How It Ends er en ny Netflix sci-fi action-thriller, der handler om jordens undergang. Hvordan det hele ender, er stort set filmens plot – og så alligevel ikke helt. Og slutningen kræver altså en forklaring!

How It Ends er endnu en Netflix sci-fi film. Heldigvis er det en af deres lidt bedre produktioner (som fx Tau – ikke Bright).

Desværre er historien bare ikke noget større vidunder. Slet ikke. Selvom jeg godt kan lide, at der er mere fokus på et karakterdrevet plot, så er jeg ikke særlig vild med selve karaktererne.

De er meget stereotypiske, og vi ved fra starten, hvordan visse forhold kommer til at udvikle sig. Her tænker jeg specifikt på Will (Theo James) og hans meget dårlige forhold til Tom (Forest Whitaker), der er hans kommende svigerfar.

Til gengæld kunne jeg godt lige skuespillerne. Jeg var ikke vild med deres stereotype karakterer og replikker, men det er jo ikke skuespillernes skyld. Generelt virker How It Ends bare som en film, der kunne være skabt i 1980’erne eller 1990’erne. Vi er simpelthen ikke kommet meget videre.

Ricki er undtagelsen

Selvom karakterne generelt er ret irriterende og stereotype, så er der en undtagelse. Hun hedder Ricki og er af indiansk afstamning. Hun har en skøn energi og giver noget tiltrængt balance.

Pludselig får vi med Ricki en karakter, der direkte påtaler de to mænds macho pjat. Hun er klog, og ved hvordan man overlever under svære kår. Måske er det derfor, hun ikke er med i så pokkers meget af filmen. Hun ville nok have taget bedre beslutninger, og hvor skal vi så få alt dramaet fra?!

Ricki spilles af Grace Dove, og det havde klædt How It Ends, hvis hun havde været mere med. Faktisk ville jeg endda gerne se en opfølger til denne film, hvor vi i stedet følger Ricki. Så kunne vi se, hvad Grace Dove kunne få ud af rollen.

How It Ends - Netflix

Jordens undergang har aldrig været smukkere

Der er flere små biroller, der faktisk er ret tiltalende, men de får forsvindende lidt skærmtid. Og som sagt er Theo James (Underworld: Blood Wars) og Forest Whitaker (Arrival) dygtige skuespillere. Deres karakterer er bare ret kedelige, så der kommer nogle standard præstationer fra dem.

Uanset hvor endimensionelle hovedkarakterne er, så er omgivelserne helt blændende. How It Ends er godt nok en film om jordens undergang, men det ser sateme smukt ud.

Mens Will (Theo James) og Tom (Forest Whitaker) kører tværs over landet, så får vi den ene fantastiske solopgang og solnedgang efter den anden. Resultatet er, at man næsten får håb for fremtiden på trods af den grumme situation. Men også kun næsten.

How It Ends - Netflix

Slutningen på How It Ends

Nu er How It Ends egentlig en ret almindelig apokalyptisk historie. Nærmest i stil med Armageddon, hvor mænd er mænd og gerne skal kunne sige de rigtige one-liners og se lidende ud. Alligevel er slutningen både meget atypisk og uhyggeligt bekendt.

Hele plottet er generelt meget macho-domineret. Når to fremmede mænd møder hinanden, så skal de gerne prøve at slå hinanden ihjel. Hver gang. Og hele historien udspiller sig altså over en lille uge. Med mindre der er en kvinde, de har en fælles ikke-seksuel interesse i. Når dét er tilfældet, så kan de godt samarbejde. Som f.eks. når Ricki er med på sidelinien, eller Will og Tom har et fælles mål om at finde Samantha, der er Will’s kæreste og dermed Tom’s datter.

Spoiler alert: Detaljer vedrørende How It Ends slutningen

Med ovenstående i baghovedet, så giver det jo fin mening, at det er netop Will (Theo James) og Samantha (Kat Graham fra The Vampire Diaries), vi følger til sidst.

Efter Will ender i en konfrontation med en anden mand, der har besluttet, at han gerne vil have Samantha, så kan kun én af dem forblive i live. Men okay, der er også gået næsten en uge, så naturligvis er man begyndt at planlægge sin nye fremtid. Ikke sandt?

Nå, men efter Will har dræbt den nye (og ret mærkværdige) konkurrent, så kører Will og Samantha i al hast væk fra en form for eksplosion. Det ligner mest af alt en sky med ild i. Er det monstro en vulkan, der er gået i udbrud? Måske. Kunne det være en atombombe? Det er en mulighed. Eller måske næste skridt i en invasion fra det ydre rum? Hvorfor ikke?!

Faktum er i hvert fald, at slutningen på How It Ends ikke giver os noget andet end lidt teorier. Så vi ved faktisk slet ikke, hvordan det ender (altså “how it ends”). Og da slet ikke som publikum, der lige har siddet gennem denne film. Der er måske et håb for fremtiden. Men vi ved stadig ikke, hvad der egentlig er galt, så måske er det hele slut.

Ja, det er faktisk lige så utilfredsstillende, som det lyder. Men underholdningsværdien undervejs har alligevel været fornuftig, så derfor bliver vi (med nød og næppe) på de fire splatter.

FAKTA

Premiere: 13. juli 2018 på Netflix
Instruktør: David M. Rosenthal
Medvirkende: Theo James | Forest Whitaker | Kat Graham | Grace Dove | Nicole Ari Parker | Mark O’Brien

 

Resumé
Da en mystisk apokalypse forårsager udbredelsen af misinformation og vold, rejser en mand og hans svigerfar gennem et kaotisk og sønderrevet land for at redde mandens gravide kone.

Forfatter

  • Karina "ScreamQueen" Adelgaard

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg