En gyser-børnefilm? Kan det virkelig være en genre?! Hvis det er, kunne Rare Exports meget vel være reference for netop dette.

Hovedrollen – og den virkelig drivkraft – i historien, er en lille dreng, der nok hurtigt kan minde om en masse andre drenge i hans alder. Han er (foruden meget nysgerrig) ret frygtløs, og kaster sig ud i eventyr, som måske nok har grobund i hans meget aktive fantasi.

Men børn er nogle gange også mere observante – og ikke mindst åbne – overfor hændelser, der ikke umiddelbart passer ind i den kedelige, voksne måde at anskue og forklare verden på.

Der er lidt julekalender over filmen, som både drives yderligere frem af en barnehovedrolle, men bestemt også af nedtællingen til jul og det fantastiske vinterlandskab i de finske bjerge. Hele castet virker meget veloplagt og kommer med den rette blanding af kulsort humor, sarkasme og drama. Det løfter den – noget simple – historie til nye højder.

Især den lille dreng leverer en virkelig god præstation. Hans uskyldige nysgerrighed er hele omdrejningspunktet. Og hans hjem og dertilhørende lidt sørgelige familiesituation er bare med til at sætte de perfekte rammer for historien.

Rare Exports: A Christmas Tale – Anmeldelse

Masser af blod og uhygge

Og selvom vi nu leger med begrebet “børne-gyserfilm”, så er der både blod og uhygge samt ikke mindst ret voksen sort humor ind imellem. Så det primære publikum er absolut os voksne. Men måske dem af os, der har lidt mere af vores barnlige sjæle tilbage, trods alt vil få mest ud af Rare Exports.

Hvis sneen pludselig daler ned, så ville jeg i hvert fald ikke være bleg for at sætte den på igen.

Eller måske det bare kan være en ny fast juletradition at se denne lille perle.

FAKTA

Biografpremiere: 2. december 2010
DVD-premiere: 22. november 2011
Genre: Horror | Fantasy | Action 
Instruktør: Jalmari Helander
Medvirkende: Per Christian Ellefsen, Tommi Korpela, Jorma Tommila, Ville Virtanen, Rauno Juvonen, Ilmari Järvenpää, Peeter Jakobi, Jonathan Hutchings m.fl.
Land: Finland | Norge | Sverige | Frankrig, 2010

Plot

Et geologisk videnskabshold støder på julens hemmelighed under den frosne jord i de nordfinske bjerge. Men da det går op for drengen Piatari og hans far, hvilke uoverskuelige konsekvenser en granskning af julemanden kan få, rotter de sig sammen med to skydegale naboer og indleder et kapløb mod tiden for at forhindre udgravningen af selve julens dna.