Det må være en forælders værste mareridt, når deres barn forsvinder sporløst. Og det er lige netop det, der er omdrejningspunktet i Prisoners.

Ikke bare selve plottet og mysteriet, men hele nerven i Prisoners er, hvordan forældrenes verden bare falder fra hinanden. Og ikke mindst hvordan de håndterer dette.

Det er to små veninder, der forsvinder efter en legetur, og de to forældrepar reagerer virkelig forskelligt på dette. Det går hurtigt op for dem, at pigerne ikke bare er løbet hjemmefra, men nogen har taget dem. Og så går alle alarmer jo, når man forestiller sig, hvad en kidnapper kan finde på.

Skuespillet er virkelig eminent fra alle forældrene, der spilles af Hugh Jackmann (X-Men, Wolverine), Maria Bello (Coyote Ugle), Terrence Howard (Crash) og Viola David (The Help). De håndterer hele situationen på vidt forskellige måder, og det er et fascinerende – og ikke mindst underholdende og spændende – studie i menneskets natur.

Vi får en masse elegante ledetråde om, at den ene far – Hugh Jackmann’s karakter – er en af de der halvskøre Doomsday preppers. I hvert fald er kælderen fyldt med overlevelsesgrej, våben, gasmasker mv. Hvordan tror du lige, en type som ham reagerer, når hans lille pige bliver napset? Han går selvfølgelig direkte efter truslen – no mercy.

Men jeg må også fremhæve birolle-karakterne spillet af Melissa Leo (The Fighter), Paul Dano (Looper) og Jake Gyllenhaal. Sidstnævnte spiller med intensitet betjenten, der gør alt, hvad han overhovedet kan, for at finde de forsvundne små piger. Bare den lille detalje med hans nrevøse ticks og den underliggende aggression, der bobler under overfladen, fastholder én i historien.

Filmen er instrueret af Denis Villeneuve, der blandt andet har lavet (både skrevet og instrueret) den helt fantastiske Nawal’s Hemmelighed, der var nomineret til en Oscar for Bedste Udenlandske film i 2011, hvor Danmark dog løb med statuetten for Susanne Bier’s Hævnen.

Manuskriptet til Prisoners er skrevet af Aaron Guzikowski, der tidligere kun har lavet Contraband og efterfølgende arbejdet på TV-serien The Red Road, men mon ikke han nok skal få mulighed for at lave meget mere efter Prisoners’ enorme succes – både i forhold til anmeldelser og billetsalg.

Fakta

Biografpremiere: 05-12-2013
DVD-premiere: 10-04-2014
Genre: Thriller
Instruktør: Denis Villeneuve
Medvirkende: Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Terrence Howard, Maria Bello, Paul Dano, Melissa Leo, Viola Davis m.fl.