Læsetid ca. 2 min.

:: Anmeldelse ::

Man kan sige meget om “The Olsen Twins”, Mary-Kate og Ashley, der blev mini-superstars efter deres debut i TV-serien ‘Full House’ og har skabt et helt emperie omkring deres personlige brand. Men der går nok ikke lang tid, før det virkelig bliver lillesøster Elizabeth Olsen. Hun var fantastisk i ‘Martha Marcy May Marlene’ og leverer her i ‘Silent House’ endnu en kraftpræstation af rang.

Vi var imponeret over hele konceptet allerede ved den originale ‘La Casa Muda’ fra Uruguay i 2010. Filmen skydes – akkurat som den originale – ud i én eneste lang sekvens og med et eneste kamera. Det betyder, cast og crew nærmest går i teater-mode, men der er altså ingen pauser, så det er lynhurtig action fra make-up holdet. Og mon ikke der har været et par test-gennemgange, så alle ved præcis, hvad der skal ske hvornår.

Det er (igen!) fantastisk, at vi kun har det ene kamera at forholde sig til, for det betyder, vi er på lige fod med hovedpersonen, Sarah, og kun ser og hører, hvad hun oplever og må gætte os til (og frygte) resten, præcis som hende.

Personligt synes jeg faktisk, at denne remake er en smule bedre end originalen, da der er blevet strammet lidt op på nogle af de mere forvirrende elementer – selvom jeg også synes dele af selve produktionen var bedre i ‘La Casa Muda’. Men Elizabeth Olsen er helt uovertruffen i hovedrollen, hvilket gør, man slet ikke kan løsrive sig.

Man skal altså ikke pause i denne film. Det må jeg sgu insistere på. Hvis de kan skyde den ud i et, så kan man som publikum sateme også respektere det nok til, at man ikke holde tissepauser – noget jeg generelt synes, folk tager alt for let på (især i biografen, hvor folk vælter ud og ind). Men nok om det… Der er bare en stemning og en stil, som gør, at man bør være helt på hele vejen igennem filen. Præcis som ved en rutchebane. Og har man ikke set originalen, så vil jeg anbefale, at man tager denne først. Det er super spoiler at have set originalen først, men ser man denne remake, så kan man dog sagtens give den anden et skud bagefter. Historierne er heller ikke 100% ens, men princippet er stort set det samme.

For mig var den originale faktisk mest uhyggelig, men det er jo nok fordi historien var ny dengang. Elizabeth Olsen er dog en bedre skuespiller end Florencia Colucci fra den originale, så det tæller bestemt til den amerikanske versions fordel. Se dem begge og lad os høre, hvad du synes?

Fakta

(Originaltitel: Silent House)

DVD/Blu-ray: 24-07-2012
Genre: Horror | Thriller
Instr.: Chris Kentis & Laura Lau
Medv.: Elizabeth Olsen, Adam Trese, Eric Sheffer Stevens, Julia Taylor Ross, Haley Murphy, Adam Barnett m.fl.
Land:USA, 2011