at politiet har mere travlt med at finde en skyldig og ikke nødvendigvis den egentlige gerningsmand, kigger hun nærmere på en række gamle sager. Egentlig er hun i gang med sin afhandling på skolen i London, men da mordene finder sted i hendes hjemby, vælger hun at skrive om denne sag.

Præcis som med den britiske The Fall (med Gillian Anderson og Jamie Dornan i hovedrollerne), følger vi både efterforskerne og seriemorderen fra starten.

Hele plottet i Outlier handler derfor grundlæggende om, at vi sammen med politiet og den kvindelige kriminalpsykolog skal finde ud af, hvordan man fanger en seriemorder. Og hvordan gør man så det? Man prøver at forstå hans bevæggrunde ved at følge i hans fodspor.

Forhåbentlig lander man pludselig et skridt foran ham.

Outlier – Anmeldelse (HBO Nordic krimiserie)

Se hele Outlier serien på HBO Nordic!

Outlier serien er skabt af Kristine Berg og Arne Berggren, der tidligere har skabt serien Elven sammen. Også dén krimiserie finder sted i det nordlige Norge, hvor der tales samisk, hvilket lyder mere finsk end norsk.

Helt grundlæggende vinder Outlier på, at det er en utrolig spændende rejse, vi bliver taget med på. En rejse, hvor vi både følger de gode betjente og dem, der bare vil have gode statistikker og reelt ikke anerkender, at deres sager handler om rigtige mennesker.

Nå ja, og så naturligvis også selve seriemorderen, som vi både ser som psykotisk morder og en “almindelig” mand og familiefar. Den kvindelige kriminalpsykolog er ret irriterende i starten, men hurtigt opdager man, at hun har måtte kæmpe for alt!

Hanna Mathisen Hag spiller rollen som kriminalpsykologen Maja Angell, og jeg endte med at være helt glad for hende. Inklusiv den brune uldtrøje som hun – i ægte Forbrydelsen-stil – har på hele tiden. Hvis du er til gode thriller-serier med et krimi-plot, så er Outlier helt sikkert værd at kaste sig over!

Alle afsnit af OUTLIER bliver tilgængelige på HBO Nordic fra den 27. december 2020.

FAKTA

Skabere: Kristine Berg, Arne Berggren
Medvirkende: Hanne Mathisen Haga, Eila Ballovara Varsi, Stein Bjørn, Erik Smith Meyer, Marius Lien, Benjamin Noble, Erik Hansen, Egil Keskitalo

Plot

Outlier følger Maja Angell – en anerkendt, ung akademiker bosat i London, der specialiserer sig i profilering af seriemordere. En dag hører hun om en ung kvinde, der er blevet myrdet i den by, hun selv er vokset op i i Nord-Norge. Maja beslutter sig for at tage hjem og deltage i efterforskningen, og i takt med, at hun kommer tættere og tættere på at finde morderen, bliver hun konfronteret med sine egne dæmoner.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.