Piercing er en herlig syret oplevelse på mange niveauer. Filmen er nok ikke for alle, men mange horrorfans vil uden tvivl blive begejstrede. Du kan se filmen på CPH PIX 2018.

Piercing starter, som de fleste andre film, med at vise skuespillernes navne. Umiddelbart efter de tre primære skuespillere, så kommer der dog allerede en lille overraskelse. Det fjerde navn er nemlig hverken biroller eller manukriptforfatteren.

Næ, det er såmænd personen, der står for “prosthetics”. Så ved man ligesom godt, hvad klokken er slået.

Det er næsten som om, en af hovedrollerne i Piercing tilhører effekterne. Det viser sig ikke at være helt skævt.

I øvrigt er hele udtrykket noget, der smager utrolig meget af en film fra slut 70’erne eller start 80’erne. Det gælder alt fra “credits” i starten til tøj og bolig. Det er herligt gennemført og skaber en situation, hvor vi straks ved, at man ikke bare kan gribe til mobilen, når noget går galt.

Fuld af overraskelser

Hvis der er én ting, der definerer Piercing, så er det overraskelser. Både for personerne i filmen og publikum i salen. Lige når man tror, at man ved, hvor vi er på vej hen, så sker der noget uventet.

Og ja, “prostetics” effekterne er en herlig stor del af dette. Men – og dette er vigtigt – vi er ude i meget realistiske effekter. Det giver et ekstremt råt og ærligt udtryk, der spejles perfekt af karakternes reaktioner.

Som en lille teaser vil jeg også sige, at jeg næppe havde valgt en dåseåbner som våben. Og da slet ikke, når man ser, hvordan denne bruges.

Det giver ikke meget mening, men hold nu kæft, hvor er det effektivt. Præcis som Piercing generelt er som film!

Piercing (2018)

Virkelig et skønt cast

Selvom der på papiret er tre primære skuespillere, så ser vi altså mest til to af dem. Det er Christopher Abbott og Mia Wasikowska. Den tredie skuespiller er Laia Costa, der mere er med sporadisk undervejs.

Alle tre er ret fantastiske, men det er uden tvivl Christopher Abbott og Mia Wasikowska, der stjæler hele showet.

Christopher Abbott var senest med i It Comes at Night og første sæson af tv-serien The Sinner. I begge produktioner har han en mindre, men meget afgørende rolle, der efterlader et mindeværdigt indtryk.

Læs også: Anmeldelse af den fantastiske tv-serie The Sinner.

Mia Wasikowska taler med sin naturlige australske dialekt i denne film. Dog ikke lige indledningsvis, da vi lige skal have kradset lidt i facaden først. Wasikowska har efterhånden været i gang med sin karriere længe.

For mange er hun nok stadig bedst kendt for titelrollen i Tim Burtons Alice i Eventyrland fra 2010.

Efterfølgende har hun dog arbejdet sammen med flere fantastiske (nærmest ikoniske) instruktører. Først Chan-wook Park på Stoker fra 2013 og så Guillermo del Toro til Crimson Peak fra 2015.

Husk navnet: Nicolas Pesce

Piercing er instrueret af Nicolas Pesce, der med den sort-hvide film The Eyes of My Mother tog filmverden med storm og blev nomineret til mange priser til diverse filmfestivaler rundt omkring i verden.

Manden er bestemt ikke bange for at lave film med kant og nerve. Det er Piercing også et tydeligt bevis på. Og hold nu fast, hvor er han stilsikker og konsekvent i sine valg. Dét kan man kun beundre!

Mest overraskende er det nok, at hans næste film er Grudge. Ja, det er simpelthen en reboot af den japanske Ju-On (2002), der allerede har haft en engelsksproget remake med titlen The Grudge (2004).

Jeg bliver dog helt positivt stemt ved tanken om, at Nicolas Pesce nu er ved roret. Forhåbentlig er det ikke bare en bestillingsopgave, der kan skaffe økonomi til hans næste gode film.

Manuskriptet til Piercing er også skrevet af Nicolas Pesce selv, men dog baseret på en bog af Ryû Murakami. Hvis navnet Ryû Murakami virker bekendt, så er det nok fordi han også skrev bogen, som Audition (org. titel Ôdishon) fra 1999 er baseret på.

Piercing bliver vist i Danmark ved CPH PIX 2018 og er stadig i fuld gang med sin filmfestival turne.

FAKTA

Biografpremiere: CPH PIX 2018
VOD-premiere: December 2018
DVD-premiere: 14. februar 2019
Genre: Horror, Thriller
Instruktør: Nicolas Pesce
Medvirkende: Christopher Abbott, Mia Wasikowska, Olivia Bond, Laia Costa, Marin Ireland, Dakota Lustick, Wendell Pierce

PLOT

En mand kysser sin kone og barn farvel og tager tilsyneladende på forretningsrejse med en plan om at tjekke ind på et hotel, ringe til en eskorttjeneste og dræbe en intetanende prostitueret. Men han har valgt den helt forkerte kvinde til formålet…

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.