EQUINOX er en ny dansk Netflix thriller-serie, der i dén grad fungerer. Serien er baseret på podcasten “Equinox 1985” og har en fantastisk Danica Curcic i hovedrollen. Med kun 6 afsnit er den også lynhurtigt set. Læs vores Equinox serie-anmeldelse her!

EQUINOX er en ny dansk Netflix thriller-serie baseret på den populære podcast “Equinox 1985”. Der er kun 6 afsnit i denne serie, hvilket betyder, at den er ekstremt nem at “binge”. Ikke mindst da den også fanger lige fra starten.

Både takket være den spændende historie og de virkelig gode skuespillerpræstationer. Og i dén grad også takket være det knivskarpe tidsbillede, der bringer publikum direkte tilbage til en anden tid i Danmark.

Læs videre på vores Equinox serie-anmeldelse herunder. Vi har set alle 6 afsnit i serien til denne anmeldelse.

Fra 1985 til 1999

I podcasten, som denne Netflix-serie er baseret på, starter i historien i 1985 (deraf navnet “Equinox 1985”). Historien i serien starter nu i 1999, hvor 21 studenter forsvinder fra en studentervogn midt i deres fejring. Kun tre studenter er tilbage, og deres liv bliver ikke ligefrem en dans på roser, da de straks mistænkeliggøres.

De må jo vide noget, når de er tilbage.

Da historien i denne serie begynder i 1999, betyder det naturligvis, at plottet i denne Netflix-adaption er flyttet fra 1985 til 1999. Det ændrer dog ikke på, at serien byder på et meget nostalgisk tilbageblik, der virkelig rammer plet. Alt fra tøjet til selve stemningen passer helt fint med 1999 – tilfældigvis er dette også samme år, hvor jeg selv blev student.

Equinox – Netflix anmeldelse

Stærk dansk Netflix-serie med fantastiske Danica Curcic

Equinox følger vi især Astrid (Danica Curcic), der er lillesøster til en af de studenter, der forsvinder. Storesøsteren hedder Ida (Karoline Hamm), og de tre personer, der ikke forsvinder, er Idas nærmeste venner. Som voksen har Astrid aldrig kunnet slippe mysteriet – forståeligt nok!

Da en af de tre tilbageværende studenter kontakter hende 20 år efter den mystiske begivenhed, dropper hun reelt sit eget liv og jagter sandheden. Det betyder, at hun forlader den mand, som hun allerede er gået fra, men stadig holder fast i. Og også sin egen lille datter, hvilket nok er det sværeste at forene sig med, som serien udvikler sig.

Jeg skal ærligt indrømme, at jeg altid synes Danica Curcic er fantastisk (som i Undtagelsen, der udkom tidligere i år), og Equinox er bestemt ingen undtagelse. Det er på alle måder Danica Curcic, der skal bære plottet i Equinox som Astrid, og dét gør hun.

Det skader naturligvis ikke, at vi får et yderst velspillende cast rundt om hende, hvor især Lars Brygmann og Hanne Hedelund gør stærkt indtryk som hendes forældre. Også den unge udgave af Astrid leverer en virkelig flot og intens præstation. Her er det den unge Viola Martinsen (DR-serien Når støvet har lagt sig), der spiller Astrid.

Equinox – Netflix anmeldelse

Se den danske serie Equinox på Netflix

Skaberen af Equinox er ganske naturligt Tea Lindeburg, da hun skabte podcasten “Equinox 1985”. Der er dog også en række manuskriptforfattere inde over med Mette Kruse og Tue Walin Storm i spidsen. Instruktørerne bag de seks afsnit er Søren Balle (The Rain) og Mads Matthiesen (The Model).

Equinox er en serie, der brænder stærkt igennem alle seks afsnit. Selve slutningen vil nok ikke være alles kop te. Jeg sidder da også selv tilbage med spørgsmål, og undrer mig over nogle ting, men det kan jeg faktisk godt leve med i denne forbindelse.

Undervejs fik jeg flere gange associationer til den tyske Netflix-serie Dark, da vi er ude i noget karakterdrevet med overnaturlige elementer og et plot med flere tidsperioder. Og ja, dét er altså en stor kompliment herfra! Selve plottet i Equinox er dog reelt mere simpelt og langt lettere at følge, da vi skal have hele historien på kun seks afsnit.

Equinox udkommer på Netflix med alle 6 afsnit den 30. december 2020.

FAKTA

Skaber: Tea Lindeburg
Instruktører: Søren Balle, Mads Matthiesen
Medvirkende: Danica Curcic, Lars Brygmann, Viola Martinsen, Karoline Hamm, Hanne Hedelund, Fanny Bornedal, August Carter, Ask Truelsen, Alexandre Willaume, Kirsten Lehfeldt, Peder Holm Johansen, Rasmus Hammerich, Zaki Nobel Mehabil, Tina Gylling Mortensen, Susanne Storm, Joen Højerslev, Andrea Engelsmann Persson

Plot

Astrid er kun 10 år gammel i 1999, da en bus fuld af studerende uforklarligt forsvinder sporløst. Astrid, der var tæt på en af de forsvundne studerende, bliver traumatiseret og plaget af forfærdelige visioner efter episoden. I 2020 bor Astrid sammen med sin familie, da hendes mareridt pludselig kommer tilbage og begynder at hjemsøge hende. Da den eneste overlevende fra 1999 på mystisk vis dør, er Astrid fast besluttet på at finde ud af, hvad der skete med klassen. Men hun opdager en mørk og foruroligende sandhed, der involverer hende på en måde, hun aldrig havde forestillet sig.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.