Quicksand – Størst af alt er en ny svensk Netflix serie. Der er tale om en krimi thriller med et stort mysterie, der fortælles gennem flashbacks under en retssag. På den måde minder den om The Sinner. Læs mere om hvorfor, du skal se Quicksand, i vores anmeldelse her!

Quicksand – Størst af alt er en ny Netflix thriller-serie. Denne gang er produktionen svensk, og det gør hele historien noget mere hjemmevant for et dansk publikum også.

Hovedpersonerne er primært gymnasieelever, og indledningsvis blev jeg lidt irriteret på mange af dem. Ret hurtigt bliver det dog tydeligt, at det lige præcis er dette spænd mellem at være barn og voksen, der driver meget af historien.

Forældre passer stadig på deres børn, mens de samtidigt er ret selektive omkring, hvad deres “snart voksne” teenager selv kan håndtere. Det resulterer i den form for skoleskyderi, vi kender det fra USA.

For en god ordens skyld er dette ikke en spoiler, men selve plottet for serien. Det er nemlig ikke de mange mord, der er fokus for serien, men derimod hvordan vores hovedperson, Maja, er endt med at deltage i denne frygtelige hændelse.

Hanna Ardéhn er fantastisk som Maja

Det er helt utroligt forfriskende at se en række unge mennesker, der ser forholdsvis “almindelige” ud. Der er flere forskellige typer på gymnasiet i Quicksand, og hovedpersonen Maja har både skæve tænder og en hud, der ikke ligefrem er fejlfri. Det er  forfriskende, at det ikke handler om facade, men derimod om alt det, der ligger under facaden.

Maja spilles helt sublimt af Hanna Ardéhn, der både er pisseirriterende og et offer på én og samme tid. Hun kommer fra en familie, der absolut ikke mangler penge, og hun er vant til en vis standard. Samtidig er hun også fantastisk med sin lillesøster, en dygtig elev og ven samt interesseret i sin omverden.

Med andre ord er Maja en kompleks og sammensat karakter, der nok minder om mange andre teenagere. Hun begår masser af fejl, men får også et solidt pres lagt på sine unge skuldre. Ikke mindst i forhold til sin kæreste, Sebastian, der spilles helt fantastisk af Felix Sandman. 

Quicksand – Størst af alt - Netflix - anmeldelse

The Sinner i svenske klæder

Selve historien fortælles reelt gennem en række flashbacks, der skal føre frem til, at Maja forhåbentlig også selv kan huske, hvad der skete i klasseværelset den dag, hendes klassekammerater blev skudt. På den måde minder serien en del om den helt fantastiske The Sinner, der havde Jessica Biel i hovedrollen som både offer og gerningsmand.

Læs også: Vores anmeldelse af The Sinner (sæson 1) her >

Dog kan Quicksand ikke levere helt den samme stærke indledning som The Sinner. Det ville ødelægge resten af Netflix serien, da vi som publikum er i samme båd som Maja; Vi aner faktisk ikke præcis hvad, der skete under skoleskyderiet, og kender dermed heller ikke hendes rolle i forbrydelsen.

Det, der virkelig fungerer i en thriller som Quicksand – Størst af alt, er de komplekse karakterer.

Der er mange ofre i Quicksand

Der er ingen, der er 100% uskyldige, men alligevel er der flere ofre i historien end dem, der bliver skudt i den frygtelige forbrydelse, der indleder Netflix serien. Især mod sidste halvdel af de seks afsnit bliver det stadig mere tydeligt, at Maja (Hanna Ardéhn) kæmper med et nærmest umenneskeligt pres.

Hvorfor hjælper hun ikke? Hvorfor går hun ikke? Hvorfor kan hun ikke huske noget? 

Som publikum begynder man dog at undre sig mere over, hvorfor ingen hjalp hende? Eller kunne se hvor meget pres, hun var under.

Quicksand – Størst af alt - Netflix - anmeldelse

Se Quicksand – Størst af alt på Netflix

Den nye svenske Netflix thriller-serie er på kun 6 afsnit, så den er ret hurtigt set. Skaber af Quicksand – Størst af alt er Camilla Ahlgren, der også arbejdede på de tre oprindelige Lisbeth Salander film i Millenium-trilogien. Her var hun “script editor”, mens hun efterfølgende har været “head writer” på flere tv-serier.

Camilla Ahlgren har eksempelvis været hovedforfatter på sæson 4 af Broen, og desuden også skrevet et afsnit af den blændende britiske serie Marcella, der også kan ses på Netflix. Den kan altså varmt anbefales også!

For en god ordens skyld kommer her en positiv og ukonkret spoiler, da jeg tror mange godt vil vide dette; Ja, inden Quicksand er færdig med sæson 1, får vi alle lov til at se præcis, hvad der skete under skoleskyderiet!

Det giver seriens 6 afsnit en god afslutning, der sikrer, at vi ved, hvordan det hele hænger sammen. Ikke på en klodset måde, der skal sikre en pæn afslutning, men fordi det er en ekstremt vigtig del af selve den historie, vi netop har fået fortalt.

Quicksand – Størst af alt er på Netflix fra 5. april 2019.

FAKTA

Skaber: Camilla Ahlgren
Instruktører: Per-Olav Sørensen, Lisa Farzaneh
Medvirkende: Hanna Ardéhn, Felix Sandman, David Dencik, Anna Björk, Rebecka Hemse, Reuben Sallmander, Ella Rappich, William Spetz

Plot

En tragedie på en skole sender chokbølger gennem en velhavende forstad til Stockholm. En teenager, der udadtil ser veltilpasset ud, bliver anklaget for mord.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.