UNDTAGELSEN er en ny dansk thriller med fire helt fantastiske kvindelige skuespillere i hovedrollerne. Det er en intens og hæsblæsende historie, der tager vilde drejninger undervejs. Filmen er baseret på den meget succesfulde bog af samme navn. Læs vores Undtagelsen filmanmeldelse her!

UNDTAGELSEN en ny dansk thriller med en helt genial rollebesætning. Det er fire af Danmarks bedste skuespillere, der folder sig ud som de fire kvinder, der er omdrejningspunkt for hele plottet.

Og ja, dette er virkelig en thriller på alle de rigtige måder. Faktisk er den nærmest decideret udansk i sin fremgangsmåde, der er mere rå og samtidig elegant, end vi måske er vant til. Mon ikke filmen også nok skal klare sig helt fint internationalt?! Ikke mindst takket være det solide cast, og det faktum at bogen [filmen er baseret på] er en international bestseller.

Dette er så absolut ikke en behagelig film, men den er nærmest grusomt fascinerende. Læs vores fulde Undtagelsen filmanmeldelse herunder.

De fire skuespillertalenter

Hele plottet i Undtagelsen handler om fire kvinder. På overfladen er vi ude i noget voksenmobning, der på alle måder er ubehageligt at overvære, men vi kommer også langt dybere.

Dette er nemlig langt fra “kun” en film om voksenmobning og relationer, der går helt skævt. Derimod handler det om disse fire kvinders liv helt generelt, og hvordan deres livserfaring og -oplevelser påvirker deres reaktioner på arbejdspladsen. Og ja, det stiller immervæk nogle heftige krav til, hvad de fire skuespillere formår at formidle.

Heldigvis spilles de fire hovedroller af Sidse Babett Knudsen (In Fabric, Westworld), Danica Curcic (The Mist tv-serien), Lene Maria Christensen (tv-serien Arvingerne) og Amanda Collin (En frygtelig kvinde, Harpiks).

Alle fire leverer nogle imponerende portrætter, og de fleste vil nok finde én eller to, de kan forholde sig mest til. For mig var det især hjerteskærende at se Sidse Babett Knudsen blive nærmest fysisk lille, når hun dag efter dag blev udsat for et hæsligt arbejdsmiljø. Igen, så er det kun én del af historien, men det gjorde i hvert fald indtryk.

Undtagelsen – Anmeldelse af dansk thriller

Ubehageligt på den grotesk fascinerende måde

Foruden at omhandle voksenmobning, omhandler Undtagelsen især også om krigsforbrydelser og folkedrab. Det er nemlig præcis disse emner, de fire kvinder arbejder med. Altså, dokumentation og psykologien bag disse hæslige gerninger. Derfor relateres mange af de ting, der udspiller sig på arbejdspladsen, også til artikler der skrives af de ansatte.

Især til en serie af artikler om “Ondskabens psykologi”, der primært skrives af Iben (Danica Curcic). Det giver både et indblik i hvilke basale (og til tider nærmest dyriske) mekanismer, der er på spil, samt sættes i relation til menneskets natur på et meget overordnet plan.

Hvordan kan vi være så modbydelige ved andre mennesker, at vi torturerer og myrder mennesker på baggrund af ideologi, religion eller – slet og ret – fordi vi blindt følger ordre. Det er noget, der altid har fascineret mig personligt. Og det er uden tvivl også grunden til, at vi stadig får nye film om uhyrlighederne under eksempelvis anden verdenskrig.

Det virkelig gode ved Undtagelsen er dog også, at der kigges efter eksempler på ondskab mange andre steder end lige præcis anden verdenskrig. Handlingerne dér var trods alt på ingen måde en undtagelse. Derimod findes der mange (også aktuelle) situationer, hvor lignende uhyrligheder fortsat finder sted.

Når dette sættes i relief til handlingerne i Undtagelsen, så er der også tydeligt at forstå, hvordan det kan ske. Og nej, denne film er ikke en løftet pegefinger eller en omgang “voksen skældud”. Det er bare fakta, der bliver holdt op foran publikum, så vi alle tvinges til at forholde os til verdens realiteter.

Undtagelsen – Anmeldelse af dansk thriller

Se Undtagelsen i biografen

Helt basalt er Undtagelsen en karakter-drevet thriller, der er visuelt blændende og intens i sit dyk ned i de mørkeste afkroge af menneskets natur. Derfor bør den virkelig også nydes i biografmørket, hvor du kan fokusere på dét, du præsenteres for. Altså, uden lige at tjekke mobilen eller på anden måde lade dig distrahere.

Det er Jesper W. Nielsen, der har instrueret denne filmatisering af Christian Jungersens bog. Den seneste film af Jesper W. Nielsen var Der kommer en dag (2016) om børnehjemmet Godhavn. Absolut heller ikke en behagelig del af Danmarks historie, men netop derfor også noget, der skal kigges nærmere på frem for at gemmes væk.

Selve manuskriptet er skrevet af Christian Torpe, der er skaber på den succesfulde tv-serien Rita, der er blevet eksporteret til hele verden efterhånden. Derudover har han skrevet på serie-adaptionen af Stephen King bogen The Mist, der ikke lige var vores kop te. Faktisk har han især skrevet på komedier tidligere – såsom Sover Dolly på ryggen? og Lærkevej – men han har sgu godt greb om dramaet også!

Jeg forventede, at Undtagelsen ville blive en ubehagelig filmoplevelse. Dét er den bestemt også. Til gengæld er det også en oplevelse, jeg ikke ville have været foruden. Både fordi selve den visuelle stil bidrager til at gøre det mere spiseligt (hvor absurd det end kan lyde), og især fordi de fire skuespillere i hovedrollerne bare er fantastiske. Flere gange på den rigtig ubehagelige måde.

Undtagelsen får filmpremiere i de danske biografer den 2. juli 2020.

FAKTA

Instruktør: Jesper W. Nielsen
Medvirkende: Danica Curcic, Sidse Babett Knudsen, Amanda Collin, Lene Maria Christensen m.fl.

Plot

Iben (Danica Curcic), Malene (Amanda Collin), Anne-Lise (Sidse Babett Knudsen) og Camilla (Lene Maria Christensen) er fire kvinder, der arbejder sammen i en hverdag præget af magtkampe, hvisken og alliancer. Da Iben og Malene begge modtager dødstrusler, mistænker de i første omgang en serbisk krigsforbryder, som de skriver artikler om. Men da en sag om mobning på kontoret eskalerer, begynder de langsomt at overveje, om ondskaben kunne komme fra dem selv. ”Undtagelsen” er en nervepirrende thriller, der skildrer, hvordan raffineret voksenmobning kan udvikle sig til et uhyggeligt spil om liv og død. Det er en fortælling om manipulation som våben, om vildtvoksende paranoia og ondskabens mange ansigter.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.